699
Συγκέντρωση οπαδών του HDP έξω απο το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης | REUTERS/Murad Sezer

Τουρκία: Αντιδράσεις για την πρόταση να τεθεί εκτός νόμου φιλοκουρδικό κόμμα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 17:18
Συγκέντρωση οπαδών του HDP έξω απο το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης
|REUTERS/Murad Sezer

Τουρκία: Αντιδράσεις για την πρόταση να τεθεί εκτός νόμου φιλοκουρδικό κόμμα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 17:18

Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το σημαντικότερο φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο κατηγορεί για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το οποίο έχει μπει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο του Ερντογάν.

Ο αντεισαγγελέας εφετών Μπεκίρ Σαχίν υποστηρίζει στο κατηγορητήριό του ότι «τα μέλη του HDP προσπαθούν, με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους, να καταστρέψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να αποδεχθεί το κατηγορητήριο προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι φραστικές επιθέσεις εναντίον του HDP, από τον ίδιο τον Ερντογάν και τον εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτηρίζει το HDP «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Αγκυρα και τη Δύση.

«Πλήγμα για τη δημοκρατία»

Για «πολιτικό πραξικόπημα» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το HDP: «Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τον λαό μας να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα». Το κόμμα χαρακτηρίζει «πλήγμα για τη δημοκρατία» τη δικαστική έρευνα σε βάρος του, ενώ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να χαράξει την πολιτική της.

Το HDP, που το 2018 συγκέντρωσε σχεδόν 6 εκατ. ψήφους και έλαβε 55 έδρες στο 600μελές κοινοβούλιο της Τουρκίας, αρνείται κάθε δεσμό με το PKK. Το αριστερής κατεύθυνσης κόμμα που υπερασπίζεται τις μειονότητες, συμμετείχε για πρώτη φορά σε (προεδρικές) εκλογές το 2014 και τον επόμενο χρόνο κατάφερε να μπει στη Βουλή φτάνοντας το 11,92% (στην Τουρκία το εκλογικό μέτρο είναι 10%).

Το HDP διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει τον «αποφασιστικό αγώνα του» για δημοκρατικές πολιτικές στη χώρα. Εάν απαγορευθεί,  αναμένεται να ανασυγκροτηθεί και να κατέβει στις εκλογές με νέο όνομα και καταστατικό.

Καταδίκη βουλευτή του HDP

Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα, η τουρκική εθνοσυνέλευση αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα από τον βουλευτή του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος καταδικάστηκε για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, ανακοίνωσε την τελεσίδικη δικαστική απόφαση που επιβάλλει ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών στον βουλευτή.

Ο Ομέρ Γκεργκερλίογλου, στο μέσο, στην τουρκική βουλή
Ο Ερμπακάν κι ο Ερντογάν…

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοια αντιμετώπιση με το HDP είχε στο παρελθόν το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν, «προπομπός» του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οταν το 1997 το συγκεκριμένο κόμμα (που είχε φτάσει να συγκυβερνά τη χώρα μαζί με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανζού Τσιλέρ!) τέθηκε εκτός νόμου, ο Ερντογάν είχε οδηγηθεί στη φυλακή για 10 μήνες και είχε στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα. Τότε, όμως, άρχισε να μεσουρανεί το αστέρι του…

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης

Την ανησυχία των ΗΠΑ για την ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας εξέφρασε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχητικών κινήσεων που έγιναν στις 17 Μαρτίου για την ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η απαγόρευση του κόμματος «θα ανέτρεπε αδικαιολόγητα τη βούληση των τούρκων εκλογέων, θα υπονόμευε περαιτέρω την εύθραυστη δημοκρατία στην Τουρκία και θα στερούσε από εκατομμύρια τούρκους πολίτες τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους.

» Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης, συμμορφούμενη προς τις εγγυήσεις του τουρκικού Συντάγματος και προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το αμερικανικό ΥΠΕΞ και υπογράφεται από τον εκπρόσωπό του, Νεντ Πράις.

Αντιδράσεις από την Ευρώπη

«Ανενδοίαστα κινείται προς το τέλος του πλουραλισμού. Τι αντίδραση περιμένει τώρα η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Μία θετική ατζέντα;», δήλωσε ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, εισηγητής για την Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ευρωπαίοι πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την πρόταση του εισαγγελέα με την φθίνουσα λαϊκή υποστήριξη προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και τους ακροδεξιούς εθνικιστές πολιτικούς του συμμάχους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης την οποία μεγάλωσε η πανδημία. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023.

«Δείχνει την απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου να σταματήσει την συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητάς του και να ενισχύσει τον πυρήνα υποστήριξής του με οποιοδήποτε κόστος, ειδικότερα με δεδομένη την κατά το παρελθόν αντίθεση του Ερντογάν στην διάλυση κομμάτων», τόνισε ο Εμρέ Πεκέρ, διευθυντής του Eurasia Group στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...