578
| CreativeProtagon / Shutterstock

Τουρισμός στα γκουλάγκ, το νέο σχέδιο του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2024, 19:51
|CreativeProtagon / Shutterstock

Τουρισμός στα γκουλάγκ, το νέο σχέδιο του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2024, 19:51

Με τα ανενεργά γκουλάγκ και τις πόλεις-φαντάσματα, η ρωσική Απω Ανατολή είναι μια αχανής έκταση, γεμάτη σκελετούς από το σοβιετικό παρελθόν της χώρας. Η Μόσχα φαίνεται ότι έχει μεγάλες φιλοδοξίες για αυτήν την αραιοκατοικημένη περιοχή και τα 29 ενεργά ηφαίστειά της: τον μαζικό τουρισμό.

Από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το 2022, οι περιορισμοί στην έκδοση βίζας και ο αποκλεισμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν καταστήσει όλο και πιο δύσκολο για τους Ρώσους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές. Η κυβέρνηση του Πούτιν αποφάσισε να επενδύσει για να κάνει την Απω Ανατολή ένα νέο hotspot διακοπών, σύμφωνα με τους Times.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός θερέτρου 2.000 δωματίων, που ονομάζεται «Τρία Ηφαίστεια», ενώ έχουν σχεδιαστεί 170 πιστοποιημένες διαδρομές πεζοπορίας. Καθιερώθηκαν σταθερά τιμολόγια στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ρωσίας, την Aeroflot, που σημαίνει ότι οι επιβάτες μπορούν να κάνουν ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής από τη Μόσχα στο Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι (περίπου η απόσταση από το Λονδίνο στο Μπουένος Αϊρες), για 15.000 ρούβλια (100 ευρώ).

Στους επισκέπτες θα προσφέρονται περιηγήσεις στην κοιλάδα με τους θερμοπίδακες, το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο με θερμοπίδακες στον κόσμο, «χειμερινό σέρφινγκ» και παραδοσιακοί αγώνες έλκηθρου σκύλων, καθώς οι αρχές προσπαθούν να προωθήσουν την περιοχή ως το τέλειο μέρος για όσους αναζητούν «δραστήριο, γεμάτο περιπέτεια τουρισμό μέσα στην άγρια φύση».

Εχουν επίσης ξεκινήσει έργα για την κατασκευή καταλυμάτων και τη δημιουργία βάσεων για ψάρεμα, κυνήγι και πεζοπορία, ενώ ένας κρατικός διαγωνισμός ζήτησε πρόσφατα από ατρόμητους νέους Ρώσους να τεκμηριώσουν τα ταξίδια τους στην Απω Ανατολή, ανεβάζοντας τα βίντεό τους για να κερδίσουν ένα μεγάλο βραβείο 3 εκατ. ρουβλίων. Ο νικητής, από την περιοχή Πριμόρσκι Κράι, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ολοκλήρωσε ένα σόλο καγιάκ 17 ημερών στον κόλπο γύρω από το Βλαδιβοστόκ, αντιμετωπίζοντας δύο καταιγίδες και συνεχείς ανέμους.

Το μνημείο Η Μάσκα της Λύπης, αφιερωμένο στους κρατούμενους που υπέφεραν και πέθαναν στα γκουλάγκ στην περιοχή Κολίμα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Παρ’ όλο που το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της περιοχής πρόκειται να ανοίξει φέτος στο Πετροπαβλόφσκ, την πρωτεύουσα της απομακρυσμένης περιοχής Καμτσάκα, ένας περιφερειακός κυβερνήτης σε συνέντευξή του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης προέτρεψε όσους ταξιδεύουν στην Απω Ανατολή να μην τη βλέπουν σαν έναν προορισμό για την ελίτ.

Ο Πούτιν, ο οποίος συχνά απεικονίζεται να ψαρεύει, να κολυμπάει σε παγωμένο νερό και σε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, φαίνεται να πιέζει προσωπικά την επενδυτική κίνηση. Εχει ζητήσει, όπως αναφέρουν οι Times, να δοθεί έμφαση στις διαδρομές πεζοπορίας στην περιοχή και έδωσε την προσωπική του έγκριση στο γενικό σχέδιο για την ανακατασκευή του Πετροπαβλόφσκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης εκεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το έργο ανάπλασης περιλαμβάνει την κατασκευή ενός διαδραστικού κέντρου νεότητας με πλανητάριο και ένα νέο μουσείο για την Ιστορία της περιοχής. Το μουσείο θα καλύψει την άμυνα του Πετροπαβλόφσκ κατά τη διάρκεια μιας ελάχιστα γνωστής μάχης του πολέμου της Κριμαίας, καθώς και για τις ιαπωνικές επιθέσεις στον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προηγούμενες προσπάθειες ανάπτυξης της Απω Ανατολής έγιναν και από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Μπόριε Γέλτσιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς.

Ωστόσο, ο Πούτιν φαίνεται έτοιμος να αναγεννήσει τον εσωτερικό τουρισμό. Η έκθεση Russia Forum στη Μόσχα έχει ως επίκεντρό της το όραμα του προέδρου για ανάπτυξη και βελτίωση της ρωσικής βιομηχανίας φιλοξενίας και ταξιδιών, με τους επισκέπτες να μπορούν να κάνουν μια «περιήγηση» σε όλη τη χώρα, σταματώντας σε πάγκους που αντιπροσωπεύουν κάθε περιοχή – συμπεριλαμβανομένων των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...