901
Μπορεί άραγε ο Κριστιάνο Ρονάλντο να καλύψει τις φιλοδοξίες του στη Σαουδική Αραβία; | REUTERS/Ahmed Yosri

Το «χρυσό κλουβί» του Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 4 Φεβρουαρίου 2023, 19:07
Μπορεί άραγε ο Κριστιάνο Ρονάλντο να καλύψει τις φιλοδοξίες του στη Σαουδική Αραβία;
|REUTERS/Ahmed Yosri

Το «χρυσό κλουβί» του Κριστιάνο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 4 Φεβρουαρίου 2023, 19:07

Στον πρώτο του επίσημο αγώνα στη Σαουδική Αραβία, στις 22 Ιανουαρίου, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν κατάφερε να σκοράρει. Τουλάχιστον, η ομάδα του νίκησε (1-0 την Ετιφάκ). Στον δεύτερο, που ήταν ημιτελικός του Σούπερ Καπ, όχι μόνο δεν πέτυχε γκολ, αλλά και η Αλ Νασρ ηττήθηκε (3-1 από την Αλ Ιτιχάντ), και αποκλείστηκε. Ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής όλων των εποχών βίωσε ένα μαρτύριο, ακούγοντας ένα μεγάλο μέρος της εξέδρας να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του ιστορικού αντιπάλου του: «Μέσι, Μέσι, Μέσι».

Επειτα κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο εκείνο το βιντεάκι, στο οποίο ένας άγνωστος άνδρας, που παρουσιαζόταν ως υψηλόβαθμο στέλεχος του σαουδαραβικού συλλόγου, εξέφραζε την αγανάκτησή του για τις απογοητευτικές επιδόσεις του πορτογάλου σούπερ-σταρ: «Δώσαμε 200 εκατομμύρια, και αυτός το μόνο που ξέρει να κάνει, είναι να λέει “Siuuuu”». Ακόμη και αν επρόκειτο για «τρολ», αποτύπωνε μια πραγματικότητα. Ο πολύς κόσμος πίστευε πως ο παίκτης που έχει πετύχει 498 γκολ στη Λα Λίγκα (311), την Πρέμιερ Λιγκ (103), τη Σέριε Α (81) και τη Λίγκα της Πορτογαλίας (3), στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας θα σκόραρε κατά βούληση.

Την Παρασκευή (3/2), στον εκτός έδρας αγώνα της με την Αλ Φατέχ, του Γιώργου Δώνη, η Αλ Νασρ πάλι δεν νίκησε (2-2), όμως ο «CR7» πέτυχε -επιτέλους- το γκολ που όλοι περίμεναν από αυτόν. Με εκτέλεση πέναλτι, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Πάνω που θα είχε αρχίσει να πιστεύει στο κακό μάτι. Γιατί νωρίτερα είχε ατυχήσει τρεις φορές. Στο 24’ είχε στείλει την μπάλα στα δίχτυα της Αλ Φατέχ, αλλά από θέση οφ-σάιντ, στο στο 35’ είχε αστοχήσει σε σχεδόν κενή εστία, και στο 45+1’ το πλασέ του μέσα από την περιοχή είχε καταλήξει στο οριζόντιο δοκάρι.

Πλέον, ο Κριστιάνο μπορεί να απολαύσει ανέμελος το κυριακάτικο πάρτι που του έχει ετοιμάσει η σύντροφός του, Τζορτζίνα Ροντρίγκες, για τα 38α γενέθλιά του. Γνωρίζει, βεβαίως, καλύτερα από τον καθέναν ότι στη Σαουδική Αραβία η βασική του δουλειά δεν είναι να βάζει γκολ, αλλά να προωθήσει με την παγκοσμίως αναγνωρίσιμη φιγούρα του την υποψηφιότητα της χώρας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 (ή του 2034). Γι’ αυτό, άλλωστε, το 90% των αποδοχών του θα καταβάλλεται από το κράτος. Αλλά τον ξέρουμε, τον Πορτογάλο. Την αμφισβήτηση, τη σιχαίνεται. Του χαλάει το κέφι.

Η ζωή του στη Μέση Ανατολή, όπως περιγράφεται από τα διεθνή media, είναι παραμυθένια. Αδιανόητη, ακόμη και για κάποιον που είναι εξοικειωμένος με τη χλιδή, όπως εκείνος. Διαμένει, προσωρινά, στη βασιλική σουίτα του «Four Seasons», η οποία περιλαμβάνει 17 δωμάτια και εκτείνεται μεταξύ του 48ου και του 50ου ορόφου του Kingdom Tower, ενός ουρανοξύστη 267 μέτρων με υπέροχη θέα της τεράστιας πόλης (το Ριάντ είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τη Μαδρίτη). Εκτός από τα… απαραίτητα (υπνοδωμάτια, σαλόνι, τραπεζαρία, μπάνια, κλπ), διαθέτει γυμναστήριο, σάουνα, γραφείο και μια μικρή αίθουσα Τύπου). Στο κτίριο στεγάζονται, επίσης, μπουτίκ της Gucci και της Louis Vuitton, καθώς και φημισμένα εστιατόρια με κινέζικη, γιαπωνέζικη και τοπική κουζίνα.

Σύντομα θα είναι έτοιμο το νέο του σπίτι, που μοιάζει με παλάτι. Βρίσκεται στη συνοικία των πλούσιων ξένων, η οποία είναι περιφραγμένη και φρουρείται 24 ώρες το 24ωρο. Στην ουσία, μια μικρή πόλη μέσα στη μεγάλη, με καθαρά δυτική αρχιτεκτονική και δυτικού τύπου lifestyle. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες που είχε ζητήσει η Τζορτζίνα, όταν της έδειξαν φωτογραφίες του σπιτιού.

Τα παιδιά θα φοιτούν δωρεάν σε ιδιωτικό σχολείο που έχει δίδακτρα 20.000 ευρώ… το μήνα, ενώ στη διάθεση της οικογένειας Ρονάλντο βρίσκεται ένα λίαρ τζετ για τις μετακινήσεις της στο εξωτερικό.

Ολα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα για τον Κριστιάνο. Αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν του είχε τύχει, η αστυνομία να κλείνει τους δρόμους από τους οποίους πρόκειται να περάσει με το αυτοκίνητό του, ή να αποκλείει από τον υπόλοιπο κόσμο ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο, για να κάνουν τα ψώνια τους, με την Τζορτζίνα, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς. Ούτε να του ζητούν υπουργοί της Κυβέρνησης, να δειπνήσουν μαζί. Ιδίως ο αρμόδιος για τα σπορ, πρίγκηπας Αμπντουλαζίζ μπιν Τουρκί αλ-Φαϊζάλ, δεν τον έχει αφήσει σε ησυχία.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Tatler, ο Κριστιάνο, η Τζορτζίνα και τα πέντε τους παιδιά (Κριστιάνο Τζούνιορ, Εύα, Ματέο, Αλάνα Μαρτίνα και Μπέλα Εσμεράλδα), είναι «taIk of the cilty» από τη μέρα που πάτησαν το πόδι τους στο Ριάντ. Ιδίως η Τζορτζίνα, έχει γίνει icon. Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση, στα «Joy Awards», επισκίασε ακόμη και το τιμώμενο πρόσωπο, τη διάσημη ηθοποιό Σοφία Βεργκάρα, η οποία βραβεύτηκε ως το «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2022.

Αραγε, ο Ρονάλντο είναι, πράγματι, ευτυχισμένος στο… χρυσό του κλουβί; Ο φίλος του δημοσιογράφος, Πιρς Μόργκαν, διαβεβαιώνει με αναρτήσεις του στα social media ότι ο Πορτογάλος ζει τον μύθο του. Το αντίτιμο, όμως, δεν είναι ευκαταφρόνητο. Εθεσε εαυτόν εκτός συναγωνισμού για όλα τα ατομικά βραβεία που διεκδικούσε με πάθος, όπως η «Χρυσή Μπάλα». Ισως, και εκτός εθνικής Πορτογαλίας. Οι προπονήσεις, που τόσο πολύ αγαπά, στο Ριάντ δεν θα είναι το ίδιο απολαυστικές. Οπως εξήγησε στο Athletic ο πρώην προπονητής της Εσπανιόλ, Βιθέντε Μορένο, που τώρα εργάζεται στην Αλ Σαμπάμπ της Σαουδικής Αραβίας, η εξοντωτική ζέστη επηρεάζει πολύ όσους δεν την έχουν συνηθίσει. Οι ντόπιοι παίκτες δεν μιλούν ξένες γλώσσες, ούτε, καν, αγγλικά. Και η Αλ Νασρ δεν σκοπεύει να ξοδέψει πολλά, για να του αγοράσει καλή παρέα. «Λεφτά έχουμε, όμως δεν είμαστε τρελοί», τόνισε στέλεχος του συλλόγου, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Οσα κι αν βγάζει ο Ρονάλντο, αυτό που πραγματικά θα ήθελε, να συνεχίσει σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό club, δεν μπορεί να το αγοράσει. Αλλά, όπως αποκάλυψε ο προπονητής του στην Αλ Νασρ, Ρούντι Γκαρσιά, ο «CR7» δεν θα αργήσει να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...