672
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει στο Ροστόβ, στη διάρκεια της διαβόητης ανταρσίας του κατά της Μόσχας, στις 24 Ιουνίου | Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

Τον στρατό της Λευκορωσίας «εκπαιδεύει» ο Πριγκόζιν: «Δεν θα γυρίσουμε στην Ουκρανία»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2023, 14:40
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει στο Ροστόβ, στη διάρκεια της διαβόητης ανταρσίας του κατά της Μόσχας, στις 24 Ιουνίου
|Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

Τον στρατό της Λευκορωσίας «εκπαιδεύει» ο Πριγκόζιν: «Δεν θα γυρίσουμε στην Ουκρανία»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2023, 14:40

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επανεμφανίστηκε σε νέο βίντεο, στο οποίο φαίνεται να απευθύνεται σε εκατοντάδες μισθοφόρους της Ομάδας Βάγκνερ και να τους λέει ότι πλέον δεν θα πολεμήσουν ξανά στην Ουκρανία, αλλά μόνο στην Αφρική.

Το βίντεο, στο οποίο ο επικεφαλής της ομάδας φαίνεται να καλωσορίζει τους μαχητές του στην Λευκορωσία, αναρτήθηκε σ’ ένα από τα επίσημα κανάλια του στο Telegram.

Ο Πριγκόζιν είπε στους άνδρες να συμπεριφέρονται καλά και ότι η «εκπαίδευση» τους θα κάνει τον στρατό της Λευκορωσίας «τον δεύτερο καλύτερο στρατό στον κόσμο». «Μετά θα προετοιμαστούμε και θα ανοίξουμε νέους δρόμους στην Αφρική», πρόσθεσε.

Το βίντεο τραβήχτηκε αφού είχε πέσει η νύχτα και το μόνο που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι το προφίλ του Πριγκόζιν.

Ο ίδιος ακούγεται να λέει ότι οι άνδρες του θα παραμείνουν στη Λευκορωσία για κάποιο χρονικό διάστημα και αποκαλεί τα όσα συμβαίνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, «ντροπή», στην οποία η Βάγκνερ δεν πρέπει να συμμετέχει.

Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν μία ημέρα στο ουκρανικό μέτωπο, «όταν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υποστούμε άλλη ατίμωση», είπε.

Σύμφωνα με την Washington Post, περίπου 2.000 μισθοφόροι και εκατοντάδες οχήματα, πέρασαν τα σύνορα από τη Ρωσία στη Λευκορωσία την τελευταία εβδομάδα και έχουν στήσει τη βάση τους στο χωριό Τσελ, στο κέντρο της χώρας, όπου υπάρχει στρατιωτική βάση. Οι μισθοφόροι δεν έφεραν μαζί τους βαρύ οπλισμό, τον οποίο εικάζεται ότι υποχρεώθηκαν να παραδώσουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι μισθοφόροι θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των λευκορωσικών ειδικών δυνάμεων στην διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας συνεχίζουν την κοινή εκπαίδευση με τους μαχητές της Βάγκνερ PMC (Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία)», ανέφερε το υπουργείο.

«Στη διάρκεια της εβδομάδας, μονάδες ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεων μαζί με εκπροσώπους της Εταιρείας θα ασκηθούν στην μάχη στο σκοπευτήριο του Μπρεστ», πρόσθεσε.

Η Πολωνία ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι θα στείλει 500 αστυνομικούς για να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ώστε να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους αριθμούς των μεταναστών που διασχίζουν την περιοχή, αλλά και τις πιθανές απειλές μετά τη μετεγκατάσταση των μαχητών της Βάγκνερ.

Η απόφαση της Πολωνίας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στα σύνορα συνιστά «λόγο ανησυχίας», ανακοίνωσε την Πέμπτη το Κρεμλίνο.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «επιθετική» χώρα την Πολωνία και είπε ότι απαιτείται «αυξημένη προσοχή».

Το πολωνικό υπουργείο Αμυνας παρακολουθεί την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία και είναι «προετοιμασμένο για διάφορα σενάρια», όπως ανέφερε την Πέμπτη.

«22.000 μισθοφόροι νεκροί και 40.000 τραυματίες»

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, το κανάλι Razgruska Wagnera στην εφαρμογή Telegram, που πρόσκειται στην Βάγκνερ, δημοσίευσε δήλωση μέλους του «συμβουλίου διοικητών» με το ψευδώνυμο «Μαρξ», στην οποία λέει ότι στην Λευκορωσία προγραμματίζουν να φθάσουν έως και 10.000 μισθοφόροι, γράφει σήμερα η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe.

«Να ποια είναι η πραγματική αριθμητική. Συνολικά από την ουκρανική εκστρατεία πέρασαν 78.000 μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ. Από αυτούς 49.000 είναι κρατούμενοι. Την στιγμή της κατάληψης του Μπαχμούτ (στις 20 Μαΐου), οι νεκροί μαχητές είχαν φθάσει τις 22.000, οι τραυματίες τους 40.000. Ζώντες και υγιείς είναι 25.000, συν τους τραυματίες που αναρρώνουν. Από αυτούς έφθασαν ή θα φθάσουν έως 10.000. Σε άδεια βρίσκονται ήδη 15.000», δήλωσε ο Μαρξ.

Ο Μαρξ σχολίασε την δήλωση του βουλευτή της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, ο οποίος είχε πει ότι 32.000-33.000 μισθοφόροι της Wagner υπέγραψαν σύμβαση με τον ρωσικό στρατό.

«Με ποιο τρόπο διαμορφώθηκαν οι 33.000 που προσχώρησαν στον στρατό, προς το παρόν δεν το ξέρω. Αν όλοι όσοι σκοτώθηκαν και όσοι πήραν άδεια υπέγραψαν συμβάσεις, τότε κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Δεν τίθεται θέμα διαφωνίας», πρόσθεσε ο Μαρξ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του παρατηρητηρίου «Belaruski Gayun», έως το βράδυ της 19ης Ιουλίου στην Λευκορωσία είχαν φθάσει εννέα φάλαγγες της Βάγκνερ, ενώ στην χώρα βρίσκονται ήδη 2000-2.500 μαχητές της.

Οι απώλειες που υπέστη η ομάδα, δηλαδή μόνο ένα τμήμα των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, είναι κατά 46% μεγαλύτερες των απωλειών που υπέστη ο σοβιετικός στρατός στο Αφγανιστάν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (15.051 σοβιετικοί στρατιώτες) και τέσσερις φορές μεγαλύτερος των απωλειών που υπέστη ο ρωσικός στρατός στο πρώτο πόλεμο στην Τσετσενία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...