485
Βαριά οπλισμένοι εισβολείς στο Καπιτώλιο, ένα στιγμιότυπο από το παιχνίδι «Tom Clancy’s The Division 2» |

Τομ Κλάνσι, ένας μακρινός προφήτης της εισβολής στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2021, 12:46
Βαριά οπλισμένοι εισβολείς στο Καπιτώλιο, ένα στιγμιότυπο από το παιχνίδι «Tom Clancy’s The Division 2»
|

Τομ Κλάνσι, ένας μακρινός προφήτης της εισβολής στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2021, 12:46

Οι εικόνες της εισβολής των φανατικών ακροδεξιών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο σόκαραν εκατομμύρια ανθρώπους, εκτός ίσως από μια μειοψηφία «ψημένη» για τα καλά στα σενάρια ανατροπών και πολιτικών αναταραχών στα βιντεοπαιχνίδια.

Εισβολές αυτού του είδους, άνδρες με αυτόματα μέσα και γύρω από βουλευτικά σώματα, και μια γενικότερη εικόνα χάους είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται το παιχνίδι «Tom Clancy’s The Division 2» που κυκλοφόρησε το 2019.

Ολη η σειρά «The Division», γράφει σχετικά ο Telegraph, έχει κάτι το παράδοξα – και λίγο τρομακτικά – προφητικό. Το πρώτο μέρος, που είχε κυκλοφορήσει το 2015, αναφερόταν σε γιατρούς και σε ένα νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς. «Ελεγαν ότι είναι γρίπη, αλλά αποδείχτηκε κάτι εντελώς άλλο», έγραφε το σλόγκαν. Πόσοι δεν θα το έλεγαν αυτό σήμερα;

Η πλοκή του «The Division 2» βάζει τον παίκτη με την πλευρά των δυνάμεων του νόμου και της τάξης στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τις συμμορίες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την χαοτική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Το Καπιτώλιο, πάντα στο σενάριο του παιχνιδιού, έχει καταληφθεί από μια εξτρεμιστική ακροδεξιά ομάδα, τους Αληθινούς Υιούς της Ελευθερίας, η οποία στελεχώνεται από δυσαρεστημένους στρατιωτικούς – μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του αμερικανού προέδρου. Ο παίκτης πρέπει να μπει κρυφά στο Καπιτώλιο και να βρει μια βαλίτσα που θα του επιτρέψει να έχει πρόσβαση σε αντιιικά φάρμακα, μια δύσκολη αποστολή με δεδομένη την παρουσία των Αληθινών Υιών.

Στιγμιότυπο από το παιχνίδι «Tom Clancy’s The Division 2»

Τα πολιτικά θρίλερ του Τομ Κλάνσι, που πέθανε το 2013 πριν δει όσα φαντάστηκε, είναι από τα πιο ευπώλητα του είδους και έχουν αναγνωστικό κοινό ως και σήμερα. Είχε μια πολύ καλή κατανόηση της Ιστορίας, της σύγχρονής του πραγματικότητας και, βέβαια, ζωηρή φαντασία. Αυτό τον έβαζε μπροστά από την εποχή του.

Την επαύριο της πτώσης των ανατολικών καθεστώτων είχε αναφερθεί στην τρομοκρατία από τη Μέση Ανατολή, ενώ πολύ νωρίτερα είχε μιλήσει για μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της CIA χωρίς να τις γνωρίζει το Κογκρέσο, κάτι που σήμερα είναι κοινή πρακτική κάτω από τον γενικό και σκοτεινό τίτλο «black ops» (μαύρες επιχειρήσεις). Από το 1994 είχε «προβλέψει» τη χρήση ενός αεροσκάφους που οδηγήθηκε από τους τρομοκράτες να συντριβεί πάνω στο Καπιτώλιο.

Ποια από τα θρίλερ του Κλάνσι δεν έχουν υλοποιηθεί; Μεταξύ των πιο… ακραίων – αν υπάρχει κάτι τέτοιο στην εποχή μας: Το Ιράν προσαρτά το Ιράκ και εξαπολύει επιδημία έμπολα στις ΗΠΑ. Ή σε άλλο βιβλίο, Ρωσία και ΗΠΑ συμμαχούν και πολεμούν εναντίον της Κίνας…

Η πιο επιτυχημένη πρόβλεψή του ίσως ήταν πόσο μεγάλη σημασία θα έχουν στο μέλλον τα βιντεοπαιχνίδια. Ο ίδιος είχε φροντίσει να συνεργαστεί στη δημιουργία ενός παιχνιδιού βασισμένου στο πρώτο βιβλίο του, το «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη».

Ποιος θα κρίνει τι είναι φαντασία και τι ρεαλισμός στις μέρες μας, αναρωτιέται ο Telegraph. Ισως το μυστικό του Κλάνσι να ήταν ότι «σέρβιρε» στον αναγνώστη πολιτικά θρίλερ με περιπετειώδη πλοκή και μελοδραματικά γεγονότα. Ετσι όμως κυλά και η ιστορία στον τρελό αιώνα που ζούμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...