385
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον Απρίλιο του 2000 | EPA PHOTO/ITAR-TASS POOL

Τόνι Μπλερ: Αποκομμένος από την πραγματικότητα ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 11:32
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον Απρίλιο του 2000
|EPA PHOTO/ITAR-TASS POOL

Τόνι Μπλερ: Αποκομμένος από την πραγματικότητα ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2022, 11:32

Το Λονδίνο ήταν το πρώτο ταξίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν στο εξωτερικό όταν έγινε πρόεδρος της Ρωσίας, το 2000, και ο Τόνι Μπλερ, ο πρώτος ξένος ηγέτης που είχε συναντήσει.

«Ο πρώτος Πούτιν που συνάντησα κοιτούσε προς τη Δύση, ανυπομονούσε να έχει καλή σχέση με τη Δύση. Μετά νομίζω ότι κατάλαβε πως οι μεταρρυθμίσεις και η αλλαγή στη Ρωσία είναι πολύ δύσκολες και αποφάσισε να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του και να γίνει ένας αυταρχικός ηγέτης και ρώσος εθνικιστής», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, μιλώντας στο CNN.

Ο Μπλερ πρόσθεσε ότι κατά τη «δεύτερη ενσάρκωσή» του, ο Πούτιν ήταν «ψυχρός και αποφασισμένος να πάρει αυτό που ήθελε με οποιοδήποτε τρόπο», καθώς και ότι αυτό ήταν απόλυτα αποδεκτό στο μυαλό του.

«Νομίζω ότι αυτό που μας αγχώνει όλους είναι ότι πλέον είναι εντελώς αποκομμένος από την πραγματικότητα και ότι περιβάλλεται από ανθρώπους που δεν του λένε την αλήθεια. Αυτός είναι ο λόγος που έκανε τόσο τραγικά λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης στην Ουκρανία, από κάθε άποψη», πρόσθεσε ο Μπλερ.

Και τόνισε: «Οποιος γνωρίζει έστω και λίγο την Ουκρανία, ξέρει ότι δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση οι Ουκρανοί να συμφωνήσουν να υποταχθούν στους Ρώσους με αυτόν τον τρόπο (με στρατιωτική εισβολή)».

Με τον Τόνι Μπλερ συμφωνεί και ο πρώην ρώσος πρωθυπουργός (2000-2004) Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πούτιν «έχει ήδη αρχίσει να καταλαβαίνει ότι χάνει τον πόλεμο». Ο Κασιάνοφ είπε ότι οι σύμβουλοι του ρώσου προέδρου δεν του είπαν την αλήθεια για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ρωσικός στρατός, ούτε ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν μπορούσε να έχει επιτυχία σε μία εβδομάδα, όπως πίστευε ο Πούτιν.

Ο Μιχαήλ Κασιάνοφ, στη Μόσχα, το 2020, σε πορεία στη μνήμη του Μπόρις Νεμτσόφ, πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν, που δολοφονήθηκε μυστηριωδώς το 2015. Σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας βρίσκεται σε κρυφή τοποθεσία, κάπου στην Ευρώπη – EPA/YURI KOCHETKOV

Εξάλλου, η πρεσβευτής του Καναδά στην Ουκρανία, Λαρίσα Γκαλάντζα, είπε ότι ο Πούτιν δεν λειτουργεί με τη λογική και ότι για αυτό κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει από το να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Δεν πίστευε στην Ιστορία. Δεν ήταν λογικός. Δεν είναι λογικός. Οπότε, δεν ξέρω πώς το αποτρέπει κάποιος αυτό (την εισβολή). Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που μπορούσε να σταματήσει τον Πούτιν από το να κάνει αυτό που έκανε», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...