Η νεολαία της Τουρκίας βρήκε στο πρόσωπο του πρύτανη που διόρισε ο Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, την αφορμή που έψαχνε για να βγει στους δρόμους εναντίον του τούρκου προέδρου.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα από τους φοιτητές και το προσωπικό του πλέον φημισμένου στη χώρα και παραδοσιακά προοδευτικού ιδρύματος (Bogazici Universitesi) στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στο πλευρό τους στέκονται πλέον και άλλοι τούρκοι πολίτες που έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους διαδηλώνοντας και σε άλλες πόλεις.
Ο πρύτανης-πιόνι του Ερντογάν είναι ο Μελίχ Μπουλού, πρώην υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα AKP και φίλος του τούρκου προέδρου, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει ούτε με το εν λόγω πανεπιστήμιο ούτε με τον πανεπιστημιακό χώρο γενικότερα.
Μάλιστα, ο Μπουλού είναι ο πρώτος ξένος προς το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο πρύτανης μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.
Διακόσιοι πενήντα άνθρωποι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και 69 στην Αγκυρα, μόνο αυτή την εβδομάδα, όπως γράφει ο Guardian, οι περισσότεροι φοιτητές, στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 2013.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι είναι τρομοκράτες και… γκέι, που συνωμοτούν εναντίον των εθνικών και πνευματικών αξιών της Τουρκίας.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, περισσότερα από 12 πανεπιστήμια έχουν κλείσει από την κυβέρνηση σε όλη τη χώρα. Από τότε, ο Ερντογάν διορίζει τους δικούς του πρυτάνεις για να έχει υπό έλεγχο το κίνημα της νεολαίας εναντίον του.
Από το 2019 έως σήμερα, έχει τοποθετήσει σε θέσεις πρυτάνεων περί τους 30 κομματικούς φίλους του, εμπίστους και αφοσιωμένους σε αυτόν.
Δύο δεκαετίες διακυβέρνησης του AKP, έχουν θέσει γερές βάσεις για στροφή των ανώτατων ιδρυμάτων και της κοινωνίας γενικότερα σε πολύ πιο συντηρητικά και θρησκευτικά μονοπάτια.
Ομως, η γενιά Ζ, γράφει ο Guardian, που δεν έχει γνωρίσει κάτι διαφορετικό στην εξουσία, δεν τρέφει την ίδια εκτίμηση για έναν ηγέτη που έχει μεν χτίσει δρόμους και υποδομές, αλλά περιορίζει την ελευθερία της και ευθύνεται για την ανεργία της. Αυτή η γενιά φαίνεται να μην συμφωνεί με τον Ερντογάν για το μέλλον της χώρας της.
Ατομα που έχουν γεννηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως τις αρχές των 10’s αποτελούν πλέον το 39% των Τούρκων, δηλαδή τέσσερις στους 10. Στις επόμενες εκλογές, του 2023, θα υπάρχουν πέντε εκατομμύρια ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Οι συνέπειες για το AKP μπορεί να είναι τεράστιες.
Η ανεργία της νεολαίας βρίσκεται στο 29% στην Τουρκία, ενώ τέσσερις στους 10 απόφοιτους πανεπιστημίων δεν έχουν δουλειά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News