Οι φήμες για την υγεία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οργιάζουν | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Τουρκία: Διώξεις για fake news κατά 30 ατόμων που «πέθαναν» τον Ερντογάν

Οι τουρκικές Αρχές ψάχνουν και ταυτοποιούν λογαριασμούς που σχολιάζουν την υγεία του τούρκου προέδρου υπό το χάσταγκ #νεκρός
Protagon Team

Δικαστικές διώξεις κατά τριάντα χρηστών, που δημοσίευσαν «ψευδή και αβάσιμα» μηνύματα για την κατάσταση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν οι τουρκικές Αρχές.

«Διαπιστώθηκε ότι το hashtag #νεκρός κυκλοφόρησε στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, με αναφορές στον πρόεδρό μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της γειτονικής μας χώρας.

«Υπό το άνωθι hashtag, ταυτοποιήθηκαν 30 άτομα που έκαναν share περιεχόμενα παραπληροφόρησης (…) και εκκίνησαν οι εναντίον τους αναγκαίες διαδικασίες» κατέληγε.

Πάντως, η κατάσταση της υγείας του 67χρονου προέδρου της Τουρκίας, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες, αποτελεί συστηματικά αντικείμενο φημολογίας στην Τουρκία.

Σειρά βίντεο (όπως το παρακάτω) που έχουν δημοσιευθεί τελευταία στα κοινωνικά δίκτυα εμφανίζουν έναν αδύναμο πρόεδρο που δυσκολεύεται ακόμα και να περπατήσει.

Σε απάντηση, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαρετίν Αλτούν δημοσίευσε σήμερα στο Twitter βίντεο που δείχνει τον Ερντογάν να κάνει περίπατο.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Ερντογάν έγινε την Κυριακή, στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G20 στην Ρώμη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ακύρωσε τη συμμετοχή του στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Το 2011, ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός, υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο έντερο, τροφοδοτώντας τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Ενας από τους γιατρούς του είχε διαψεύσει ότι ο πρόεδρος έπασχε από καρκίνο.