475
Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στη συνέντευξή του στο CNN | YouTube/CNN

Τον «ναζί πατέρα» του θυμήθηκε ο Σβαρτσενέγκερ, μιλώντας κατά του αντισημιτισμού

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2023, 22:30
Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στη συνέντευξή του στο CNN
|YouTube/CNN

Τον «ναζί πατέρα» του θυμήθηκε ο Σβαρτσενέγκερ, μιλώντας κατά του αντισημιτισμού

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2023, 22:30

Στο φαντασιακό του Χόλιγουντ, ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ είναι ένας γνήσιος αμερικανός ήρωας. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένας αυστριακής καταγωγής ηθοποιός, ο οποίος έγινε σταρ ταινιών δράσης και καθώς ο καλός μύλος της αμερικανικής πολιτικής όλα τα αλέθει έφτασε να γίνει μάχρι και κυβερνήτης (με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, από το 2003 έως το 2011) της Καλιφόρνιας. Όμως ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ είναι ένας άνθρωπος που κουβαλά μαζί του στον Νέο Κόσμο, τα πάθη και τις ενοχές της Γηραιάς Ηπείρου. Έτσι, θυμήθηκε το ναζιστικό παρελθόν της οικογένειάς του —σε μια προσπάθεια να συμβάλει και εκείνος στη μάχη κατά του αντισημιτισμού, ενός απεχθούς φαινομένου που βρίσκεται σε έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και τα εγκλήματα μίσους γενικότερα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο κινηματογραφικός «Εξολοθρευτής» αναφέρθηκε στον πατέρα του, Γκούσταβ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος.

«Ο πατέρας μου και εκατομμύρια άλλοι άνδρες απορροφήθηκαν από ένα σύστημα μίσους, μέσω του ψέματος και της εξαπάτησης. Και είδαμε την κατάληξη» είπε, έχοντας αναφέρει προηγουμένως, σε ένα φόρουμ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια όπου συμμετείχε: «Γεννήθηκα με πατέρα έναν ναζί».

«Είδα με τα ίδια μου τα μάτια πόσο συντετριμμένος ήταν αυτός ο άνθρωπος» συνέχισε. «Οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έπρεπε να πεθάνουν, για να καταλήξουν να είναι οι ηττημένοι… Αυτό δεν λειτουργεί. Εννοώ, απλώς ας τα πηγαίνουμε καλά. Η αγάπη είναι πιο ισχυρή από το μίσος», επεσήμανε ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Ο ηθοποιός, που γεννήθηκε στην Αυστρία το 1947 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1968, έχει μιλήσει ανοιχτά για τους δεσμούς του πατέρα του με το ναζιστικό κόμμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, επικαλέστηκε τον πατέρα του, καθώς έβαλλε κατά της ρητορικής του μίσους, παροτρύνοντας συγχρόνως όσους βαδίζουν στον «εύκολο δρόμο του μίσους» να αλλάξουν τις ζωές τους «πολεμώντας τους εαυτούς τους». 

Οσον αφορά την έξαρση του αντισημιτισμού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Anti-Defamation League που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, τα περιστατικά αντισημιτισμού στις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η οργάνωση άρχισε να τα καταγράφει, το 1979. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το FBI δείχνουν ότι το 2021 αυξήθηκαν ανησυχητικά και τα εγκλήματα μίσους.

«Νομίζω πως είναι πολύ ξεκάθαρο ότι όσο πιο φιλελεύθερα αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά ζητήματα, βλέπουμε την άλλη πλευρά να θυμώνει όλο και περισσότερο. Γενικά, βλέπουμε όλο και περισσότερο μίσος. Οι άνθρωποι που προκάλεσαν την εξέγερση στην Ουάσιγκτον την 6η Ιανουαρίου είχαν τρελαθεί εντελώς. Και υπάρχουν τόσοι πολλοί που είναι θυμωμένοι, όχι μόνο κατά των μαύρων ή των εβραίων: είναι θυμωμένοι γενικώς» ανέφερε ο Σβαρτσενέγκερ.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2024 θα είναι μάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε «καθόλου», αναφέροντας ότι κατά τη γνώμη του ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...