Εξήντα επτά επιφανείς Αμερικανοί δημοσίευσαν μια επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.
Οι υπογράφοντες, πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας, πρώην διπλωμάτες κ.ά., ήταν σχολαστικοί με την υπογραφή τους, καθώς παρέθεσαν, πέρα από τα ονοματεπώνυμά τους, τον ακριβή ρόλο που έπαιξαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, έχοντας έτσι σκοπό να τονίσουν τη βαρύτητα του κειμένου τους.
Οι επιστολογράφοι κάλεσαν τον Μπάιντεν να λάβει συγκεκριμένα και αποφασιστικά μέτρα για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και για την προστασία των αμάχων. Του πρότειναν να καταστήσει σαφές στην ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «πρακτικές που υποβιβάζουν τους Παλαιστινίους σε ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας και επεκτείνουν τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη» ή «η άρνηση παροχής νερού και τροφής στους Παλαιστινίους» θα έχουν «σοβαρές συνέπειες».
Μέσα σε αυτές τις «σοβαρές συνέπειες» οι επιστολογράφοι περιέλαβαν και «τη βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ».
«Το Ισραήλ υπονόμευσε τις ΗΠΑ»
Κατά τα λοιπά, η επιστολή ουδόλως απομακρύνεται από την επίσημη αμερικανική γραμμή για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή.
Οι 67 καταδικάζουν τη «βάρβαρη επίθεση της Χαμάς» στις 7 Οκτωβρίου, δηλώνουν ότι η ισραηλινή απάντηση με στρατιωτικά μέσα ήταν και είναι «απαραίτητη και δικαιολογημένη», όμως μέμφονται τον συγκεκριμένο τρόπο που επέλεξε να απαντήσει ο στρατός του εβραϊκού κράτους («προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή, έθεσε σε κίνδυνο τη δυνατότητα περαιτέρω προόδου όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα και υπονόμευσε την αμερικανική αξιοπιστία και επιρροή στην περιοχή»).
Στις υπογραφές που συνοδεύουν την επιστολή, έγραψε η Corriere della Sera, μπορεί κανείς να διαβάσει ονόματα όπως του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας Αντονι Λέικ, του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της τρομοκρατίας Ρίτσαρντ Κλαρκ, κ.ά.
Η επιστολή, σχολίασαν οι Ιταλοί, εμφανίστηκε την ώρα που η αμερικανική διοίκηση διχάζεται για το αν θα αναστείλει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε γραπτές διαβεβαιώσεις από τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ότι δεν θα παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News