323
O Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ το νέο μεγάλο όνομα της γαλλόφωνης λογοτεχνίας | Photo by Sophie Bassouls/Sygma via Getty Images

Στον Σενεγαλέζο Μπουγκάρ Σαρ το λογοτεχνικό βραβείο Goncourt

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 15:35
O Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ το νέο μεγάλο όνομα της γαλλόφωνης λογοτεχνίας
|Photo by Sophie Bassouls/Sygma via Getty Images

Στον Σενεγαλέζο Μπουγκάρ Σαρ το λογοτεχνικό βραβείο Goncourt

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 15:35

Με το βραβείο Γκονκούρ (Prix Goncourt), το πιο επίζηλο από τα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία, τιμήθηκε ο σενεγαλέζος συγγραφέας Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ για το μυθιστόρημά του «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» («La plus secrete memoire des hommes»), το οποίο εμπνεύσθηκε από την πικρή μοίρα του συγγραφέα από το Μάλι, Γιαμπό Ουλολογκέμ.

Ο Μπουγκάρ Σαρ, 31 ετών, είναι ο πρώτος συγγραφέας από την υποσαχάρια Αφρική που τιμάται με αυτό το βραβείο. Είναι επίσης ο νεότερος που έχει τιμηθεί με το βραβείο αυτό μετά τον Πατρίκ Γκρενβίλ το 1976. Έλαβε έξι ψήφους στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε ο Φιλίπ Κλοντέλ, γενικός γραμματέας του Goncourt, σε δηλώσεις του από το εστιατόριο Ντρουάν στο Παρίσι.

«Αισθάνομαι πολλή χαρά», δήλωσε ο Κλοντέλ στους δημοσιογράφους φθάνοντας στο Ντρουάν, στην καρδιά του Παρισιού.

«Δεν υπάρχει ηλικία στη λογοτεχνία. Μπορεί κανείς να φθάσει πολύ νέος ή στα 67 του χρόνια, στα 30 του, στα 70 του και να είναι εντούτοις πολύ παλιός», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ γεννήθηκε το 1990, γιος ενός γιατρού στο Ντιουρμπέλ, στην κεντρική Σενεγάλη, και περιγράφεται ως εξαιρετικός μαθητής και αχόρταγος αναγνώστης. Σπούδασε στη στρατιωτική σχολή του Σεν-Λουί-ντι-Σενεγκάλ, ένα σχολείο της ελίτ της χώρας του. Επέλεξε στη συνέχεια τον κλαδο της λογοτεχνίας σε λύκειο της Κομπιέν, κοντά στο Παρίσι, και στη συνέχεια φοίτησε σε μία από τις φημισμένες γαλλικές «μεγάλες σχολές», τη Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες. Οι έρευνές του εκεί είχαν θέμα τη μεγάλη φωνή της αφρικανικής λογοτεχνίας και κήρυκα της «νεγροσύνης» Λεοπόλντ Σεντάρ Σενγκόρ.

«Δεν τελείωσα το διδακτορικό μου επειδή είχα αρχίσει να γράφω πολύ εκείνη την περίοδο και με κέρδισε η μυθιστοριογραφία», λέει. Σήμερα ζει στο Μποβέ, βόρεια του Παρισιού.

Το βραβείο Γκονκούρ απονέμεται από μια επιτροπή επτά ανδρών και τριών γυναικών και συνοδεύεται από μια επιταγή των… 10 ευρώ, όμως εγγυάται πωλήσεις εκατοντάδων χιλιάδων αντιτύπων.

Με το βραβείο Ρενοντό (Renaudot), που ανακοινώθηκε αμέσως μετά επίσης στο εστιατόριο Ντρουάν, τιμήθηκε η Βελγίδα Αμελί Νοτόμπ για το «Πρώτο αίμα» («Premier sang»), βιβλίο αφιερωμένο στον πατέρα της, ο οποίος πέθανε το 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...