Τον Μάιο ο νέος Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας
Εντός του Μαΐου, και πάντως με σημαντικές αλλαγές, αναμένεται να ψηφιστούν τα δυο σημαντικότερα νομοθετήματα της Θέμιδος, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.
Μετά και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης στις 14 Απριλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου φέρεται πλέον αποφασισμένος να προχωρήσει σε σημαντικές μεταβολές σε ρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν διατάξεις που είχαν σφόδρα επικριθεί.
Σήμερα, Τετάρτη, συνεδρίασαν τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, και τα πεδία στα οποία έχουν «κλειδώσει» αλλαγές, είναι – σύμφωνα με πληροφορίες – τα εξής:
– Στη ρύθμιση ως προς την εγκληματική οργάνωση, που είχε δεχθεί βέλη περί επιεικούς μεταχείρισης κατηγορουμένων στη εκκρεμή ακόμη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αναμένεται να προβλεφθούν σχετικές ποινές που θα φθάνουν ως και τα 15 χρόνια, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρξει ρύθμιση για θεμελίωση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
– Αναφορικά με τα αδικήματα, στα οποία ο νέος Ποινικός Κώδικας καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπει ότι ο παθών πρέπει να έχει προηγουμένως υποβάλλει έγκληση (μήνυση), θα προβλεφθεί ειδική προθεσμία, τριών μηνών, μέσα στην οποία όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας θα το δηλώνουν, έτσι ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα δίκες που ήδη έχουν ξεκινήσει με το παλαιό καθεστώς.
– Στις διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών. Το εν λόγω αδίκημα, υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει ως κακούργημα και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος, σειρά αδικημάτων τα οποία επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν ως κακουργήματα, αλλά με μικρότερες ποινές, ως έξι ετών.
– Προβλέπεται τελικά – μετά τον σάλο που προκλήθηκε – αυστηρότερη από την αρχικώς προταθείσα αντιμετώπιση των δραστών σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα.
Δικαστές και εισαγγελείς κρίνουν ως μείζον το θέμα του χρόνου εφαρμογής των νέων Κωδίκων, καθώς ήδη πλείστες όσες δίκες κινούνται με αργούς ρυθμούς ενόψει της νομοθετικής μεταβολής, και ανακριτές σε σοβαρές υποθέσεις φρενάρουν τις έρευνες εν αναμονή των νέων διατάξεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News