283
Ο Λισάλα Φολάου, με το μπλε πουκάμισο, διηγήθηκε την περιπέτειά του στο ραδιόφωνο | Marian Kupu/Broadcom Broadcasting FM87.5/via REUTERS

Τόνγκα: Παρασύρθηκε από το τσουνάμι και κολύμπησε 27 ώρες για να βγει πάλι στη στεριά!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 12:42
Ο Λισάλα Φολάου, με το μπλε πουκάμισο, διηγήθηκε την περιπέτειά του στο ραδιόφωνο
|Marian Kupu/Broadcom Broadcasting FM87.5/via REUTERS

Τόνγκα: Παρασύρθηκε από το τσουνάμι και κολύμπησε 27 ώρες για να βγει πάλι στη στεριά!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 12:42

Eνας 57χρονος άνδρας από την Τόνγκα επέζησε έχοντας κολυμπήσει περίπου 27 ώρες αφότου παρασύρθηκε στη θάλασσα από το τσουνάμι!

Η έκρηξη του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χααπάι το Σάββατο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους στα νησιά της Τόνγκα και δύο στη άλλη άκρη του Ειρηνικού, στο Περού, και προκάλεσε κύματα τσουνάμι σε όλο το αρχιπέλαγος, καταστρέφοντας χωριά, θέρετρα και πολλά κτίρια.

Ο Λισάλα Φολάου, ο οποίος ζούσε στο μικρό απομονωμένο νησί Ατάτα με πληθυσμό 60 κατοίκους, παρασύρθηκε στη θάλασσα, όταν τα κύματα έπληξαν τη στεριά περίπου στις 7 μ.μ. του Σαββάτου, είπε ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων της Τόνγκα Βroadcom Broadcasting.

Οπως είπε ο Φολάου, έβαφε το σπίτι του όταν τον ειδοποίησε ο αδελφός του για το τσουνάμι και σύντομα τα κύματα είχαν ήδη μπει μέσα στο σαλόνι του.

Εκείνος σκαρφάλωσε πάνω σε ένα δέντρο για να γλιτώσει, αλλά όταν κατέβηκε, ένα άλλο, μεγάλο κύμα τον παρέσυρε μακριά.

Ο 57χρονος είπε ότι δεν μπορεί να περπατήσει καλά μετά την περιπέτειά του.

«Απλώς επέπλεα, χτυπιόμουν από τα μεγάλα κύματα που συνέχιζαν να έρχονται», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Κι ενώ συνέχιζε να επιπλέει, σιγά-σιγά κατάφερε να κολυμπήσει 7,5 χιλιόμετρα μέχρι το κεντρικό νησί Τονγκατάπου φθάνοντας στην ακτή 27 ώρες αργότερα, στις 10 π.μ. της Κυριακής.

Το Reuters δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του για να διασταυρώσει τα γεγονότα.

Η ιστορία του έγινε viral μεταξύ ομάδων από την Τόνγκα στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Ατάτα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα της Τόνγκα, το Νουκουαλόφα, ή αλλιώς 30 λεπτά με βάρκα, έχει σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί από το τσουνάμι που έπληξε τα νησιά.

Σκάφη του Ναυτικού της Τόνγκα εξακολουθούν να πραγματοποιούν έρευνες στα μικρότερα νησιά και να απομακρύνουν κατοίκους μεταφέροντάς τους στα μεγαλύτερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News