461
Οι παραδοσιακά ευγενικοί ιάπωνες καταναλωτές ξεσπούν όλο και συχνότερα σε κάθε λογής υπαλλήλους | Shutterstock/JaysonPhotography

Τόκιο: Μέτρα κατά των επιθετικών πελατών στα καταστήματα

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 11:47
Οι παραδοσιακά ευγενικοί ιάπωνες καταναλωτές ξεσπούν όλο και συχνότερα σε κάθε λογής υπαλλήλους
|Shutterstock/JaysonPhotography

Τόκιο: Μέτρα κατά των επιθετικών πελατών στα καταστήματα

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2024, 11:47

Η Ιαπωνία φημίζεται παγκοσμίως για τα εξαιρετικά επίπεδα εξυπηρέτησης στον κλάδο των υπηρεσιών και του εμπορίου, αλλά τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα φαινόμενα προσβλητικής ή και παρενοχλητικής συμπεριφοράς εκ μέρους των πελατών απέναντι στους εργαζομένους, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian.

Αυτό το φαινόμενο ώθησε τις ιαπωνικές αρχές να εισαγάγουν για πρώτη φορά κανονισμό για την προστασία του προσωπικού της βιομηχανίας υπηρεσιών από την «κασουχάρα» – όπως ονομάζεται στα ιαπωνικά η «παρενόχληση εκ μέρους των πελατών».

Παρότι το σχετικό διάταγμα, που θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο, δεν προβλέπει κυρώσεις, οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα αναδείξει ένα αυξανόμενο κοινωνικό πρόβλημα και ίσως ενθαρρύνει τους πολίτες να το ξανασκεφτούν πριν μεταφέρουν τον εκνευρισμό τους στο προσωπικό των καταστημάτων.

Μια φετινή έρευνα του συνδικάτου εργαζομένων διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών –που αντιπροσωπεύουν το 75% όλων των εργαζομένων στην Ιαπωνία– είχε υποστεί από λεκτική κακοποίηση και υπερβολικές απαιτήσεις μέχρι βία και προσβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Guardian σταχυολογεί μερικά τραγελαφικά παραδείγματα:

Σε μια περίπτωση, ο βοηθός διευθυντής ενός σουπερμάρκετ στο Τόκιο έλαβε μια κλήση από έναν αγοραστή που ισχυριζόταν ότι το τόφου που είχε αγοράσει από το κατάστημα ήταν χαλασμένο. Οταν ο υπάλληλος επισκέφτηκε το σπίτι του αγοραστή για να ελέγξει την καταγγελία, διαπίστωσε ότι το πιάτο –ένα προϊόν της ιαπωνικής κουζίνας με μικρή διάρκεια ζωής– είχε αγοραστεί ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα!

Ο υπάλληλος προσπάθησε να παραμείνει διπλωματικός, εξηγώντας ευγενικά στον πελάτη ότι το τόφου δεν αντέχει πολλές ημέρες μετά την αγορά του, αλλά σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun, ο έξαλλος πελάτης τον εξανάγκασε να γονατίσει στο έδαφος και να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη…

Ξεσπάσματα οργής έχουν καταγραφεί και στα γραφεία της τοπικής αυτοδιοίκησης της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Μια υπάλληλος κατήγγειλε ότι ένας ηλικιωμένος την κατηγόρησε ότι επιθυμούσε τον θάνατό του και την καταράστηκε να πέσει νεκρή. Ο ηλικιωμένος επαναλάμβανε ότι, εφόσον πληρώνει φόρους, έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει στους δημοτικούς υπαλλήλους…

Το υπουργείο Εργασίας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης του νόμου για την αντιμετώπιση της «κασουχάρα», σε ένα ευρύ φάσμα τομέων συνδιαλλαγής με το κοινό, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μεταφορών, της εστίασης και των τηλεφωνικών κέντρων.

Το δημοτικό συμβούλιο του Τόκιο ενέκρινε το διάταγμα την περασμένη εβδομάδα υπό την πίεση των συνδικάτων και εκπροσώπων του κλάδου, οι οποίοι αναφέρουν ότι η μάστιγα των έξαλλων πελατών εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη της χώρας. Αλλες τρεις νομαρχίες εξετάζουν παρόμοια μέτρα, σύμφωνα με τον Guardian.

Το διάταγμα δηλώνει ότι «κανένα άτομο δεν πρέπει να εμπλέκεται σε παρενόχληση οπουδήποτε» και ότι «η κοινωνία ως σύνολο πρέπει να προσπαθήσει να αποτρέψει τις καταχρηστικές συμπεριφορές», ενώ παράλληλα αναγνωρίζει την αξία των νόμιμων παραπόνων προς επιχειρήσεις και υπηρεσίες.

Η «κασουχάρα» είναι μια από τις πολλές μορφές παρενόχλησης που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις «ματαχάρα» (παρενόχληση μητρότητας), την «παουαχάρα» (παρενόχληση απέναντι στην εξουσία) και «τζενχάρα» (φυλετική παρενόχληση).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...