642
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν | EPA/FRANCISCO SECO / POOL

Τοξικός πόλεμος κατά της φινλανδής πρωθυπουργού στο Twitter

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 17:55
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν
|EPA/FRANCISCO SECO / POOL

Τοξικός πόλεμος κατά της φινλανδής πρωθυπουργού στο Twitter

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 17:55

Η ανάληψη των καθηκόντων από τη Σάνα Μαρίν τον Δεκέμβριο του 2019 στη Φινλανδία, έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, παγκόσμιο θέμα συζήτησης: δεν ήταν μόνο η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο στα 34 της, αλλά και επικεφαλής ενός συνασπισμού πέντε κομμάτων, όλα με αρχηγούς γυναίκες, εκ των οποίων τρεις ήταν κάτω από 35 ετών.

Τα σεξιστικά σχόλια δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο φινλανδικό Twitter, γράφει ο Monde. Τις αποκάλεσαν «Ταξιαρχίες των ερυθρών χειλέων», «φεμινιστικό κουιντέτο» και «ομάδα Tampax» (από τη μάρκα των ταμπόν). Σε αυτά προστέθηκαν οι προσβολές, οι προσωπικές επιθέσεις και καθημερινά ξεσπάσματα μίσους κατά των γυναικών της κυβέρνησής της Μαρίν.

Αυτά είναι τα θλιβερά, όσο και ανησυχητικά, συμπεράσματα μιας έκθεσης για την συντονισμένη διαδικτυακή παρενόχληση των φινλανδών υπουργών, η οποία δημοσιεύθηκε από το Νατοϊκό Κέντρο Αριστείας για τη Στρατηγική Επικοινωνία (Stratcom) στη Λετονία. Αν και η τοξικότητα στο Twitter δεν είναι κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά, ειδικά σε βάρος των γυναικών, τα ευρήματα της έρευνας για την κυβέρνηση Μαρίν ξαφνιάζουν ίσως για τον όγκο των μηνυμάτων εναντίον της.

Το Stratcom μελέτησε τα tweet προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Μαρίν τα οποία στάλθηκαν μεταξύ 16 Μαρτίου 2020 και 27 Ιουλίου 2020, ένα διάστημα που περιλαμβάνει το πρώτο lockdown και  τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης.

Aπό τα 350.000 μηνύματα, που εστάλησαν από περισσότερους από 5.000 χρήστες, το 7% ήταν προσβλητικό. Από τα τελευταία, το ένα τρίτο απευθύνθηκε στη Μαρίν, ποσοστό που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των μηνυμάτων που έλαβε στο Twitter.

Στη δεύτερη θέση είναι η υπουργός Εσωτερικών και ηγέτιδα των Πρασίνων, Μαρία Οχισάλο, με 18% των μηνυμάτων. Η ίδια δήλωσε στον Monde ότι η κριτική είναι αναμενόμενη σε μια δημοκρατία, όχι όμως και το μίσος που αντιμετώπισε με πολλούς τρόπους – προσβολές, απόπειρα εκφοβισμού, ακόμη και απειλές θανάτου τις οποίες χρειάστηκε να καταγγείλει.

Μόλις τον Δεκέμβριο, δικαστήριο στο Ελσίνκι καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών άνδρα που ανήρτησε φωτογραφία της Οχισάλο στο σκόπευτρο όπλου. Τέτοια μηνύματα, επισημαίνει η Stratcom, είναι σπάνια, καθώς όσοι παρενοχλούν δείχνουν να γνωρίζουν τα όρια πέρα από τα οποία θα έχουν πρόβλημα με τον νόμο.

Στόχος είναι και η επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας και υπουργός Παιδείας, Λι Αντερσον, η οποία είναι από τα Χριστούγεννα σε άδεια μητρότητας. «Δεν ξέρω άτομο που να μένει αναίσθητο μπροστά στην παρενόχληση», λέει η ίδια και εξομολογείται τη συμφωνία με τον εαυτό της. «Αποφάσισα να μη λογοκρίνω τον εαυτό μου. Όποτε μπαίνω στον πειρασμό να περιορίσω τον εαυτό μου, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι αυτός είναι ο στόχος όσων παρενοχλούν», είπε.

Οι προσβολές δεν περιορίζονται μόνο στα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου και την πρωθυπουργό.

Η Κριστίνα Σαλόνεν, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, πριν από τη γέννηση της κόρης της το 2016, βομβαρδιζόταν με μηνύματα για την υποτιθέμενη στειρότητά της, «ότι δεν άξιζα ούτε ως πολιτικός ούτε ως γυναίκα». Κανένας άνδρας δεν έχει να τα αντιμετωπίσει αυτά, λέει.

Αλλη μία συνάδελφός της, η Μπέλα Φορσγκρέν των Πρασίνων –γεννημένη στην Αιθιοπία, υιοθετημένη από ζευγάρι Φινλανδών και η μόνη μαύρη βουλευτής της χώρας– παραδέχεται ότι είναι πλέον πολύ προσεκτική πριν δημοσιεύσει ένα tweet. Η χειρότερη εμπειρία της ήταν τον Ιανουάριο του 2020, όταν δημοσίευσε μια φωτογραφία της (αυτήν που ακολουθεί) με παραδοσιακή φινλανδική φορεσιά. «Πέρασα το βράδυ μου “καθαρίζοντας” στο Twitter», είπε αναφερόμενη στα τοξικά μηνύματα που έλαβε.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια από την έκθεση της Stratcom είναι ότι ένα μικρό μέρος των αναρτήσεων προέρχεται από bots,  δηλαδή αυτοματοποιημένους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τα μισά μηνύματα προέρχονται από ψευδώνυμους λογαριασμούς.

Το σημαντικό αλλά και δύσκολο είναι να ξεχωρίσουμε όσους ασκούν κριτική, ακόμα και με σκληρό τρόπο από όσους παρενοχλούν με στόχο να κάνουν τον αντίπαλο να σιωπήσει, λέει η Αντερσον. Οι πλατφόρμες έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται προς την κατεύθυνση του περιορισμού της παρενόχλησης, αλλά όσα γίνονται δεν επαρκούν.

Ενας λόγος, όπως λένε από το γραφείο της πρωθυπουργού, είναι ότι τα φινλανδικά είναι γλώσσα με μόλις 5,5 εκατ. ομιλητές και ότι τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου λειτουργούν σε δημοφιλέστερες γλώσσες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...