357
Ο,τι απέμεινε από το Airbus της Japan Airlines στο διεθνές αεροδρόμιο του Τόκιο | REUTERS/Issei Kato

Τόκιο: Οι πιλότοι της πτήσης 516 «δεν είχαν οπτική επαφή» με το μικρότερο αεροσκάφος

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 09:24
Ο,τι απέμεινε από το Airbus της Japan Airlines στο διεθνές αεροδρόμιο του Τόκιο
|REUTERS/Issei Kato

Τόκιο: Οι πιλότοι της πτήσης 516 «δεν είχαν οπτική επαφή» με το μικρότερο αεροσκάφος

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 09:24

Συνεχίζονται οι έρευνες από ιάπωνες, γάλλους, βρετανούς και καναδούς ειδικούς για να βρεθούν τα αίτια του δυστυχήματος που σημειώθηκε την Τρίτη στο διεθνές αεροδρόμιο του Τόκιο.

Οι πιλότοι του αεροπλάνου της Japan Airlines που πήρε φωτιά κατά την προσγείωσή του, είπαν ότι δεν είδαν το μικρότερο αεροσκάφος με το οποίο συγκρούσθηκαν στο έδαφος.

Οπως σημειώνει το France24, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε ότι, «οι πιλότοι μάς είπαν ότι δεν μπορούσαν να έχουν οπτική επαφή (με το αεροπλάνο της ακτοφυλακής). Είπαν πως ήταν τη στιγμή ακριβώς που οι μπροστινοί τροχοί ακουμπούσαν στο έδαφος ή ήταν έτοιμοι να ακουμπήσουν -στη διάρκεια εκείνων των δευτερολέπτων- που ένοιωσαν μια πρόσκρουση».

«Ο ένας από τους τρεις πιλότους μάς είπε πως είδε ένα “αντικείμενο” ακριβώς πριν από την πρόσκρουση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της JAL.

Επίσης, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες, οι πιλότοι δεν γνώριζαν ότι το αεροσκάφος τους έπιασε φωτιά μετά τη σύγκρουση και ενημερώθηκαν άμεσα από τον επικεφαλής του εννεαμελούς πληρώματος καμπίνας, καθώς το πλήρωμα χρειαζόταν την άδειά τους για να ανοίξουν τις εξόδους κινδύνου.

Ηδη, όπως δείχνουν βίντεο που τράβηξαν επιβάτες, εκείνη τη στιγμή, η καμπίνα του αεροσκάφους είχε γεμίσει καπνούς, η θερμοκρασία στο εσωτερικό ήταν μεγάλη, κάποιοι έκλαιγαν και άλλοι φώναζαν να ανοίξουν τις εξόδους.

Στο αεροσκάφος υπήρχαν οκτώ έξοδοι κινδύνου, αλλά η απομάκρυνση των επιβατών έγινε από τις δύο μπροστινές. Το πλήρωμα άνοιξε μία ακόμα στο πίσω μέρος του αεροπλάνου.

Τo δυστύχημα σημειώθηκε στις 17:47  της Τρίτης (τοπική ώρα, 10:47 ώρα Ελλάδας), ενώ η νύκτα έπεφτε στο Τόκιο, όταν η πτήση JAL516, προερχόμενη από το Σαπόρο, στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους, συγκρούσθηκε κατά την προσγείωση με ένα πιο μικρό αεροσκάφος της Ακτοφυλακής που ετοιμαζόταν να απογειωθεί για μια πτήση προς τη χερσόνησο Νότο (κεντρική Ιαπωνία), μεταφέροντας βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές μετά τα 7,6 Ρίχτερ της Δευτέρας.

Η σύγκρουση προκάλεσε μια εντυπωσιακή έκρηξη και το Airbus A350-900 έπιασε αμέσως φωτιά και ακινητοποιήθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, στην άκρη του διαδρόμου.

Οι 379 επιβαίνοντες του Airbus απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τις τσουλήθρες εκτάκτου ανάγκης, όμως οι πέντε από τους έξι επιβαίνοντες του Bombardier Dash 8, με το οποίο έγινε η σύγκρουση, σκοτώθηκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...