Καθώς έχουν περάσει τρεις μήνες από τη ρωσική εισβολή και τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως τα περίμενε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πληθαίνουν στους διαδρόμους του Κρεμλίνου οι ψίθυροι για το (μη) μέλλον του ρώσου προέδρου στην εξουσία.
Σύμφωνα με το Meduza, ένα «αξιόπιστο» –όπως το χαρακτηρίζει η βρετανική Telegraph– ρωσικό δημοσιογραφικό μέσο, που εδρεύει στη Λετονία, στο περιβάλλον του Πούτιν κυριαρχεί η δυσαρέσκεια για την εξέλιξη του πολέμου και τα τεράστια οικονομικά πλήγματα που έχουν καταφέρει στη ρωσική οικονομία οι κυρώσεις της Δύσης.
Αυτό που σημειώνουν οι ρώσοι αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με το Meduza, είναι ότι ο Πούτιν θα φύγει από το Κρεμλίνο μόνο αν αρρωστήσει βαριά. Ηδη βέβαια, κυκλοφορούν πολλές φήμες για κακή κατάσταση της υγείας του, ενώ κάνουν λόγο για αποχώρησή του μέσα στο 2023.
Το ρωσικό μέσο πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την αντικατάστασή του.
«Δεν είναι ότι θέλουν να ανατρέψουν τον Πούτιν άμεσα και συνωμοτούν για να το καταφέρουν. Συμφωνούν, όμως, ότι δεν θα βρίσκεται στην εξουσία για πολύ καιρό ακόμα», είπε μία ανώνυμη πηγή.
Ολοι πάντως στη Ρωσία, όπως σημειώνεται, ανησυχούν για την έκβαση του πολέμου. Πολλοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες, ανάμεσά τους και ολιγάρχες, είναι θυμωμένοι με τον Πούτιν γιατί διέταξε την εισβολή χωρίς να υπολογίσει τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που θα επέβαλε η Δύση. Κάποιοι ολιγάρχες έχουν καταδικάσει ανοιχτά τον πόλεμο, όμως δεν τολμούν να το κάνουν όλοι, καθώς επτά έχουν ήδη βρεθεί μυστηριωδώς νεκροί μετά τις 24 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του Meduza, ο Πούτιν αρνείται να πιστέψει ότι η ΕΕ είναι ικανή να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η άρνηση του ρώσου προέδρου να αναγνωρίσει τις συνέπειες της εισβολής φάνηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κυβερνήτη του Καλίνινγκραντ, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος του έλεγε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή στις συγκοινωνίες λόγω του πολέμου. Ο Πούτιν απλώς του απάντησε ότι αυτά τα προβλήματα δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τον πόλεμο.
Από την άλλη, οι σύμμαχοι του ρώσου προέδρου είναι δυσαρεστημένοι λόγω της «αναποφασιστικότητάς του» στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρει το Meduza.
Οι εθνικιστές θεωρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να έχουν ήδη καταλάβει το Ντονμπάς, αν επιτίθεντο με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, αναγκάστηκε να πει ότι οι δυνάμεις του έχουν μειώσει τις επιθέσεις τους για να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
Ο Ιγκορ Γκίρκιν, πρώην στρατιωτικός διοικητής στην ανατολική Ουκρανία και γνωστός ρώσος εθνικιστής, του απάντησε ότι αν περιμένουν λίγο ακόμα, οι Ρώσοι που μένουν δίπλα στα σύνορα με την Ουκρανία θα είναι αυτοί που πρέπει να απομακρυνθούν για να γλιτώσουν από την αντεπίθεση των Ουκρανών.
Για την «αργοπορία» στην προέλαση των Ρώσων, έσπευσε να δικαιολογηθεί και ο Νικολάι Πατρούσεφ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος σε μία σπάνια συνέντευξή του δήλωσε ότι «ο ναζισμός πρέπει να εκριζωθεί κατά 100% ή θα αναστηθεί ξανά σε λίγα χρόνια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News