736
Φωτογραφία που διακίνησε το Πεντάγωνο και δείχνει το σπίτι του Αλ Κουραΐσι μέσα στον ελαιώνα να έχει «κλειδωθεί» από τα αμερικανικά drones. Ακολούθησε η επιχείρηση της 2ας Φεβρουαρίου | U.S. Department of Defense via Getty Images

Τον αρχιτζιχαντιστή του ISIS πρόδωσε το κομμένο πόδι του – και η τουρκική MIT

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2022, 11:15
Φωτογραφία που διακίνησε το Πεντάγωνο και δείχνει το σπίτι του Αλ Κουραΐσι μέσα στον ελαιώνα να έχει «κλειδωθεί» από τα αμερικανικά drones. Ακολούθησε η επιχείρηση της 2ας Φεβρουαρίου
| U.S. Department of Defense via Getty Images

Τον αρχιτζιχαντιστή του ISIS πρόδωσε το κομμένο πόδι του – και η τουρκική MIT

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2022, 11:15

Ενδιαφέροντα στοιχεία έρχονται στο φως για την πρόσφατη επιτυχημένη επιχείρηση των Αμερικανών στη μη ελεγχόμενη από τη Δαμασκό μεθοριακή περιοχή της Συρίας, κατά την οποία οι κομάντος τους κατάφεραν να σκοτώσουν τον επικεφαλής του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) Ιμπραήμ αλ-Χασέμι αλ-Κουραΐσι. Ο αρχιτζιχαντιστής έπαιρνε πολλές προφυλάξεις και σπανίως έβγαινε από το λημέρι του. Εκανε μόνο μικρές βόλτες στην ταράτσα της οικοδομής όπου κρυβόταν ή γύρω από το οίκημα, ανάμεσα στις ελιές, ωστόσο δεν απέφυγε τον εντοπισμό του.

Σε μία από αυτές τις –παράτολμες, όπως απεδείχθη– εξόδους του τον κατέγραψε ένα drone των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Η ταυτοποίησή του με τον καταζητούμενο από τις ΗΠΑ άνδρα έγινε επειδή ο Αλ Κουραΐσι είχε μόνο ένα πόδι. Φυσικά, οι Αμερικανοί γνώριζαν για την αναπηρία του, αφού ήταν αποτέλεσμα ενός βομβαρδισμού που είχε γίνει το 2015. Ουδέποτε, ωστόσο, είχαν αποκαλύψει αυτήν την καθοριστικής σημασίας «λεπτομέρεια».

Το πλήρες παρασκήνιο έδωσε η Washington Post, η οποία έγραψε ότι ο εντοπισμός τού καταζητούμενου έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή τέσσερις και πλέον μήνες πριν από την καταδρομική επιχείρηση. Μέσα σε αυτό το τετράμηνο οι «κυνηγοί» των ΗΠΑ ξεκίνησαν την παρακολούθηση του οικήματος. Για τη διακρίβωση της ταυτότητας και την επιβεβαίωση του στόχου ως ορθού χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη, αισθητήρες και προσωπικό εδάφους. Και όλα αυτά επειδή ο Αλ Κουραΐσι ήταν ευφυής και δεν μεταχειριζόταν ηλεκτρονικές συσκευές (την επικοινωνία με τους ομοϊδεάτες του τη διεκπεραίωνε μέσω αγγελιαφόρων).

Το σπίτι όπου κρυβόταν ο αρχιτζιχαντιστής την επομένη της αμερικανικής επιχείρησης. Στην ένθετη φωτογραφία η επικήρυξη του Αλ Κουραΐσι από τις ΗΠΑ (EPA/ YAHYA NEMAH/ US STATE DEPARTMENT)

Το γεγονός είναι ένα βεβαίως: ο αρχιτζιχαντιστής εξοντώθηκε, ωστόσο παραμένει ασαφές ποιος και πώς πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία το οίκημα είχε παγιδευτεί από την ομάδα των οπαδών του που τον περιστοίχιζε. Από το αποτέλεσμα της έκρηξης, πάντως, «τουλάχιστον πέντε παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής των ΗΠΑ» έγραψε το αμερικανικό Μέσο. Η Post επέμεινε και σε ένα άλλο κρίσιμο σημείο, ότι η υπόθεση Αλ Κουραΐσι δεν ήταν μόνο παρακολούθηση τεσσάρων μηνών αλλά «το αποκορύφωμα διετούς έρευνας που ξεκίνησε με την προαγωγή του Κουραΐσι σε ηγέτη του “Ισλαμικού Κράτους” αφ’ ότου σκοτώθηκε ο προκάτοχός του, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι».

Ως γνωστόν, ο Αλ Μπαγκντάτι αυτοκτόνησε πυροδοτώντας βόμβα κατά τη διάρκεια ανάλογης επιδρομής αμερικανών κομάντος τον Οκτώβριο του 2019, η οποία είχε γίνει πολύ κοντά στο χωριό όπου εξοντώθηκε ο Αλ Κουραΐσι. Η εκτίμηση των Αμερικανών είναι ότι τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζώσει το σπίτι του και την οικογένειά του ο Αλ Κουραΐσι ήταν πολύ μεγαλύτερης ισχύος από το εκρηκτικό γιλέκο που φορούσε ο Αλ Μπαγκντάτι.

Τελευταίο στοιχείο, ίσως με τη μεγαλύτερη σημασία απ’ όλα: οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν τα στοιχεία που χρειάστηκαν για την εξόντωση του Αλ Κουραΐσι με τη βοήθεια μιας ξένης δύναμης («foreign government» στο πρωτότυπο της Post).

Ο ρόλος των Τούρκων

Μάλιστα όπως σημείωσε ο Ζιλ Κεπέλ, από τους σημαντικότερους μελετητές του Ισλαμισμού και σύμβουλος του Εμανουέλ Μακρόν, στα «Νέα Σαββατοκύριακο», σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Δουλγερίδη, αυτή η ξένη δύναμη ήταν η τουρκική ΜΙΤ.

«Με τα δεδομένα που έχουμε, είναι πολύ δύσκολο να μη γνώριζαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες την εξέλιξη της επιχείρησης. Γνώριζαν ότι ο Αλ Κουραΐσι κρυβόταν εκεί και μέχρι ένα σημείο προετοίμασαν την “παράδοσή” του στις ΗΠΑ», ανέφερε ο γάλλος καθηγητής.

Ο ίδιος δε εξήγησε: «Ο εναέριος χώρος στη Βορειοανατολική Συρία ελέγχεται κάθε φορά από την Τουρκία ή τη Ρωσία. Αρα είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι στον συντονισμό της επιχείρησης δεν συμμετείχε η πρώτη. Το Ατμε, άλλωστε, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα. Λιγότερα μάλιστα από όσα βρισκόταν το χωριό Μπαρίσα κατά την επιχείρηση εναντίον του Αλ Μπαγκντάντι το 2019 ( ο προηγούμενος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους). Και κάτι ακόμα: από τις αναφορές προκύπτει ότι τούρκοι στρατιώτες καλούσαν τον τοπικό πληθυσμό να απομακρυνθεί λίγο πριν από το χτύπημα».

O Ζιλ Κεπέλ παρατήρησε εξάλλου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να «επαναρρυθμίσει» τις σχέσεις του με την αμερικανική κυβέρνηση, «να δείξει στον Μπάιντεν ότι έχει ακόμη πράγματα να προσφέρει και ότι συντάσσεται με τους “καλούς” της υπόθεσης. Ειδικά σε μια περίοδο που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο και οι σχέσεις του Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους δεν είναι πλέον τόσο στέρεες. Δείτε τα γεγονότα. Η διακοπή εισαγωγών φυσικού αερίου από το Ιράν (μέσα στον Ιανουάριο) έφερε την πρωτόγνωρη πρόταση για μεταφορά αερίου από το Ισραήλ. Η Τουρκία εμπλέκεται στην Ουκρανία προσφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο. Προσπαθεί να “διορθώσει” τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...