728
| Menelaos Myrillas / SOOC

Το τελευταίο… παλιό Τσάμπιονς Λιγκ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 15:37
|Menelaos Myrillas / SOOC

Το τελευταίο… παλιό Τσάμπιονς Λιγκ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 15:37

Χωρίς τη Λίβερπουλ με τις έξι ευρωπαϊκές Κούπες.

Χωρίς την Τσέλσι, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2021 (και το 2012).

Χωρίς την Τότεναμ, φιναλίστ το 2019.

Χωρίς τη Γιουβέντους, που εφέτος δεν θα παίξει καθόλου στην Ευρώπη λόγω της ποινής αποκλεισμού που της επέβαλε η UEFA.

Χωρίς τον Αγιαξ, τέσσερις φορές τροπαιούχο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Και, για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Λιονέλ Μέσι, τον Νεϊμάρ και τον Καρίμ Μπενζεμά, απόντες. Ολοι μαζί. «Θα μας λείψουν, ασφαλώς» σχολίασε στους Times ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, ο θρυλικός Κροάτης της Μίλαν, που σήμερα είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της UEFA, αλλά «θα δούμε νέους σταρ να αναδύονται».

Η Αρσεναλ επιστρέφει στο Τσάμπιονς Λιγκ έπειτα από απουσία έξι ετών. Η Νιούκαστλ, μετά από δύο δεκαετίες. Την τελευταία φορά που είχε εμφανιστεί στη διοργάνωση ίσχυε το… αρχαίο σύστημα διεξαγωγής με τους δυο ομίλους. Από του χρόνου (2024-2025) το φορμάτ θα αλλάξει πάλι. Οσο το χρήμα ρέει άφθονο στο ποδόσφαιρο, οι ιδέες που θα προσβλέπουν σε ακόμη μεγαλύτερα έσοδα δεν θα λείπουν.

Το λεγόμενο «ελβετικό μοντέλο» θα αυξήσει τις ομάδες σε 36 (από 32 σήμερα) και καθεμία από αυτές θα δίνει οκτώ αγώνες στους ομίλους, αντί για έξι. Θα έχουμε Τσάμπιονς Λιγκ και τις Πέμπτες, ενώ δύο αγωνιστικές θα διεξάγονται τον Ιανουάριο. Θα υπάρχουν 64 παιχνίδια επιπλέον σε σχέση με το σημερινό φορμάτ και όλα θα μεταδίδονται live. Η UEFA, που εφέτος θα εισπράξει από τηλεοπτικά δικαιώματα περίπου ,3,6 δισ. ευρώ (και για τις τρεις διοργανώσεις της, δηλαδή το Τσάμπιονς, το Γιουρόπα και το Κόνφερενς Λιγκ), θα δει αυτό το ποσό να αυξάνεται κατά 33%, πλησιάζοντας τα 5 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερα θα είναι και τα μπόνους που θα διανείμει στα κλαμπ. Αλλά μόνο σε μερικές δεκάδες από τους εκατοντάδες συλλόγους που συνθέτουν το ψηφιδωτό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ιδίως σε εκείνους που θα προχωρούν αρκετά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αξιωματούχοι της συνομοσπονδίας ομολογούν ότι η τεράστια απόσταση που ήδη χωρίζει τις πλούσιες από τις φτωχές ομάδες μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο, όμως αντιμετωπίζουν αυτή την εξέλιξη ως μια αναπόφευκτη παράπλευρη απώλεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος: περισσότερα ματς μεταξύ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών brands της Ευρώπης.

Το Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται όλο και περισσότερο μια ολιγοπωλιακή αγορά. Κάποτε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών συμμετείχαν μόνον οι πρωταθλητές από κάθε χώρα. Μετά μπήκαν στο παιχνίδι και οι μη πρωταθλητές. Αργά αλλά σταθερά φτάσαμε στο σημείο, οι ομάδες που τερματίζουν τέταρτες στις μεγάλες λίγκες να παίρνουν τη θέση εκείνων που κατακτούν τον τίτλο στις μικρές. Και έπειτα οι «Big-6» να πριμοδοτούνται απροκάλυπτα. Κυνικά.

Στη σημερινή (Πέμπτη) κλήρωση, στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας τοποθετήθηκαν, εκτός από τους περυσινούς θριαμβευτές του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ, οι πρωταθλητές Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας. Στη λίστα των προνομιούχων χώρεσε, εκτάκτως, η πρωταθλήτρια Ολλανδίας, επειδή τα τρόπαια του Τσάμπιονς Λιγκ και της Πρέμιερ Λιγκ κατακτήθηκαν από την ίδια ομάδα, τη Μάντσεστερ Σίτι.

Για την κατάταξη στα υπόλοιπα γκρουπ μέτρησε το ranking των συλλόγων στην UEFA με βάση τις επιδόσεις τους στα Κύπελλα Ευρώπης την τελευταία πενταετία. Οι επιτυχίες εξασφαλίζουν πιο ευνοϊκές κληρώσεις, οι πιο ευνοϊκές κληρώσεις επιτυχίες, και πάει λέγοντας. Αλίμονο στα κλαμπ που βρίσκονται έξω από αυτόν τον κύκλο.

Για τους συλλόγους που δεν ανήκουν στην «ελίτ» τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο του χρόνου. Ο πρωταθλητής Ελλάδας, για παράδειγμα, για να παίξει σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ θα χρειαστεί να περάσει τρεις προκριματικούς γύρους, δηλαδή να αποκλείσει τρεις αντιπάλους. Ενώ από την Πρέμιερ Λιγκ θα έχει εξασφαλισμένη θέση στην κορυφαία διοργάνωση η ομάδα που θα τερματίσει… πέμπτη. Με έναν συνδυασμό προϋποθέσεων, επτά από τις 36 ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ 2024-2025 (το 1/5 δηλαδή) μπορεί να είναι αγγλικές.

Η UEFA επέλεξε συνειδητά, η κορυφαία πίστα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να είναι για λίγους. Τουλάχιστον ας μας γλιτώσει από την κωμωδία της πολυ-ιδιοκτησίας. Ο σεΐχης Μανσούρ χρηματοδοτεί, εκτός από τη Μάντσεστερ Σίτι, άλλες 12 ομάδες σε όλον τον κόσμο. Οχι μόνον αμερικανικές ή ασιατικές, αλλά και ευρωπαϊκές – ανάμεσά τους και η ιταλική Παλέρμο. Περίπου 180 σύλλογοι ανήκουν σε ιδιοκτησιακό καθεστώς παρεμφερές με εκείνο του «City Football Group» του Μανσούρ. Δεν είναι μακριά η μέρα που δυο κλαμπ του ίδιου ιδιοκτήτη θα κληρωθούν αντίπαλοι στα Κύπελλα Ευρώπης.

Υποτίθεται πως οι κανονισμοί δεν το επιτρέπουν, όμως αυτές οι… συγγένειες δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρες. Οπως δεν ήταν πριν από πέντε χρόνια, τότε που η Λειψία αντιμετώπισε τη Ζάλτσμπουργκ στο Γιουρόπα Λιγκ. Η Red Bull είναι ιδιοκτήτρια του γερμανικού συλλόγου και μέχρι πρότινος ήταν μεγαλομέτοχος του αυστριακού, όμως η UEFA επέτρεψε αυτή την αναμέτρηση. Σήμερα το χρήμα «παίζει μπάλα» περισσότερο από ποτέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...