Είναι μια δραματική ανατροπή. Τις τελευταίες εβδομάδες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήλπιζαν να μπουν στην «πράσινη λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να καλωσορίσουν βρετανούς τουρίστες, τώρα όμως το Βέλγιο κάνει την αρχή: κλείνει τα σύνορά του στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία λόγω της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού (της λεγόμενης «ινδικής μετάλλαξης»). Είναι λοιπόν μια απορία αν και κατά πόσο οι βρετανοί τουρίστες θα παραμείνουν καλοδεχούμενοι και στις μεσογειακές χώρες της ΕΕ. Ήδη εξάλλου, εδώ και λίγες εβδομάδες η Αυστρία έχει απαγορεύσει τις απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία για τους ίδιους λόγους.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Βελγίου, οι Βρυξέλλες θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία που δεν είναι πολίτες της ΕΕ.
Το μέτρο που εντάσσει τη Βρετανία (όπου από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 4.620.968 κρούσματα Covid-19 και 127.970 θάνατοι) στον κατάλογο των 27 χωρών από τις οποίες απαγορεύεται η άφιξη ταξιδιωτών εκτός ΕΕ, θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο ως τις 27 Ιουνίου, δήλωσε το Σάββατο ο Γιαν Αϊκμανς, εκπρόσωπος του υπουργού Υγείας Φρανκ Βάντενμπρουκ.
Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, έχει προκαλέσει μεγάλη άνοδο των μολύνσεων στη Βρετανία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να αποφασίσει να καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων. O συγκριτικός πίνακας με τους μέσους όρους νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε ΗΠΑ και Βρετανία είναι αποκαλυπτικός και μαρτυρά μια ανησυχητική νέα τάση εξάπλωσης της Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το οποίο πολλές ευρωπαϊκές χώρες -και η Ελλάδα- υποτίθεται ότι ελπίζουν σε εκατομμύρια επισκέπτες το καλοκαίρι.
Βάσει των πιο αυστηρών κανόνων που θα τεθούν σε ισχύ στο Βέλγιο —και οι οποίοι ήδη ίσχυαν για τη Νότια Αφρική, την Ινδία και τη Βραζιλία— μόνοι οι πολίτες της ΕΕ και οι Βέλγοι κάτοικοι θα μπορούν να εισέρχονται στο βελγικό έδαφος εφόσον προέρχονται από μία από τις χώρες που περιλαμβάνεται σε αυτό τον κατάλογο. Εξάλλου και αυτοί θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες καραντίνας και θα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ.
Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι διπλωμάτες σε σημαντική αποστολή και το προσωπικό των μεταφορών.
Αυτή τη στιγμή μόνο το 6,1% των νέων κρουσμάτων στο Βέλγιο οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, όμως μελέτες δείχνουν ότι το πραγματικό ποσοστό είναι μεγαλύτερο.
Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία ήδη πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν σοβαρό λόγο για να ταξιδέψουν στο Βέλγιο.
Η Βρετανία και η Γεωργία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 27 χωρών για τις οποίες ισχύουν τα πιο αυστηρά μέτρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News