500
|

Toν Μάιο ανοίγει ως τζαμί η Μονή της Χώρας

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 10:53

Toν Μάιο ανοίγει ως τζαμί η Μονή της Χώρας

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 10:53

Σε τζαμί μετατρέπεται (εκ νέου) ένας ακόμη ο βυζαντινός ναός στην Κωνσταντινούπολη, που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες ως μουσείο, η Μονή της Χώρας, με τις τουρκικές αρχές να διευκρινίζουν ότι αυτό θα γίνει τελικά τον Μάιο και όχι στα τέλη του μήνα όπως ανέφεραν ανεπίσημες πηγές.

Σε ανακοίνωσή της, η  Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας διευκρινίζει ότι η Μονή της Χώρας προγραμματίζεται να λειτουργήσει ως τζαμί τον Μάιο, διαψεύδοντας έτσι δημοσιεύματα στη γείτονα που έκαναν λόγο για τέλεση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στις 23 Φεβρουαρίου.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Αλωση της Πόλης, και το 1945, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, έγινε μουσείο.

Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτέλεσαν ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών, ξηλώνοντας τους σοβάδες που τα κάλυπταν.

Το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και ένα χρόνο αργότερα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και πάλι ως τζαμί.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο την επίσημη ανακοίνωση από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, μεταδίδει ότι τα «έργα αποκατάστασης» στη Μονή της Χώρας βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και πλέον δρομολογήθηκαν οι εργασίες για να αποδοθεί στην θρησκευτική λατρεία εντός του Μαΐου. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι πληροφορίες που προέρχονται από μη επίσημες πηγές και είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη, περί λειτουργίας της Μονή της Χώρας ως τζαμί στις 23 Φεβρουαρίου.

Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως η απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος,  συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

«Υστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας», επισημαίνεται στην επίσημη αντίδραση της Αθήνας για τη μετατροπή του ιστορικού μνημείου από μουσείο σε χώρο λατρείας.

«Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της», ανέφερε η ανακοίνωση που έκλεινε με μία ακόμη έκκληση -η οποία βέβαια έπεσε στο κενό- προς την Τουρκία να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...