543
Ζημιές από το τσουνάμι στην πρωτεύουσα της Τόνγκα, Νουκουαλόφα | Μarian Kupu/Broadcom Broadcasting FM87.5/via REUTERS

Τόνγκα: Πέντε ημέρες μετά την έκρηξη έφτασε ανθρωπιστική βοήθεια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 11:02
Ζημιές από το τσουνάμι στην πρωτεύουσα της Τόνγκα, Νουκουαλόφα
|Μarian Kupu/Broadcom Broadcasting FM87.5/via REUTERS

Τόνγκα: Πέντε ημέρες μετά την έκρηξη έφτασε ανθρωπιστική βοήθεια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 11:02

Τα πρώτα αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και συσκευές επικοινωνίας έφτασαν την Πέμπτη στα νησιά Τόνγκα, τα οποία έχουν αποκοπεί από τον κόσμο εδώ και πέντε ημέρες μετά την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι.

Το μικρό έθνος στον Ειρηνικό αποκλείστηκε από τον κόσμο μετά την έκρηξη στις 15 Ιανουαρίου του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χααπάι, μια από τις πιο ισχυρές στον κόσμο εδώ και δεκαετίες, η οποία προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στο καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη χώρα με το παγκόσμιο δίκτυο Ιντερνετ και τηλεφώνου.

Τέσσερις μήνες θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της σύνδεσης των νησιών Τόνγκα στο Διαδίκτυο από την αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιακής καλωδίωσης SubCom.

Στρατιωτικά αεροσκάφη από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προσγειώθηκαν στο κύριο αεροδρόμιο του αρχιπελάγους, στο νησί Τονγκατάπου.

Την Τετάρτη, έπειτα από μέρες εντατικών εργασιών, ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση της ηφαιστειακής τέφρας πάχους 5-10 εκατοστών που καθιστούσε αδύνατη τη χρήση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης.

Η Αυστραλία απέστειλε ένα πρώτο αεροσκάφος C17 Globemaster με βοήθεια και προγραμματίζει την αναχώρηση και δεύτερου εντός της ημέρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τόνγκα και η αυστραλή επίτροπος στη χώρα υποδέχονται το πρώτο αυστραλιανό πολεμικό αεροσκάφος – Australian Department of Defence/Handout via REUTERS

Το νεοζηλανδικό αεροσκάφος που έφτασε σήμερα στην Τόνγκα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και υλικό βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών, κυρίως δοχεία με πόσιμο νερό, κυτία υγιεινής, προσωρινά καταλύματα, γεννήτριες και εξοπλισμό επικοινωνίας, είπε η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Νανάια Μαχούτα.

Οι πρώτες εικόνες από την Νουκουαλόφα, την πρωτεύουσα της Τόνγκα, δείχνουν κτίρια καλυμμένα από στάχτη, τοίχους που έχουν καταρρεύσει και δρόμους γεμάτους πέτρες, κορμούς δέντρων και συντρίμμια.

Περίπου 84.000 άνθρωποι, περισσότερο από το 80% του πληθυσμού των νησιών Τόνγκα, επλήγησαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ζημιές στην πρωτεύουσα από το τσουνάμι

Στο αρχιπέλαγος υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πόσιμο νερό. Οι υδάτινοι πόροι των νησιών Τόνγκα επηρεάστηκαν σοβαρά από την τέφρα που έπεσε και το θαλασσινό νερό από το τσουνάμι, σημείωσε η Κέιτι Γκρίνγουντ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει «ολοένα και μεγαλύτερος κίνδυνος για χολέρα και διάρροια».

Επίσης και τα αποθέματα σε τρόφιμα των νησιών Τόνγκα μπορεί να μην επαρκούν. Καταστράφηκαν όλες οι καλλιέργειες, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας Φαταφέχι Φακαφανούα.

Από τη στιγμή που κατέστη ξανά δυνατή η προσγείωση αεροπλάνων στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, πολλές χώρες πρότειναν να προσφέρουν βοήθεια. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την αποστολή δύο αεροσκαφών C-130. Αλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Γαλλία, ανακοίνωσαν επίσης βοήθεια.

Τα αυστηρά μέτρα που αποσκοπούν να εμποδίσουν την είσοδο στη χώρα του νέου κορονοϊού, από τον οποίο έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει, θα παραμείνουν σε ισχύ. Η βοήθεια θα παραδοθεί χωρίς καμία φυσική επαφή και τα πληρώματα και οι επιβάτες των αεροσκαφών θα παραμείνουν για λίγο χρόνο στο έδαφος.

Βοήθεια θα σταλεί επίσης διά θαλάσσης. Δύο νεοζηλανδικά πλοία, το HMNZS Wellington και το HMNZS Aotearoa, που μεταφέρουν πόσιμο νερό και μια μονάδα αφαλάτωσης που μπορεί να παρέχει 70.000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα, αναμένεται να φτάσουν την Παρασκευή στη χώρα. Η Αυστραλία στέλνει εξοπλισμό καθαρισμού και δύο ελικόπτερα Chinook.

Η κυβέρνηση των νησιών Τόνγκα χαρακτήρισε την ηφαιστειακή έκρηξη καταστροφή άνευ προηγουμένου, σημειώνοντας ότι κύματα που έφταναν έως και τα 15 μέτρα κατέστρεψαν όλα τα σπίτια σε ορισμένα νησιά. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News