439
Ο Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, σε παλιότερη φωτογραφία, στο γραφείο του | Instagram

Τουρκία: 27χρονος χρηματιστής εξαφανίστηκε με 2 δισ. δολάρια επενδυτών σε κρυπτονόμισμα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 17:35
Ο Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, σε παλιότερη φωτογραφία, στο γραφείο του
|Instagram

Τουρκία: 27χρονος χρηματιστής εξαφανίστηκε με 2 δισ. δολάρια επενδυτών σε κρυπτονόμισμα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 17:35

Με δύο δισεκατομμύρια δολάρια «στις τσέπες του» πέταξε από την Κωνσταντινούπολη στα Τίρανα, την Τρίτη, ο 27χρονος Τούρκος που κατηγορείται ότι έστησε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην τουρκική ιστορία.

Ο Φαρούκ Φατίχ Οζέρ είχε ιδρύσει την Thodex Exchange, μία πλατφόρμα συναλλαγής κρυπτονομισμάτων, συγκεκριμένα του dogecoin, η οποία διαχειριζόταν καθημερινά συναλλαγές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πλατφόρμα έγινε διάσημη όταν την διαφήμισε ο Ελον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Tesla, στα social media. Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία χρησιμοποίησε διάσημους στην Τουρκία ηθοποιούς και μοντέλα για τη διαφημιστική της καμπάνια.

Η τουρκική αστυνομία δημοσιοποίησε την φωτογραφία του Οζέρ από τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου πήρε πτήση για τα Τίρανα. Τελικός προορισμός του εκτιμάται πως είναι η Ταϊλάνδη. Την ημέρα που έφυγε, η Thodex διαχειριζόταν δύο δισεκατομμύρια δολάρια από 391.000 επενδυτές, οι οποίοι από την Τρίτη, δεν μπορούσαν να μπουν στους λογαριασμούς τους και δεν είχαν πρόσβαση στα χρήματά τους.

Ο Οζέρ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν κάνει… φτερά

Την Παρασκευή, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 62 άτομα στο πλαίσιο έρευνας για πλατφόρμα συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, μετά την υποβολή μηνύσεων από χιλιάδες Τούρκους, που δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα απάτης.

«Κλειστόν»

H πλατφόρμα Thodex ανακοίνωσε την Πέμπτη, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, ότι θα έκλεινε για τέσσερις έως πέντε ημέρες λόγω πώλησής της. Οι χρήστες, ωστόσο, που δεν μπορούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους ή να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, κατέκλυσαν το Twitter με αναρτήσεις ότι φοβούνται πως έχουν εξαπατηθεί.

Οι εισαγγελικές Αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 78 άτομα και 62 από αυτά έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση έως τώρα με μία επιχείρηση που επικεντρώνεται στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επεκτείνεται σε οκτώ περιφέρειες, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα για την Thodex λόγω των καταγγελιών ότι η πλατφόρμα οδήγησε σε «μεγάλη θλίψη πολλούς πολίτες».

Το σώμα ερευνών για οικονομικά εγκλήματα, MASAK, μπλόκαρε την Τετάρτη τους λογαριασμούς της εταιρείας και ξεκίνησε έρευνα και για την εταιρεία και για τον Οζέρ για απάτη και σύσταση εγκληματικής συμμορίας.

H Thodex δήλωσε ότι δεν είναι αληθή τα αρνητικά δημοσιεύματα για την πλατφόρμα και ότι τράπεζες και επενδυτικά ταμεία –τα ονόματα των οποίων είπε πως θα αναφέρει αργότερα– θέλουν να επενδύσουν στην εταιρεία και έχουν προτείνει μία σύμπραξη. Είπε επίσης, ότι οι λογαριασμοί έκλεισαν γιατί κάποιοι παρουσίασαν ασυνήθιστη δραστηριότητα, και ότι το 2018, είχε δεχθεί την επίθεση χάκερ, που της κόστισε 25 δις. τουρκικές λίρες.

Φανατικοί επενδυτές!

Λόγω της κακής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας και της βουτιάς της λίρας, οι Τούρκοι είναι από τους πιο φανατικούς επενδυτές σε κρυπτονομίσματα. Κάποιες επιχειρήσεις τα δέχονταν και για πληρωμές, αν και την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν, απαγόρευσε τη χρήση τους για αγορά αγαθών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...