449
Η «Σεχραζάτ» αγκυροβολημένη στη Μαρίνα ντι Καράρα, στις 23 Μαρτίου | EPA/Fabio Muzzi

Τοσκάνη: Το γιοτ (του Πούτιν) είναι έτοιμο να σαλπάρει

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 13:01
Η «Σεχραζάτ» αγκυροβολημένη στη Μαρίνα ντι Καράρα, στις 23 Μαρτίου
|EPA/Fabio Muzzi

Τοσκάνη: Το γιοτ (του Πούτιν) είναι έτοιμο να σαλπάρει

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 13:01

Ετοιμάζεται να σαλπάρει για άλλες θάλασσες η «Σεχραζάτ», το υπερπολυτελές γιοτ που φημολογείται ότι ανήκει στον Βλαντίμιρ Πούτιν και βρίσκεται εδώ και μήνες στο ιταλικό λιμάνι της Μαρίνα ντι Καράρα, στην Τοσκάνη.

Το σκάφος, μήκους 140 μέτρων και αξίας 700 εκατ. δολαρίων, βρισκόταν στο ναυπηγείο για επισκευές, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αλλά τις τελευταίες ημέρες, επέστρεψε στο νερό. Μάλιστα, σύμφωνα με την Telegraph, το πλήρωμά του, το μισό από το οποίο φημολογείται ότι είναι ρώσοι μυστικοί πράκτορες, κάνει τις απαραίτητες ετοιμασίες για τον απόπλου.

Η «Σεχραζάτ» είναι ένα από τα μεγαλύτερα γιοτ στον πλανήτη. Διαθέτει πισίνα που μετατρέπεται σε πίστα χορού, αίθουσα μπιλιάρδου με τραπέζι με ειδικό μηχανισμό για να μην γέρνει, πλήρες γυμναστήριο, τρεις σάουνες, σπα και κομμωτήριο, χρυσές βρύσες και πόμολα στα μπάνια, ασανσέρ, μηχανικό πιάνο που παίζει μόνο του, τρία τζάκια, εξοπλισμό για καταδύσεις και ψάρεμα και δύο ελικοδρόμια.

«Ακούσαμε ότι θα έφευγε από τη μαρίνα το βράδυ της Πέμπτης, αλλά ίσως καθυστέρησε λόγω καιρού. Δεν έχει κατασχεθεί από τις αρχές και έτσι είναι ελεύθερο να φύγει όποτε θέλει», είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Γκαμπριέλε, μάνατζερ του ιστιοπλοϊκού ομίλου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το γιοτ.

Οι ιταλικές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν το καθεστώς ιδιοκτησίας του, από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά δεν φαίνεται να έχουν βρει ακόμα αποδεικτικά στοιχεία ότι ανήκει στον Πούτιν ή σε κάποιον ρώσο ολιγάρχη που βρίσκεται στη λίστα με τις κυρώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Αλλες φήμες θέλουν πραγματικό ιδιοκτήτη του τον Εντουαρντ Χουνταϊνάτοφ, ρώσο μεγιστάνα του πετρελαίου, που βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων, πρώην πρόεδρο της Rosneft, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και αερίου.

Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι όμως, επιμένει ότι το γιοτ ανήκει στον ρώσο πρόεδρο.

Στην Καράρα πάντως, όλοι το αποκαλούν «το γιοτ του Πούτιν».

Αυτή η περιοχή της Τοσκάνης είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους πλούσιους Ρώσους. Σε μικρή απόσταση, βρίσκεται το Φόρτε ντέι Μάρμι, ένα θέρετρο γεμάτο μπουτίκ σχεδιαστών και ακριβά εστιατόρια, που της έχουν δώσει το παρατσούκλι, Μικρή Ρωσία. Εχει μάλιστα και ένα ξενοδοχείο με το όνομα Λα Ντάτσα, γραμμένο και στα ρωσικά.

Η «Σεχραζάτ» βρισκόταν κρυμμένη μέσα στα ναυπηγεία της Μαρίνα ντι Καράρα για μήνες. Ενας μεταλλικός φράκτης γύρω της κρατούσε μακριά τα βλέμματα. Αυτό όμως, εκνεύρισε τους εργαζόμενους εκεί, όπως είπε ο Πάολο Γκοτσάνι, επικεφαλής του τοπικού συνδικάτου εργαζομένων.

«Ακόμα ζητούμε από τις αρχές να μας πουν τι συμβαίνει μέσα στα ναυπηγεία. Υπάρχει ένα κλίμα ομερτά και μυστικότητας σχετικά με τους ιδιοκτήτες των μεγα-γιοτ. Θέλουμε μεγαλύτερη διαφάνεια από όλους τους δημόσιους θεσμούς. Εχουμε το δικαίωμα να ξέρουμε για ποιον δουλεύουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δεν είναι σίγουρος ότι το γιοτ καθελκύστηκε για να σαλπάρει. «Μπορεί απλά να άλλαξε σημείο για να μπουν άλλα γιοτ σε εκείνο το σημείο για επισκευές, τώρα που έρχεται καλοκαίρι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...