Στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brexit, το Λονδίνο κινδυνεύει να πληρώσει ένα ακόμα τίμημα: αυτή τη φορά για το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo, καθώς η ευρωπαϊκή έξοδος θέτει εν αμφιβόλω την μελλοντική συμμετοχή – παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό GPS, με την πρεμιέρα των υπηρεσιών του συστήματος να έχει γιορταστεί δεόντως στα τέλη του 2016 στη βρετανική πρωτεύουσα.
Η αποχώρηση του Λονδίνου ωστόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλάζει και εδώ τα δεδομένα, καθώς η Κομισιόν προανήγγειλε τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών του συστήματος από το βρετανικό έδαφος και τώρα ζητεί και τον αποκλεισμό της Βρετανίας από τη χρήση του.
Το νέο status quo για το Galileo έγινε ακόμα πιο στενόχωρο για τους Βρετανούς (εκ των βασικών χρηματοδοτών του προγράμματος) τον περασμένο Ιανουάριο, όταν με επιστολή της προς το Λονδίνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγούσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να βγει εκτός συστήματος, λόγω Brexit. Σημείωνε μάλιστα ότι η ανταλλαγή τόσο ευαίσθητων πληροφοριών -όπως αυτές στο σύστημα Galileo- με το αποχωρών μέλος της ΕΕ θα αποτελούσε ανεπανόρθωτη παραβίαση των κανόνων ασφαλείας του συστήματος.
«Η Eπιτροπή των αντιπροσώπων των κρατών μελών συνεδρίασε και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της πρότασης της επιτροπής μας» για τη μετεγκατάσταση του κέντρου ελέγχου του Galileo από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ισπανία, είχε ανακοινώσει τότε εκπρόσωπος της Επιτροπής, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των Βρετανών.
«Μας αποκλείουν από ένα σύστημα που εμείς έχουμε χρηματοδοτήσει και αναπτύξει», τόνιζαν, ενώ η Ντάουνιγκ Στριτ εξέφρασε αμέσως ανησυχίες τόσο στρατιωτικού όσο και οικονομικού χαρακτήρα, εξηγώντας ότι μία τέτοια «απαράδεκτη» εξέλιξη θα στερούσε από τις βρετανικές εταιρείες τη δυνατότητα να συνάπτουν σημαντικά συμβόλαια- συμφωνίες, ενώ πέραν τούτου, έμπαιναν και ζητήματα ασφαλείας.
Η όλη κατάσταση έφθασε σε τέτοιο σημείο που ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, άρχισε να εξετάζει ακόμα και το (εξαιρετικά απίθανο πάντως) ενδεχόμενο να κατασκευάσει η Βρετανία το δικό της δορυφορικό σύστημα, με το Brexit να βγαίνει πια σε… τροχιά και στο Διάστημα.
Παράλληλα όμως, η περίπτωση του Galileo αποδεικνύει το γεγονός ότι παρότι επετεύχθη -μετά κόπων και βασάνων- η πολιτική συμφωνία του Brexit, οι συνέπειες που θα έχει στην πραγματική ζωή παραμένουν αβέβαιες και το κυριότερο απόβλεπτες. Ειδικά για το Galileo, το θέμα είναι ακόμα πιο ευαίσθητο σε σύγκριση με άλλες πτυχές του Brexit, δεδομένου ότι αποκλείεται εξ ολοκλήρου από τη μεταβατική συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News