600
Μουσουλμάνοι τρώνε το παραδοσιακό τους πρωινό την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, μπροστά στο Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης | REUTERS/Umit Bektas

Τουρκία: Αυστηροί περιορισμοί για το Ραμαζάνι καθώς θερίζει ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 15:44
Μουσουλμάνοι τρώνε το παραδοσιακό τους πρωινό την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, μπροστά στο Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης
|REUTERS/Umit Bektas

Τουρκία: Αυστηροί περιορισμοί για το Ραμαζάνι καθώς θερίζει ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 15:44

Στο χειρότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται η Τουρκία, την ώρα μάλιστα που αρχίζει το Ραμαζάνι.

Για αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νέα αυστηρά μέτρα και «μερικό lockdown» για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ραμαζανιού.

Η Τουρκία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 59.187 νέες μολύνσεις, πενταπλάσιες σε σύγκριση με τους αριθμούς που ανακοινώνονταν στις αρχές Μαρτίου, όταν ο Ερντογάν χαλάρωσε πρόωρα τα μέτρα με μοιραία αποτελέσματα. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται στα 34.455.

Την Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά προειδοποίησε για μια «τρίτη κορύφωση» της πανδημίας.

Στις ανακοινώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν είπε ότι το lockdown τα Σαββατοκύριακα θα συνεχιστεί, ενώ τις καθημερινές η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 7 το απόγευμα αντί για τις εννέα το βράδυ.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις απαγορεύονται, ενώ οι πολίτες άνω των 65 ετών και κάτω των 18 δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ορισμένες τάξεις θα επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση.

Επίσης, απαγορεύεται η τέλεση γάμων, τα συνέδρια και όλες οι εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, μέχρι μετά τη λήξη του Ραμαζανιού.

Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερα μέτρα αν όσα ισχύουν τώρα δεν φέρουν αποτελέσματα, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή από την Τετάρτη και θα επανεξεταστούν σε δύο εβδομάδες.

«Κοινωνική δολοφονία» η χαλάρωση των μέτρων

Η επικεφαλής της Ιατρικής Ενωσης της Τουρκίας δήλωσε πως το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης ήταν η ευρεία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τον Μάρτιο, όταν τα καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνονταν έπεσαν κάτω από τα 10.000. Πιστεύει ότι η απόφαση θυσίασε τα οφέλη ολόκληρου του χειμώνα και την χαρακτήρισε «κοινωνική δολοφονία».

«Το ονομάσαμε «κοινωνική δολοφονία» διότι γνωρίζουν ήδη τι θα προκαλέσει αυτούς τους θανάτους και δεν έχουν λάβει προληπτικά μέτρα», εξηγεί η Σεμπνέμ Κορουτσού Φιντζαντζί. Κατά την γνώμη της οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων, η βιομηχανική δραστηριότητα και η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών πρέπει να σταματήσουν.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δέχθηκαν πυρά τον περασμένο μήνα για την πραγματοποίηση του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος με την συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους παραβίασαν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και δεν φορούσαν μάσκες. Η τουρκική ηγεσία κατηγορήθηκε για την υπονόμευση των προσπαθειών για την αναχαίτιση της επιδημίας. Η κυβέρνηση απαντά πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων, αλλά στις μεταλλάξεις.

Περίπου το 10% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μία δόση τουλάχιστον, αλλά οι περισσότεροι έχουν κάνει το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, το οποίο αποδεδειγμένα έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα από τα υπόλοιπα.

Ανησυχίες για τον τουρισμό

Οι περιορισμοί στις πτήσεις που επιβλήθηκαν από την Ρωσία μέχρι τον Ιούνιο, θα μειώσουν κατά 500.000 τους τουρίστες στην Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού της χώρας, Νουρί Ερσόι.

Οι Ρώσοι είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα τουρίστες που δέχεται η Τουρκία κάθε χρόνο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στις πτήσεις προς και από την Τουρκία από τις 15 Απριλίου λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

«Η άρση των περιορισμών στις πτήσεις μπορεί να επισπευσθεί, αν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Πιθανόν να υπάρξει πτώση κατά 500.000 στον αριθμό των τουριστών», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Τουρισμού προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις κρατήσεις της θερινής περιόδου.

Την Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτσά δήλωσε ότι ρωσική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας για να ελέγξει την εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων.

Παράλληλα, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν άρση των περιορισμών για τους βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι θα γίνονται δεκτοί στη χώρα χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού και χωρίς καραντίνα. Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχουν πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Αντίθετα, οι γερμανοί τουρίστες πρέπει να μείνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν στη Γερμανία, καθώς η Τουρκία είναι στην λίστα της ΕΕ με τις κόκκινες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...