339
Ο Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο στο παλάτι του Τόκιο | Imperial Household Agency of Japan/Handout via REUTERS

Τόκιο: Από το αυτοκρατορικό παλάτι ξεκίνησε η επίσκεψη Μπάιντεν στην Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 10:13
Ο Τζο Μπάιντεν συνομιλεί με τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο στο παλάτι του Τόκιο
| Imperial Household Agency of Japan/Handout via REUTERS

Τόκιο: Από το αυτοκρατορικό παλάτι ξεκίνησε η επίσκεψη Μπάιντεν στην Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 10:13

Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Τόκιο συναντώντας τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο. Ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στην Ιαπωνία προκειμένου να ενεργοποιήσει ένα περιφερειακό οικονομικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της Κίνας, αλλά και να επιβεβαιώσει τις στενές σχέσεις με έναν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε επίσης τον «καλό φίλο του», πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως δεσμευμένες για την άμυνα της Ιαπωνίας μετά την κλιμακούμενη ένταση με την Κίνα, αλλά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί ακόμα με τους ηγέτες της Ινδίας και της Αυστραλίας, που συνιστούν μαζί με τις ΗΠΑ την τετραμερή ομάδα επαφών για την περιοχή (Quad), ενώ θα παρουσιάσει ένα οικονομικό πλαίσιο για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού.

Πρόκειται για ένα ευρύ σχέδιο, με στόχο τη συγκρότηση ενός οικονομικού πυλώνα αναφορικά με την ουσιαστική εμπλοκή των χωρών αυτών στην Ασία.

Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συζητιούνται τα σχέδια της Ιαπωνίας για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητάς της, αντιδρώντας στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Φούμιο Κισίντα στην κοινή συνέντευξη Τύπου – REUTERS/Jonathan Ernst

Οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσουν τις στενές σχέσεις τους, συμφωνώντας ότι οι μονομερείς αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου σχέσεων μεταξύ των κρατών με τη χρήση στρατιωτικής ισχύος είναι απαράδεκτες.

Οι ανησυχίες κλιμακώνονται στην Ασία σχετικά με την επιθετικότητα της Κίνας, με έμφαση στο στενό πλαίσιο των δεσμών της με τη Ρωσία. Οι εντάσεις κλιμακώνονται γύρω από την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Φούμιο Κισίντα επιθεωρούν την τιμητική φρουρά στο παλάτι Ακασάκα, όπου διαμένουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι του αυτοκράτορα – Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS

Στην ατζέντα των συζητήσεων συμπεριλαμβάνονται η Βόρεια Κορέα και περιφερειακά θέματα, με τον πρόεδρο Μπάιντεν, αργότερα σήμερα, να έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τις οικογένειες των Ιαπώνων που απήχθησαν πριν από χρόνια και μεταφέρθηκαν με τρένα στη Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...