221
Δείγμα ταυτότητας γυναίκας στο Βέλγιο, με το φύλο να αναγράφεται δίπλα στη φωτογραφία | Wikipedia

Το Βέλγιο σβήνει το φύλο από τις ταυτότητες

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 17:31
Δείγμα ταυτότητας γυναίκας στο Βέλγιο, με το φύλο να αναγράφεται δίπλα στη φωτογραφία
|Wikipedia

Το Βέλγιο σβήνει το φύλο από τις ταυτότητες

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 17:31

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου θα αφαιρέσει την αναφορά του φύλου από τις βελγικές ταυτότητες, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βελγικό Τύπο.

Το 2019, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε διατάξεις του νόμου για τα διεμφυλικά άτομα ως «αδικαιολόγητα περιοριστικές», υπογραμμίζοντας ότι, ως εκ τούτου, εισάγουν διακρίσεις. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι δυαδικές κατηγορίες, άνδρες ή γυναίκες, για την καταχώριση του φύλου στο πιστοποιητικό γέννησης είναι ελλιπείς.

Οπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου σκόπευε να επιλύσει αυτή την αντισυνταγματική πτυχή, αλλά δεν ήταν σαφές πώς να προχωρήσει σε αυτό το στάδιο. Μια επιλογή ήταν να καθοριστεί ένα φύλο με το σύμβολο «Χ» σε μια ταυτότητα, αλλά τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την αναφορά στο φύλο στο δελτίο ταυτότητας.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων και η υπουργός Ισων Ευκαιριών ετοίμασαν από κοινού ένα νομοσχέδιο για το θέμα. Πρέπει ακόμη να εξεταστούν οι τεχνικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων του αντίκτυπου της κατάργησης στα ταξίδια και της διανομής της νέας ταυτότητας. Ωστόσο, η εκπρόσωπος της υπουργού Ισων Ευκαιριών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το θέμα.

Το 2020, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που απέκτησε διεμφυλικό μέλος στην κυβέρνηση: η ευρωβουλευτής Πέτρα Ντε Σούτερ διορίστηκε στη θέση της αντιπροέδρου της βελγικής κυβέρνησης και της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης. Την Τρίτη, ακολούθησε το παράδειγμά του η Σουηδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News