513
Βράδυ Τρίτης και οι έλληνες διασώστες συνεχίζουν να βγάζουν ανθρώπους από τα ισοπεδωμένα κτίρια στην Τουρκία | twitter

Τουρκία: Δύο κοριτσάκια και έναν 50χρονο ανέσυραν ζωντανούς οι έλληνες διασώστες

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 20:33
Βράδυ Τρίτης και οι έλληνες διασώστες συνεχίζουν να βγάζουν ανθρώπους από τα ισοπεδωμένα κτίρια στην Τουρκία
|twitter

Τουρκία: Δύο κοριτσάκια και έναν 50χρονο ανέσυραν ζωντανούς οι έλληνες διασώστες

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 20:33

Χωρίς διακοπή και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος συνεχίζοντα, μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτη, οι τιτάνιες προσπάθειες της ελληνικής αποστολής, μαζί με άλλες διασωστικές αποστολές, για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό στη Νότια Τουρκία. Προσπάθειες που έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο μικρά κορίτσια, ανασύρθηκαν ζωντανοί.

Πρόκειται για έναν πενηντάχρονο άνδρα, ο οποίος ανασύρθηκε από κτίριο το οποίο καταπλάκωσε τον ίδιο και την οικογένειά του (μητέρα, σύζυγο και δύο παιδιά, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί), ένα 11χρονο κοριτσάκι και μία επτάχρονη, η αδελφούλα της οποίας, η μικρή Φατμά, δυστυχώς έχασε τη μάχη της ζωής.

(Στο παρακάτω βίντεο η δεύτερη διάσωση παιδιού αργά το απόγευμα)

(Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη διάσωση της επτάχρονης το μεσημέρι)

Οι εικόνες με τις προσπάθειες των ελλήνων διασωστών, η συγκίνησή τους μόλις έσωσαν τα παιδιά, αλλά και η οδύνη τους για τον θάνατο της μικρής Φατμά έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και ήδη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ζητούν πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα για την αποστολή.

Η ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023 στην επαρχία Χατάι, βόρεια της πόλης της Αντιόχειας, στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ελληνες διασώστες αγκαλιάζονται μετά την απομάκρυνση ενός μικρού κοριτσιού από τα συντρίμμια σπιτιού

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή αποτελείται από 21 πυροσβεστικούς υπαλλήλους της 1ης ΕΜΑΚ, έμπειρους σε επιχειρήσεις διάσωσης, με δύο σκυλιά διάσωσης ράτσας λαμπραντόρ (τον Βίκτωρα και τον Καίσαρα), ενώ ακολουθούν και πέντε γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, ειδικευμένοι σε παροχή πρώτων βοηθειών κυρίως στην ομάδα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Στην αποστολή συμμετέχει επίσης ένας πολιτικός μηχανικός, αξιωματικός του Π.Σ. με μεταπτυχιακό στη διαχείριση φυσικών καταστροφών  σε περίπτωση σεισμού, ο οποίος δίνει οδηγίες και υποδεικνύει πώς θα γίνονται οι υποστυλώσεις σε κατεστραμμένα κτίρια και άλλα θέματα που αφορούν την επικινδυνότητα των κτιρίων.

Η ελληνική αποστολή έχει στρατοπεδεύσει σε ανοιχτό σημείο, σε απόσταση περίπου έξι χλμ. από τον τόπο της καταστροφής και των ερευνών διάσωσης, το οποίο επέλεξαν μόνοι τους, καθώς άλλος χώρος που τους προτάθηκε κρίθηκε ακατάλληλος, ενώ μετά από αίτημα προς την Πολιτική Προστασία της Τουρκίας, τους έχουν χορηγηθεί δύο βαν μεταφοράς προσωπικού με τα καύσιμα τους και ό,τι άλλα εφόδια ζήτησαν.

Η ελληνική αποστολή έχει πάρει μαζί της τρόφιμα και άλλα είδη που της παρέχουν αυτονομία μιας εβδομάδας και έχει χωριστεί σε δύο ομάδες των 10 ατόμων, που επιχειρούν για τη διάσωση ανθρώπων, σε συνεχόμενες βάρδιες.

Στο σημείο που κατασκήνωσαν οι Ελληνες ακολούθησε και η Ελβετική Αποστολή Διάσωσης, ενώ αναμενόταν και η ιταλική αποστολή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...