702
Μέρος των αποδεικτικών στοιχείων κατά του Τεϊσέιρα που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο αποτελεί μια σειρά από αποκαλυπτικές φωτογραφίες της κρεβατοκάμαρας του | CreativeProtagon/REUTERS

Το «βαθύ λαρύγγι» του Πενταγώνου είναι φιλορώσος και ετοίμαζε μακελειό

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2023, 14:47
Μέρος των αποδεικτικών στοιχείων κατά του Τεϊσέιρα που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο αποτελεί μια σειρά από αποκαλυπτικές φωτογραφίες της κρεβατοκάμαρας του
|CreativeProtagon/REUTERS

Το «βαθύ λαρύγγι» του Πενταγώνου είναι φιλορώσος και ετοίμαζε μακελειό

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2023, 14:47

Οι αποκαλύψεις των αμερικανικών ΜΜΕ για το παρελθόν και για τα σχέδια του πληροφοριοδότη Τζακ Τεϊσέιρα, που διέρρευσε τα διαβαθμισμένα έγγραφα του Πενταγώνου, είναι διαρκείς και σοκάρουν. Ο πρώην έφεδρος αεροπόρος φαίνεται πως είχε εξτρεμιστικές πολιτικές απόψεις, ενώ μια διαρροή της δικογραφίας προδίδει έναν άνθρωπο με δολοφονικές τάσεις.

Ο 21χρονος, μέλος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις διαρροές του Πενταγώνου, εξέφρασε την επιθυμία να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους και είχε ρωσικά στρατιωτικά μενταγιόν κρεμασμένα στον τοίχο της διακοσμημένης με καμουφλάζ κρεβατοκάμαράς του, αποκαλύπτουν δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph.

Ο Τζακ Τεϊσέιρα, πρώην εθνοφρουρός της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, συνελήφθη ως ύποπτος για διαρροή απορρήτων πληροφοριών, όταν ένα πλήθος εγγράφων σχετικά με τη δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον πόλεμο της Ουκρανίας και άλλα διεθνή θέματα ανακαλύφθηκε στο Discord, μια διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ιδιαίτερα δημοφιλή σε παίκτες βιντεοπαιχνιδιών.

Τα δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ο Τεϊσέιρα «έκανε τακτικά σχόλια για τη βία και τους φόνους», συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης ότι «θα σκότωνε έναν [εκρηκτικό] τόνο ανθρώπων», επειδή μια τέτοια πράξη θα «αποδεκάτιζε τα “αδύναμα μυαλά”». Αντιμετωπίζει 25 χρόνια φυλάκισης, «ενδεχομένως πολύ περισσότερα» σύμφωνα με το έγγραφο των εισαγγελέων, που απευθύνουν έκκληση για την προφυλάκισή του.

Ο Τεϊσέιρα θεωρείται διαρκής κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας και το έγγραφο εκφράζει την ανησυχία ότι «εχθρικά έθνη και κράτη» θα μπορούσαν «να του προσφέρουν ασφαλές λιμάνι και να διευκολύνουν τη διαφυγή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Η φύση των υλικών στα οποία είχε πρόσβαση ο κατηγορούμενος, και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στην ολότητά τους, έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν πρόσθετη, εξαιρετικά σοβαρή ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, εάν αποκαλυφθούν» αναφέρεται στο έγγραφο.

Μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο αποτελεί μια σειρά από αποκαλυπτικές φωτογραφίες της κρεβατοκάμαρας του, η οποία διαθέτει ταπετσαρία-καμουφλάζ και δίχτυ απλωμένο σε έναν τοίχο. Ο Τεϊσέιρα είχε καρφώσει ένα μενταγιόν των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στον πίνακα ανακοινώσεών του, ενώ ανθρώπινες σιλουέτες –που χρησιμοποιήθηκαν ως στόχοι, έχοντας πάνω τους πολλές τρύπες από σφαίρες– διακοσμούσαν τους τοίχους της.

Πυροβολημένος στόχος στον τοίχο του υπνοδωματίου του Τζακ Τεϊσέιρα, που συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (REUTERS)

Σύμφωνα με το έγγραφο, «το ντουλάπι όπλων του ήταν περίπου ενάμιση μέτρο μακριά από το κρεβάτι του» και εκεί διατηρούσε «πολλά όπλα, όπως πιστόλια, τουφέκια, κυνηγετικά όπλα, ένα όπλο υψηλής αποτελεσματικότητας τύπου Καλάσνικοφ και μια μάσκα αερίου». Οι πράκτορες του FBI βρήκαν επίσης πυρομαχικά και στρατιωτικά σακίδια στη συρταριέρα του, καθώς και «κάτι που φαινόταν σαν αξεσουάρ τύπου σιγαστήρα» στο συρτάρι του γραφείου του.

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις εγείρουν ερωτήματα για το πώς ο Τεϊσέρα έγινε δεκτός στην Πολεμική Αεροπορία και είχε λάβει τόσο υψηλού επιπέδου άδεια ασφαλείας. Τα στοιχεία, που ελήφθησαν από μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αποδεικνύουν ότι ο κατηγορούμενος «έκανε τακτικά σχόλια σχετικά με τη βία και τον φόνο».

Τον Φεβρουάριο του 2023 ο Τεϊσέρα «αναζήτησε συμβουλές από έναν άλλον χρήστη σχετικά με τον τύπο τουφεκιού που θα ήταν εύκολο να λειτουργήσει από το πίσω μέρος ενός SUV. Περιγράφει πώς θα πραγματοποιούσε το μακελειό σε ένα “συνωστισμένο αστικό ή προαστιακό περιβάλλον”», σύμφωνα με το έγγραφο. Τον ίδιο μήνα, «ο κατηγορούμενος είπε σε έναν χρήστη ότι μπήκε στον πειρασμό να μετατρέψει έναν συγκεκριμένο τύπο μίνι βαν σε “φορτηγό δολοφονίας”».

Ο Τεϊσέιρα υπέβαλε αίτηση για Δελτίο Ταυτότητας Πυροβόλου Οπλου σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, την πρώτη φορά το 2018, όταν ήταν ακόμη έφηβος. Ωστόσο, η έκδοση άδειας δεν έγινε δεκτή «λόγω των ανησυχιών του τοπικού αστυνομικού τμήματος για κάποιες δηλώσεις του κατηγορουμένου στο γυμνάσιό του».

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι ο Τεϊσέιρα είχε αποβληθεί από το γυμνάσιο, αφού ένας συμμαθητής του άκουσε σχόλιά του «σχετικά με όπλα, όπως βόμβες μολότοφ, ημιαυτόματα στο σχολείο και σχόλια με ρατσιστικές απειλές». Οταν ρωτήθηκε, είπε ότι τα σχόλια αναφέρονταν σε ένα βιντεοπαιχνίδι.

Δυο αξιωματικοί σχετιζόμενοι με τον πρώην εθνοφρουρό τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή και η πρόσβασή τους σε απόρρητα συστήματα και πληροφορίες ανεστάλη προσωρινά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Σε αναστολή τέθηκε επίσης ο διοικητής του αποσπάσματος που επέβλεπε τη διοικητική υποστήριξη των αεροπόρων στη μονάδα.

«Οι διοικητές αναλαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, καθόσον γίνονται διαθέσιμες οι πληροφορίες. Ολες οι αναστολές είναι προσωρινές, για όσο διάστημα τελείται περαιτέρω έρευνα» δήλωσε η Αν Στεφάνεκ, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...