796
«Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο για τον ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε ο κ. Τσίπρας ανακοινώνοντας την παραίτησή του στο Ζάππειο | Aris Oikonomou / SOOC

Το χρονικό της παραίτησης Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 22:16
«Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο για τον ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε ο κ. Τσίπρας ανακοινώνοντας την παραίτησή του στο Ζάππειο
|Aris Oikonomou / SOOC

Το χρονικό της παραίτησης Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2023, 22:16

Η Πέμπτη ήταν μια ημέρα που αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμα και το στενό επιτελείο του επί 15 χρόνια προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ο ίδιος άλλωστε δήλωσε, δεν έλαβε τις αποφάσεις του εν θερμώ («Εχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα», είπε συγκεκριμένα), όμως οι υπόλοιποι ενημερώθηκαν κατόπιν.

Πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου έγινε γνωστό ότι το όργανο θα συνεδρίαζε το πρωί της Πέμπτης μόλις της προηγουμένη, και μάλιστα αργά το βράδυ. Επρόκειτο για την πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογική ήττα της Κυριακής και υπήρχε η πεποίθηση ότι –γενικότερα– θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, έβαλε τις εξελίξεις στον επιταχυντή.

Το protothema.gr συμπληρώνει την εικόνα αυτή, περιγράφοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη συνεδρίαση τελευταίος, «έχοντας λάβει τις αποφάσεις του υπό άκρα μυστικότητα» και «αιφνιδιάζοντας τους παριστάμενους» στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού.

«Πρόσωπα του πολύ στενού οικογενειακού περιβάλλοντος υπήρξαν οι κατεξοχήν αποδέκτες του προβληματισμού του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη και οι πολύ στενοί του συνεργάτες είχαν αποκομίσει την αίσθηση ότι στη σημερινή (σ.σ.: Πέμπτη 29/6) συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ο κ. Τσίπρας θα άνοιγε με γενναίο τρόπο τη συζήτηση περί “σαρωτικών αλλαγών”, όχι όμως και σε επίπεδο κορυφής» προσέθεσε το site στο δημοσίευμά του για το παρασκήνιο της παραίτησης Τσίπρα.

Φέρεται, μάλιστα, να γνωστοποίησε στα μέλη του οργάνου την απόφασή του να παραιτηθεί ως «οριστική και αδιαπραγμάτευτη». Ακόμη, φέρεται να τους ζήτησε «να μην καταστήσουν γνωστές τις προθέσεις του πριν ο ίδιος ανακοινώσει την απόφασή του στο Ζάππειο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα».

Η «Καθημερινή» έγραψε, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας είπε στους συνεργάτες του ότι πέρασε τρεις ημέρες στο σπίτι του προκειμένου να σκεφτεί ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του, λαμβάνοντας υπόψη το κόμμα, το μέλλον της Αριστεράς και το πώς θα μπορούσε ο ίδιος να διευκολύνει τις εξελίξεις. Κάποια μέλη που συμμετείχαν στη σύσκεψη διαφώνησαν με την απόφαση, ωστόσο ο πρώην –πλέον– πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη σκέψη ότι ναι μεν υπάρχει ρίσκο, ωστόσο θα δουλέψουν μαζί ώστε να ελαχιστοποιηθεί.

Τελικά, ο κ. Τσίπρας υπέβαλε την παραίτησή του ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος –όπου το κλίμα περιγράφεται ως συγκινησιακά φορτισμένο από την εφημερίδα, το σχετικό δημοσίευμα της οποίας φέρει τον τίτλο «Αιφνιδιασμός και παγωμάρα»– και αμέσως μετά γνωστοποίησε την απόφασή του με μια δήλωση προς τον Τύπο στο Ζάππειο Μέγαρο.

Οσο για το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αναφέρει ότι «ο κύβος είχε ριφθεί», και αυτό που έμενε την Πέμπτη ήταν η κοινοποίηση της απόφασης, με πρώτο βήμα τη μετάβαση του κ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου.

Περίπου ταυτόχρονα με την άφιξή του στα γραφεία του κόμματος, έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας θα έκανε εκτάκτως δηλώσεις στο Ζάππειο –γεγονός που σηματοδοτούσε και τη σοβαρότητα του περιεχομένου τους. Είναι, δε, χαρακτηριστικό, συνέχισε το skai.gr, ότι για τις δηλώσεις δεν βγήκε ποτέ ανακοίνωση, αλλά στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα πήγε στην είσοδο των κομματικών γραφείων, όπου βρίσκονταν δημοσιογράφοι για τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού, και ενημέρωσε προφορικά – εξ ου και ο αιφνιδιασμός των δημοσιογραφικών γραφείων.

Λίγη ώρα προτού ο ίδιος προσέλθει στον χώρο της αίθουσας Τύπου, οι πληροφορίες για την επικείμενη παραίτηση φούντωναν. Τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Ζάππειο συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του αλλά και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, με μικρή καθυστέρηση –κάθισε στη θέση του στις 13:15– και ανακοίνωσε το τέλος της διαδρομής στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2008 στο 5ο Τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί γνώριζαν μόνο ένας-δύο στενοί συνεργάτες του και η οικογένειά του. Η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα, ήταν μαζί του και στο Ζάππειο, περιμένοντάς τον στο αυτοκίνητο μετά το πέρας της δήλωσης, όπου τον υποδέχθηκε με ένα ενθαρρυντικό χαμόγελο (InTime News/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

«Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο για τον ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, θα γίνει άμεσα. «Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα» υπογράμμισε.

Πλέον, οι διαδικασίες για την επόμενη ημέρα ανοίγουν με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα το Σάββατο. Η διαβεβαίωση Τσίπρα ότι θα είναι παρών στις διαδικασίες εκλαμβάνεται ως μια προσωπική δέσμευση πως δεν θα αφεθεί το κόμμα να παρασυρθεί σε διαμάχες και σε ανταγωνισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη φθορά, ωστόσο παρατηρητές εντός και εκτός του κόμματος προεξοφλούν το ξεκίνημα μιας όχι εύκολης πορείας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...