Ο Αστέρας Βουλιαγμένης αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο της σύγχρονης κοσμικής Ελλάδας, στα 57 χρόνια της ιστορίας του έχει φιλοξενήσει πολιτικούς, κοσμικούς, επιχειρηματίες. Από το 1959, δεσπόζει στην πευκόφυτη πλαγιά πάνω από τον κόλπο του Λαιμού της Βουλιαγμένης. Μέσα στην πλαζ βρίσκονται τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού, του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τον μύθο, παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν στην παραλία, σκάβοντας έφεραν στο φως το 1924 τον ναό που είναι σε μία θέση στρατηγική για τον έλεγχο της θάλασσας, αλλά και για τη σύνδεση με το μεγάλο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο. Το 1961 ξεκίνησε η λειτουργία των μπάνγκαλόοους του Αστέρα, ενώ το 1966 δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι. Γρήγορα, η πλαζ του Αστέρα καθιερώθηκε ως σημείο συνάντησης διασήμων. Το 1967 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο «Αρίων», το 1979 το «Ναυσικά» και το 1984 το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου.
Αυτή η λαμπρή ιστορία στην έκταση του Αστήρ Παλλάς -στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι»- που γράφτηκε εκεί δεν σβήνει, αλλά αλλάζει σελίδα. Αυτό συνέβη μετά και την ολοκλήρωση μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», με την υπογραφή της σχετικής συναλλαγής από τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της Apollo Investment Hold co. στον όμιλο αραβο-τουρκικών συμφερόντων Jermyn Street Real Estate Fund IV LP (JSIV). Η Apollo Investment Hold co κατέβαλε, συνολικά, 393.152.844 ευρώ, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εισηγμένης εταιρείας.
Οι νέοι ιδιοκτήτες, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, παραχώρησαν την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου συνέντευξη Τύπου στο Αστήρ Παλλάς, όπου και ανακοίνωσαν την έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος. Αυτό αναμένεται να ανέλθει σε 600 εκ. ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 18 μήνες, τον Απρίλιο του 2018.
Σε αυτή την ειδική εκδήλωση, εκπρόσωποι του σχήματος που απέκτησε τον έλεγχο του Αστέρα Βουλιαγμένης παρουσίασαν το νέο επενδυτικό πλάνο για το συγκρότημα, τα επόμενα βήματα, μαζί με ολόκληρο το master plan. Εκ μέρους των επενδυτών την παρουσίαση έκαναν ο διευθύνων σύμβουλος του fund AGC Ουαλίντ Αμπουσούντ, καθώς και ο Μαρκ Κούρτης – εκπροσωπώντας το επενδυτικό fund τού Αμπου Ντάμπι που επίσης συμμετέχει στο σχήμα.
Στην έκταση οι επενδυτές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν το πιο πολυτελές θέρετρο της Ελλάδας, αντάξιο της υπεραξίας του ακινήτου αλλά και της ιστορίας του, η οποία δεν παραγράφεται. Παρουσιάζοντας αναλυτικά το σχέδιο ο Executive Director της Astir Development Τζέφρι Μακντόναλντ και ο Vice President, Project Management της Hill International Μανώλης Σιγάλας, σημείωσαν ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς 18 μήνες, έχοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της χερσονήσου με 217 στρέμματα ζώνες προστασίας από τα συνολικά 302 στρέμματα. Το ολοκληρωμένο έργο θα ενισχύσει τον τουριστικό χαρακτήρα της χερσονήσου -είπε= και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα τις αυξημένες ευκαιρίες άμεσης και έμμεσης απασχόλησης. Επιπλέον, θα συνδράμει στην ανάδειξη της Αθήνας και της Ελλάδας ως διεθνών προορισμών τουρισμού πολυτελείας.
Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση, με συντελεστή δόμησης 0,2, ανέρχεται σε 56.500 τ.μ. σε σύνολο 301.865 τ.μ., ενώ, μετά την αποπεράτωση της ανακατασκευής, οι δομημένοι χώροι θα μειωθούν κατά 20.655 τ.μ. Ταυτόχρονα, η χρήση κατοικίας θα διαμορφωθεί σε 39.000 τ.μ., ενώ προβλέπεται ότι στο 74% της έκτασης θα αναπτυχθούν χρήσεις τουρισμού και αναψυχής.
Ακόμη, θα κατασκευαστούν 13 πολυτελείς κατοικίες στο νότιο-δυτικό κομμάτι της χερσονήσου στη θέση που βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αφροδίτη». Καθένα από τα σπίτια θα έχει συνολική κάλυψη 1.500 τ.μ., θα διαθέτει πισίνα, κήπο κ.λπ.
Η πρόταση προβλέπει την ενίσχυση της φύτευσης η οποία θα ξεπερνά συνολικά τα 6.300 δένδρα. Η μέγιστη κάλυψη φθάνει στο 10%, η μέγιστη δόμηση στα 56.500 m2 (με συντελεστή δόμησης μικρότερο του 0,2), ενώ τουλάχιστον 41.500 m2 (73,5% δομήσιμης επιφάνειας) θα είναι για χρήση τουρισμού και ξενοδοχείων και κατά μέγιστο 15.000 m2 (26,5% δομήσιμης επιφάνειας) θα είναι για χρήση κατοικίας. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 13 πολυτελών κατοικιών που εντάσσονται ήπια στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του εκτός λειτουργίας ξενοδοχείου «Αφροδίτη», με πράσινες οροφές και βιοκλιματικό σχεδιασμό, συνολική κάλυψη τα 8.000 m2 και μέγιστο ύψος τα 7,5 μέτρα. Επίσης, διασφαλίζεται η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Απόλλωνος Ζωστήρος.
Η ανακαίνιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά» και των μπάνγκαλοους θα ξεκινήσει άμεσα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ με την έκδοση δεύτερης άδειας θα προχωρήσουν και οι εξωτερικές εργασίες. Το 2019 θα ολοκληρωθεί και η σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας. Στο ξενοδοχείο «Ναυσικά» θα διαμορφωθούν 132 δωμάτια, από τα οποία τα 22 είναι σουίτες, ενώ θα γίνει πλήρης ανακαίνιση εσωτερικών χώρων, του χώρου της πισίνας, δημιουργία bar-restaurant 140 θέσεων δίπλα στην πισίνα και ενίσχυση της γαστρονομικής ταυτότητας. Στο ξενοδοχείο Αρίων θα διαμορφωθούν 122 δωμάτια, από τα οποία τα 20 είναι σουίτες, ενώ προβλέπεται ανακαίνιση εσωτερικών χώρων, νέα εμπειρία γαστρονομίας. Εκεί θα γίνουν συνεδριακοί χώροι και αίθουσες εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών, αναβάθμιση και δημιουργία υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων Spa διεθνών προδιαγραφών και πλήρης ανακαίνιση και αναβάθμιση του χώρου της πισίνας και των εξωτερικών χώρων. Τα μπάνγκαλοους θα αναβαθμιστούν σε υψηλότερο επίπεδο πολυτέλειας.
Κατά τη διάρκεια της ανάπλασης, οι εγκαταστάσεις του Astir Beach και του εστιατορίου Nobu θα παραμείνουν σε λειτουργία. Στην Astir Beach γίνεται αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων εστίασης, βελτίωση του Platinum Club and Spa και της πρόσβασης στην αρχαιολογική ζώνη του «Ναού του Απόλλωνα».
Στο πάρκο αναψυχής θα διαμορφωθούν διαδρομές περιπάτου και αναψυχής και θα διατηρηθούν, ενώ θα αναβαθμιστούν, οι υφιστάμενοι φυσικοί πόροι.
Η ανάπλαση της Μαρίνας Βουλιαγμένης αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις αδειοδοτικές διαδικασίες για τη χωροθέτησή της. Σε αυτή προβλέπεται αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, υποδομών και υπηρεσιών, δημιουργία νέων εγκαταστάσεων Yacht Club, ενίσχυση των υπηρεσιών αναψυχής και των εμπορικών χρήσεων και αναδιάταξη του εξωτερικού προσήνεμου μώλου εντός της υφιστάμενης χωροθετημένης θαλάσσιας ζώνης για τη δυνητική διεύρυνση της χωρητικότητας.
Το Αστήρ Παλλάς -σε νέα χέρια, πλέον- θα αρχίσει να γράφει μια νέα ιστορία. Μένει να δούμε ποια θα είναι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News