344
| CreativeProtagon

Με το ένα πόδι στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 19:40
|CreativeProtagon

Με το ένα πόδι στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 19:40

Μια νέα -και αυτή τη φορά τελική- προθεσμία τεσσάρων μηνών έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ενωση η Τουρκία για να αρχίσει να μοιράζεται τραπεζικά δεδομένα με έξι κράτη-μέλη της ΕΕ, διαφορετικά θα ενταχθεί στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων φορολογικών παραδείσων.

Η προθεσμία, που είχε δοθεί στις αρχές του 2020, ζητούσε από την Αγκυρα συμμόρφωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου με την απαίτηση να πραγματοποιεί αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με όλα τα κράτη μέλη.

Παρά ταύτα, όπως γράφει ο Monde, η Τουρκία εξακολουθεί να μην ανταλλάσσει τίποτα με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, χώρες όπου ζουν περίπου 5 εκατομμύρια από τα 7 εκατομμύρια Τούρκων που κατοικούν στην ΕΕ. Αγνοεί επίσης την Κύπρο, της οποίας τη νομιμότητα δεν αναγνωρίζει.

Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στον προσδιορισμό της φορολογικής κατοικίας των υπηκόων της. Ωστόσο το θέμα είναι ευαίσθητο για τους Τούρκους της  διασποράς, οι οποίοι φοβούνται κυρώσεις για όσους έχουν λάβει επιδόματα από χώρες της ΕΕ, ενώ «κρύβουν» εισόδημα στην Τουρκία.

Τελικά, οι γεωπολιτικές εντάσεις (ή μάλλον η όποια αποκλιμάκωσή τους και οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας) έπαιξαν τον ρόλο τους στο να βρεθεί μια μέση λύση και να δοθεί χάρη. Ηταν δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής εναντίον της Αγκυρας (Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Δανία, Αυστρία) και εκείνων, όπως η Γερμανία, που τάσσονταν υπέρ μιας συμφιλιωτικής προσέγγισης.

Την Δευτέρα, οι εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών κατέληξαν σε συμβιβασμό και σε μια ολιγόμηνη παράταση για την Τουρκία, η οποία θα μείνει προσώρας στην γκρίζα λίστα. Ο συμβιβασμός πρέπει να επικυρωθεί την Τετάρτη από τους πρεσβευτές των κρατών μελών.

Η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη ως τα τέλη Ιουνίου να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό ανταλλαγής. Σε διαφορετική περίπτωση, με την επικαιροποίηση του καταλόγου των χωρών που είναι μη συνεργάσιμες, τον Οκτώβριο, θα συμπεριληφθεί και αυτή. Μια θέση όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά δυσάρεστη, λόγω περιορισμένης πρόσβασης σε κονδύλια.

Διπλωματικές πηγές μιλούν πλέον για μια «τελευταία προθεσμία», αν και άλλες δεν συμμερίζονται αυτή την αποφασιστικότητα. Εξάλλου η σχέση ΕΕ και Τουρκίας ήταν ανέκαθεν περίπλοκη με δεδομένη και τη συνεργασία και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό του Μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...