895
Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας πανηγυρίζει το γκολ που σφράγισε την νίκη του ΠΑΟΚ στην Αθήνα | IntimeSports

Τον είδατε τον «Ντέλια»; Χαρείτε τον όσο είναι καιρός

Sportscaster Sportscaster 23 Ιανουαρίου 2023, 17:11
Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας πανηγυρίζει το γκολ που σφράγισε την νίκη του ΠΑΟΚ στην Αθήνα
|IntimeSports

Τον είδατε τον «Ντέλια»; Χαρείτε τον όσο είναι καιρός

Sportscaster Sportscaster 23 Ιανουαρίου 2023, 17:11

Τόσους σκάουτερ μαζεμένους είχαμε πολύ καιρό να δούμε στα μέρη μας. Απεσταλμένοι 12 ευρωπαϊκών συλλόγων (Αταλάντα, Τορίνο, Σεβίλλη, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Βιγιαρεάλ, Στουτγκάρδη, Γκλάντμπαχ, Ζάλτσμπουργκ, Κλαμπ Μπριζ, Γάνδη, Φέγενορντ, Χρόνινγκεν) στριμώχτηκαν το βράδυ της Κυριακής στην εξέδρα των VIP του «Απόστολος Νικολαΐδης» για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Για την ακρίβεια, έναν συγκεκριμένο παίκτη: τον 19χρονο Γιάννη Κωνσταντέλια, το wonderkid του ΠΑΟΚ. Επιστρέφοντας σήμερα στις χώρες τους, θα πρέπει να σκέφτονται ότι άξιζε τον κόπο.

Ο «Ντέλιας», όπως τον λένε στη Θεσσαλονίκη χάριν συντομίας, ήταν «μέσα» και στα τρία γκολ του θριάμβου της ομάδας του. Δική του ήταν η ενέργεια που οδήγησε τον Ρούμπεν Πέρεθ στο αυτογκόλ. Δική του η ασίστ στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς για το 2-0. Κατά-δικό του το 3-0, το πρώτο του γκολ στην επαγγελματική του καριέρα. Στο 22’ με μια απίθανη εφόρμηση προς την αντίπαλη εστία -από εκείνες που μόνον οι μεγάλοι μπαλαδόροι τολμούν- είχε… προειδοποιήσει πως αυτή θα ήταν η βραδιά του.

Ηταν η βραδιά που το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού ποδοσφαίρου έγινε «άνδρας». Ηγέτης ενός club με φανέλα βαριά, λίγους μήνες πριν κλείσει τα 20 (10 Μαΐου). Σε ένα ντέρμπι στην καυτή έδρα της ομάδας που προπορεύεται στη βαθμολογία της Σούπερ Λιγκ, σε ένα εχθρικό για τον ΠΑΟΚ γήπεδο που έβραζε από φανατισμό, ο Κωνσταντέλιας πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση, μόλις στον ένατο κατά σειράν αγώνα πρωταθλήματος που ο προπονητής του, του εμπιστεύθηκε μια θέση στο αρχικό σχήμα.

Η στατιστική μαρτυρά ότι ο νεαρός μεσοεπιθετικός έχει, ήδη, γράψει το όνομά του στη λίστα με τους κορυφαίους της εφετινής σεζόν. Είναι ο Νο.1 στις κούρσες που προωθούν την μπάλα για 10 (ή περισσότερα) μέτρα στο γήπεδο. Είναι ο Νο.3 στη δημιουργία ευκαιριών, πίσω από τον Χάμες και τον Γκατσίνοβιτς. Είναι από τους παίκτες με τις περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή, έστω κι αν δεν αγωνίζεται στη θέση του σέντερ-φορ. Είναι γρήγορος, με εντυπωσιακή επιτάχυνση, ντριμπλάρει και ελέγχει την μπάλα με φοβερή τεχνική, έχει δημιουργική φαντασία.

Διαθέτει κι άλλα προσόντα, πολύ σημαντικά, που δεν τα περιγράφουν οι αριθμοί.

Δεν φοβάται τίποτα και κανέναν. Στον χθεσινό αγώνα της Λεωφόρου, λίγο πριν λήξει το πρώτο 45λεπτο, ένα σκληρό μαρκάρισμα του Σένκεφελντ τον έβγαλε εκτός τερέν. Σηκώθηκε ατάραχος, σχεδόν χαμογελαστός, και χωρίς να τσακωθεί με τον αντίπαλό του ή να παραπονεθεί στον διαιτητή, συνέχισε να παίζει την μπάλα του. Αν και ντελικάτος παίκτης, «δεκάρι» από αυτά που έχουν εκλείψει, θα δώσει πρόθυμα τη μάχη, σώμα με σώμα, ακόμη και με κορμιά πιο δυνατά από το δικό του.

Είναι πειθαρχημένος και ομαδικός. Ωριμος, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Θα τρέξει για την ομάδα, θα πρεσάρει, θα γυρίσει στην άμυνα, αν χρειαστεί. Σπανίως θα υποκύψει στον πειρασμό να κάνει επίδειξη υψηλής τεχνικής με μια περιττή ενέργεια. Στην πρόσφατη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα επέλεξε να ολοκληρώσει μόνος του μια φάση, αντί να δώσει πάσα. Κατέβασε το βλέμμα του, και με τη «γλώσσα του σώματος» ζήτησε συγγνώμη από τους συμπαίκτες του.

Το κυριότερο, ίσως, προσόν του είναι ότι απολαμβάνει και ο ίδιος το παιχνίδι. Στην Ελλάδα, μόνο σε πανηγυρισμούς θα δεις ποδοσφαιριστή να χαμογελά. Οι περισσότεροι ζουν με το άγχος του αποτελέσματος, φοβούνται μην κάνουν λάθος, «τρέμουν» μήπως παρεξηγηθούν από τη διοίκηση ή τους οπαδούς του συλλόγου τους. Είναι αγέλαστοι, συνοφρυωμένοι, απόμακροι. Ο «Ντέλιας» χαίρεται, μόνο και μόνο που παίζει. «Εντάξει, χάσαμε. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτεροι και να κερδίσουμε», είχε δηλώσει on-camera μετά την ήττα από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, την πρώτη φορά που ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον έβαλε στη βασική ενδεκάδα.

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ τον έχουν, κιόλας, λατρέψει. Ακόμη και οπαδοί αντίπαλων ομάδων, του εκφράζουν τον θαυμασμό τους. Στη Νεάπολη γνώρισε ένα αξέχαστο standing ovation από τους θεατές, που υποστήριζαν τον Ιωνικό. Η τελευταία φορά που ένα γήπεδο στην Αθήνα χειροκρότησε ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ την ώρα που γινόταν αλλαγή, πρέπει να ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ο Γιώργος Κούδας ετοιμαζόταν να βάλει τέλος στην καριέρα του. Το 1984, το 1983, κάπου εκεί.

Η Σούπερ Λιγκ είναι το πιο γερασμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης, από άποψη ηλικίας των παικτών που αγωνίζονται σε αυτό. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ελληνικοί σύλλογοι είναι απρόθυμοι να επενδύσουν σε ταλέντα που προέρχονται από τις ποδοσφαιρικές τους ακαδημίες. Ο εφετινός ΠΑΟΚ αποτελεί μια ευχάριστη εξαίρεση του κανόνα, και ο Κωνσταντέλιας θεωρείται ως ο πιο ελπιδοφόρος εκπρόσωπος της «νέας γενιάς» που έχει προωθηθεί στην πρώτη του ομάδα (Λύρατζης, Κούτσιας, Τσιγγάρας, Κουλιεράκης, Τσαούσης…). Οι σκάουτερ του «Δικέφαλου» τον ανακάλυψαν όταν ήταν 12 ετών, σε ένα τουρνουά που διοργάνωσαν στον Βόλο. Σύντομα θα αξίζει διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων, και τότε ο Ιβάν Σαββίδης θα κληθεί να πει το μεγάλο «ναι», ή το μεγάλο «όχι».

Με τα πρώτα του χρήματα από το ποδόσφαιρο ο «Ντέλιας» αγόρασε σπίτι στη Θεσσαλονίκη, όπου διαμένει μαζί με τους γονείς του (ο πατέρας του, Βασίλης, υπήρξε ποδοσφαιριστής του Τοξότη Βόλου) και τα δύο του αδέλφια. Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τον ΠΑΟΚ λήγει το 2026, όμως οι Σειρήνες έχουν, ήδη, αρχίσει να τραγουδούν. Από μικρός κίνησε το ενδιαφέρον συλλόγων όπως η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Τσέλσι, ενώ σήμερα η φήμη του κάνει τον γύρο της Ευρώπης. Μαζί του ασχολήθηκε και ο εξειδικευμένος ιστότοπος Football Talent Scout – Jacek Kulig, ο οποίος τον περιέγραψε ως παίκτη που μοιάζει στο στιλ με τον Αζάρ.

Η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΟΚ είναι να μην παραχωρηθεί. Αλλά, επειδή όλα και όλοι έχουν την τιμή τους, ας μην το θεωρήσουμε ως δεδομένο. Ας τον χαρούμε, όσο ακόμη θα ομορφαίνει τα δικά μας γήπεδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...