Διαφωνίες την ώρα του δείπνου των ηγετών: το γνώριμο σκηνικό στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης επαναλήφθηκε την Πέμπτη για το πολύ σημαντικό ζήτημα του νέου επικεφαλής της Κομισιόν.
Οι υποψηφιότητες «κάηκαν» η μία μετά τη άλλη γιατί καμία δεν έχει -ή δεν πρόκειται να βρει- μια στοιχειώδη πλειοψηφία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουμε στον Ιούλιο για να μάθουμε τον διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η θητεία αρχίζει την 1η Νοεμβρίου.
Είναι εξάλλου μια κλασικά ευρωπαϊκή παράδοση. Οπως σημειώνει προσφυώς ο Monde, χρειαζόμαστε στην ΕΕ τουλάχιστον τρεις συνόδους για να καταλήξουμε σε συμφωνία.
Από την αρχή της συνεδρίασης της Πέμπτης το κλίμα δεν προδιέθετε για την επίτευξη συμφωνίας.
Η πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υποστηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι είχαν ταχθεί κατά της υποψηφιότητας του Γερμανού. Με δύο από τις τρεις μεγάλες ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες να αντιτίθενται, η υποψηφιότητα δεν είχε ελπίδες να εγκριθεί.
Παρά ταύτα, ούτε οι άλλες δύο υποψηφιότητες, του Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιου των Σοσιαλιστών, και της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υποψήφιας των Φιλελευθέρων, κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκείς πλειοψηφίες.
Πληροφορίες που μετέφεραν οι Financial Times έκαναν λόγο για αδιέξοδες -και άρα κουραστικές- συνομιλίες μεταξύ των ηγετών.
Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχαν μάλιστα ένα «δύσκολο διάλογο» όταν εκείνη υποστήριξε ότι η απόρριψη του Βέμπερ θα έπρεπε να σημαίνει και την απόρριψη και των άλλων δύο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε ανοιχτά κατά του υποψηφίου του ΕΛΚ. «Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για κανέναν κατά τον ίδιο τρόπο που δεν υπήρχε για τον Μάνφρεντ Βέμπερ», επισήμανε τα ξημερώματα, μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών.
Ενδεικτική είναι όμως και η στάση της Μέρκελ. Η καγκελάριος, που πριν από ένα μήνα, εκθείαζε την επιλογή του Βέμπερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιλογής ενός άλλου προσώπου, λέγοντας ότι είναι μια «πρόκληση» που πρέπει να αντιμετωπίσει για το ΕΛΚ. Και ακόμη περισσότερο: ούτε καν ανέφερε το όνομα του εκλεκτού της υποψήφιου.
Το επόμενο ραντεβού για να συζητηθούν (παρασκηνιακά) αυτά τα θέματα, όπως σημειώνουν οι Financial Times , είναι την προσεχή εβδομάδα στην Ιαπωνία κατά τη Σύνοδο των G20.
Στόχος είναι να μπουν οι βάσεις για να υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την οποία συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ για τις 30 Ιουνίου. (Να υπενθυμίσουμε ότι και η θητεία του Τουσκ λήγει τους επόμενους μήνες).
Το πρόσωπο που θα εκλεγεί πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες — με την προϋπόθεση ότι θα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ — και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μπορεί, τέλος, να δούμε ένα μοίρασμα των μεγάλων θέσεων στην ΕΕ μεταξύ των ομάδων.
Το ΕΛΚ, που πλειοψηφεί στο Ευρωκοινοβούλιο, διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν, οι Φιλελεύθεροι θέλουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Τουσκ, οι Σοσιαλιστές την ηγεσία της ευρωπαϊκής διπλωματίας, στη θέση της Φεντερίκα Μονγκερίνι, αλλά και να μοιραστούν την προεδρία της Ευρωβουλής με τους Πράσινους για δυόμισι από τα πέντε χρόνια της θητείας της. Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει δεσμευθεί ότι τουλάχιστον δύο από τα κορυφαία αξιώματα θα τα καταλάβουν γυναίκες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News