Φτάσαμε στο τέλος. Το ATP Finals, το τουρνουά που παραδοσιακά κλείνει τη σεζόν στο τένις, αρχίζει την Κυριακή (10/11) στο Τορίνο. Χωρίς τη λάμψη των «BIg-3» (Τζόκοβιτς, Φέντερερ, Ναδάλ) και με τον Στέφανο Τσιτσιπά απόντα για πρώτη φορά μετά το 2019. Η χρονιά ήταν απογοητευτική για τον κορυφαίο έλληνα τενίστα όλων των εποχών, που εδώ και αρκετό καιρό ματαίως προσπαθεί να θυμηθεί τον παλιό, καλό του εαυτό.
Το 2019, στα 21 του, είχε καταπλήξει τον Κόσμο κατακτώντας το τρόπαιο στο ραντεβού των κορυφαίων – αυτό που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει στο website της ATP ως «πιο σημαντικό και από ένα Σλαμ». Στον τελικό της 17ης Νοεμβρίου στο Λονδίνο είχε νικήσει τον Ντομινίκ Τιμ με 6-7(6), 6-2, 7-6(4). Τα τέσσερα επόμενα χρόνια ήταν εκεί, πάντοτε στο top-10 της παγκόσμιας κατάταξης. Τώρα, όμως, στα 26, τον έχουν προσπεράσει αρκετοί παίκτες, κάποιοι νεώτεροι από εκείνον. Ο Γιανίκ Σίνερ είναι 23. Ο Κάρλος Αλκαράθ, 21. Ο Αλεξ ντε Μινόρ, 25. Και κάποιοι άλλοι, περίπου ίδιας ηλικίας: ο Κάσπερ Ρουντ (26), ο Σάσα Ζβέρεφ (27), ο Τέιλορ Φριτζ (27), ο Αντρέι Ρούμπλεφ (27), ο Ντανίλ Μεντβέντεφ (28).
Αυτοί οι οκτώ τενίστες θα διεκδικήσουν το τελευταίο τρόπαιο του 2024. Ο Τσιτσιπάς, που κάποτε θεωρήθηκε ως ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τα «ιερά τέρατα» των κορτ, θα είναι απών. Η απόφαση του Νόβακ Τζόκοβιτς να μη λάβει μέρος, του έδωσε την ευκαιρία να είναι alternate. Αναπληρωματικός, δηλαδή, για την περίπτωση που κάποιος αποσυρθεί από το τουρνουά λόγω τραυματισμού.
Η ήττα (2-0) του Τσιτσιπά από τον Ζβέρεφ στα προημιτελικά του Παρί Μάστερς, του έκλεισε το δρόμο προς το Τορίνο και τον έριξε στη 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της ATP. Το 2024 ήταν πολύ δύσκολο για εκείνον, γεμάτο μεταπτώσεις στην απόδοσή του, απρόσμενες ήττες, έντονες αντιπαραθέσεις με τον πατέρα του, που έγιναν viral, και αλλαγή προπονητή. Αρχισε αισιόδοξα, με την παρουσία του στον τέταρτο γύρο του Αυστραλιανού Οπεν και του Ιντιαν Γουέλς, με την κατάκτηση του τίτλου στο Μόντε Κάρλο -είναι ο μόνος που κέρδισε εφέτος- και την πρόκριση στον τελικό της Βαρκελώνης, όμως μετά το Ρολάν Γκαρός, όπου αποκλείστηκε από τον Αλκαράθ, η σεζόν ήταν αποκαρδιωτική. Στο Γουίμπλεντον, τον Καναδά και το Σινσινάτι, δεν πέρασε τον δεύτερο γύρο. Στο Αμερικανικό Οπεν έμεινε εκτός από τον πρώτο.
Μιλώντας στην κάμερα του Tennis TV παραδέχθηκε πως, μάλλον, δεν άξιζε μια θέση στο ATP Finals. «Βλέπω τι έχουν κάνει άλλοι παίκτες μέχρι στιγμής και τα συγκρίνω με τη δική μου σεζόν. Πήγα καλά στο Μονακό, όπου κέρδισα, αλλά έπειτα από αυτό δεν είχα πολύ καλά αποτελέσματα, για να είμαι ειλικρινής». Τώρα, εν όψει της προετοιμασίας του για την προσεχή σεζόν, που θα αρχίσει τον Ιανουάριο από την Αυστραλία, πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει με προπονητή τον Δημήτρη Χατζηνικολάου. Θα χρειαστεί να βελτιώσει πολλά πράγματα στο παιχνίδι του, αν θέλει να γίνει ξανά ο υπέροχος τενίστας που απολαύσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Εχει μείνει πίσω από αρκετούς αντιπάλους που, κάποτε, ήταν… του χεριού του.
Οι οκτώ διεκδικητές του τίτλου χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ των τεσσάρων. Το ένα, που φέρει το όνομα του Ρουμάνου, Ιλιε Ναστάζε (ο πρώτος τενίστας που ανέβηκε στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης της ΑΤΡ το 1973), περιλαμβάνει τους Σίνερ (Ιταλία, Νο1), Μεντβέντεφ (Ρωσία, Νο4), Φριτζ (ΗΠΑ, Νο6) και ντε Μινόρ (Αυστραλία, Νο8). Το άλλο, με το όνομα του Αυστραλού, Τζον Νιούκομπ (κάτοχος επτά γκραν-σλαμ τίτλων από το 1967 έως το 1975), τους Ζβέρεφ (Γερμανία, Νο2), Αλκαράθ (Ισπανία, Νο3), Ρουντ (Νορβηγία, Νο7) και Ρούμπλεφ (Ρωσία, Νο9).
Η κλήρωση ήταν ευνοϊκή για τον Σίνερ, που απέφυγε τον Αλκαράθ, από τον οποίο έχει χάσει τρεις φορές εφέτος – ήταν οι μισές από τις έξι ήττες που έκανε όλη τη χρονιά. Ο Ιταλός αποτελεί το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου – το δεύτερο είναι ο Αλκαράθ. Ο Ζβέρεφ, ίσως ο μόνος που θα μπορούσε να τους αμφισβητήσει, θα προσπαθήσει να τερματίσει πρώτος στον δικό του όμιλο, ώστε να αποφύγει τον Σίνερ στα ημιτελικά.
Οι αγώνες αρχίζουν το μεσημέρι της Κυριακής (μετά τις 15:00) με την αναμέτρηση του Μεντβέντεφ με τον Φριτζ. Στο βραδινό ματς (21:30) ο περσινός φιναλίστ, Γιανίκ Σίνερ, θα αγωνιστεί εναντίον του ντε Μινόρ. Τη Δευτέρα θα παίξουν, ο Αλκαράθ με τον Ρουντ (14:00) και ο Ζβέρεφ με τον Ρούμπλεφ (21:30).
Η φάση των ομίλων θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή (15/11). Το Σάββατο (16/11) θα γίνουν οι ημιτελικοί, ενώ ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί την Κυριακή (17/11).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News