321
Ο Σι Τζινπίνγκ με θιβετιανούς μοναχούς στη Λάσα | YouΤube

Το Θιβέτ επισκέφθηκε ο Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 16:21
Ο Σι Τζινπίνγκ με θιβετιανούς μοναχούς στη Λάσα
|YouΤube

Το Θιβέτ επισκέφθηκε ο Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 16:21

Το Θιβέτ επισκέφθηκε για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στην πρώτη του επίσκεψη ως ηγέτη της χώρας και την πρώτη επίσκεψη στο Θιβέτ κινέζου ηγέτη εδώ και τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η επίσκεψη έγινε στις 21 και 22 Ιουλίου.

Ο Σι μετέβη αεροπορικώς στην πόλη Νίνγκτσι την Τετάρτη και την Πέμπτη πήρε το τρένο για τη θιβετιανή πρωτεύουσα Λάσα.

Ο κινέζος πρόεδρος ταξίδεψε κατά μήκος ενός τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής μεγάλου ύψους που κατασκευάστηκε προκειμένου να συνδέσει την ορεινή συνοριακή περιοχή με την επαρχία Σιτσουάν.

Στη Λάσα, ο Σι επισκέφθηκε ένα μοναστήρι και την πλατεία του Μεγάρου Ποτάλα και «επιθεώρησε εθνική θρησκευτική εργασία» και την προστασία της θιβετιανής πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το Xinhua.

Το Μέγαρο Ποτάλα είναι η παραδοσιακή κατοικία του πνευματικού ηγέτη του θιβετιανού βουδισμού, του Δαλάι Λάμα, ο οποίος είναι εξόριστος.

Ο Σι «επιθεώρησε επίσης την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την προστασία του περιβάλλοντος στο Νίγκσι», όπως μας πληροφορεί το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Xinhua, ο Σι συνοδεύεται από τον Ζιάνγκ Γουσία, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας και υψηλόβαθμο στρατηγό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ο Σι επισκέφθηκε τελευταία φορά το Θιβέτ το 2011, όταν ήταν αντιπρόεδρος.

Το Πεκίνο έστειλε στρατεύματα στο Θιβέτ το 1950 για την «ειρηνική απελευθέρωσή του», όπως την αποκαλεί η Κίνα και από τότε, διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή, που είναι επιρρεπής σε συγκρούσεις, στα σύνορα Κίνας-Ινδίας.

Μια βίαιη σύγκρουση το 2008, ανάμεσα στην κινεζική αστυνομία και θιβετιανούς μοναχούς, στην επέτειο της 14ης εξόδου του Δαλάι Λάμα από το Θιβέτ, «έκανε τις τοπικές αρχές να μην αισθάνονται βέβαιες επί χρόνια για το κατά πόσον ένας επισκεπτόμενος κινέζος ηγέτης θα ήταν καλοδεχούμενος ή ασφαλής», δήλωσε ο Γιανγκ Τσαοχούι, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Το μεγάλο ύψος του Θιβέτ, «το οποίο μπορεί να κοστίσει στους ηγέτες που δεν είναι συνηθισμένοι στο κλίμα», είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι ανώτατοι ηγέτες της Κίνας επισκέπτονται σπάνια το Θιβέτ, είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...