947
Οσο ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα αίτια της βύθισης του σκάφους του Μάικ Λιντς, τόσο πυκνώνει το μυστήριο για το τι υπάρχει στις κρύπτες του | REUTERS/CreativeProtagon

Το τελευταίο μυστικό του βυθισμένου σούπερ γιοτ 

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2024, 13:31
Οσο ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα αίτια της βύθισης του σκάφους του Μάικ Λιντς, τόσο πυκνώνει το μυστήριο για το τι υπάρχει στις κρύπτες του
|REUTERS/CreativeProtagon

Το τελευταίο μυστικό του βυθισμένου σούπερ γιοτ 

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2024, 13:31

Λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά το ναυάγιο του «Bayesian», του ιστιοφόρου του βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς, το οποίο βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά στις 19 Αυγούστου ανοιχτά του Παλέρμο, το μυστήριο μάλλον αρχίζει να ξεδιαλύνεται.

Οι ερευνητές τείνουν να πειστούν ότι το σκάφος, αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ, κατέληξε στον βυθό της θάλασσας λόγω μιας σειράς τραγικών λαθών, για τα οποία όμως ενδέχεται να αποδοθούν βαριές κατηγορίες σε τρία μέλη του πληρώματος, περιλαμβανομένου του καπετάνιου.

Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες, το ενδιαφέρον για το ναυάγιο αναζωπυρώθηκε εκ νέου, αφότου οι ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες που ερευνούν το βυθισμένο σκάφος ζήτησαν να αυξηθούν τα μέτρα για τη φύλαξη του ναυαγίου, λόγω ανησυχιών ότι εμπιστευτικό υλικό που είναι κλειδωμένο στα χρηματοκιβώτιά του ενδέχεται να ενδιαφέρει ξένες κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των καθεστώτων της Ρωσίας και της Κίνας.

Σύμφωνα με το CNN, το οποίο μετέδωσε πρώτο την είδηση επικαλούμενο διάφορες πηγές, οι ιταλοί εισαγγελείς που διεξάγουν έρευνα για «πολλαπλή ανθρωποκτονία και πρόκληση ναυαγίου εξ αμελείας» πιστεύουν ότι το τελευταίο μυστικό του «Bayesian» θα μπορούσε να αφορά εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα που συνδέονται με ορισμένες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οπως αναφέρεται στο αμερικανικό δημοσίευμα, ο Μάικ Λιντς είχε πάρε-δώσε με υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, μέσω των διάφορων τεχνολογικών εταιρειών του, περιλαμβανομένης και της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Darktrace, την οποία ίδρυσε ο ίδιος. Ο Λιντς είχε επίσης διατελέσει σύμβουλος, τόσο του Ντέιβιντ Κάμερον όσο και της Τερέζα Μέι κατά τις θητείες τους στην Ντάουνινγκ Στριτ, για θέματα επιστήμης, τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας.

Με βάση τα έως τώρα πορίσματα και τις μαρτυρίες των επιζώντων, πιστεύεται ότι στα στεγανά χρηματοκιβώτια του βυθισμένου σκάφους, το οποίο κείται σε βάθος περίπου 50 μέτρων, περιέχονται δύο υπερκρυπτογραφημένοι σκληροί δίσκοι με εξαιρετικά απόρρητες πληροφορίες, περιλαμβανομένων κωδικών πρόσβασης και άλλων ευαίσθητων δεδομένων, όπως ανέφερε στο CNN ιταλός αξιωματούχος που μετέχει στην κατάστρωση των σχεδίων για την ανέλκυση του ναυαγίου.

Οι δύτες του Πυροσβεστικού Σώματος που ηγούνται των υποθαλάσσιων ερευνών εξήγησαν από την πλευρά τους ότι αρχικά οι Αρχές φοβούνταν ότι το ναυάγιο θα γινόταν στόχος κλεφτών, οι οποίοι θα προσπαθούσαν να το φτάσουν για να εντοπίσουν στο εσωτερικό του τιμαλφή των ζάπλουτων επιβατών του.

Πλέον, όμως, ανησυχούν σοβαρά ότι το ναυάγιο, εν αναμονή της ανέλκυσής του στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, θα μπορούσε να βρίσκεται και στο στόχαστρο ξένων κυβερνήσεων και, κατ’ επέκταση, των αντίστοιχων μυστικών υπηρεσιών τους. Εξ ου και το αίτημα για ενίσχυση των μέτρων φύλαξής του, τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. «Ενα αίτημα για επιπλέον προστασία των συντριμμιών έως ότου ανελκυστούν, έγινε δεκτό και ικανοποιήθηκε», όπως επιβεβαίωσε στο CNN ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Σικελίας.

Εκτός του Μάικ Λιντς, καθώς βυθιζόταν, το «Bayesian» παρέσυρε στον θάνατο και τη δεκαοκτάχρονη κόρη του Χάνα, τον αμερικανό δικηγόρο Κρις Μορβίλο και τη σύζυγό του Νίντα, τον πρόεδρο της Morgan Stanley Τζόναθαν Μπλούμερ και τη σύζυγό του Τζούντιθ, και τον σεφ του πλοίου Ρεκάλντο Τόμας, το μοναδικό από τα μέλη του πληρώματος που έχασε τη ζωή του.

Η σύζυγος του Λιντς, Αντζελα Μπακάρες, και ακόμη 14 επιβαίνοντες στο μοιραίο σκάφος, επέζησαν, περιλαμβανομένου του καπετάνιου Τζέιμς Κάτφιλντ, ο οποίος μαζί με έναν μηχανικό και έναν ναύτη τελούν υπό έρευνα (εν και έλαβαν άδεια να φύγουν από την Ιταλία) για πολλαπλή ανθρωποκτονία και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια.

Μερικοί από τους 15 επιζώντες (εννέα μέλη του πληρώματος και έξι επιβάτες, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι ενός έτους) φέρεται να είπαν στους εισαγγελείς ότι ο Λιντς «δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες cloud» και διατηρούσε πάντα σκληρούς δίσκους σε ασφαλές διαμέρισμα του γιοτ, όπου και αν έπλεε.

Κάνοντας λόγο για «τραγική σύμπτωση», το CNN θυμίζει ότι την ημέρα που βυθίστηκε το «Bayesian» άφησε επίσης την τελευταία του πνοή ο Στίβεν Τσάμπερλεν, συνεταίρος του Λιντς, ο οποίος δύο ημέρες πριν από το ναυάγιο ανοιχτά του Παλέρμο είχε παρασυρθεί από αυτοκίνητο ενώ έκανε τζόκινγκ στο Κέιμπριτζσιρ της Αγγλίας.

Ο Στίβεν Τσάμπερλεν, πέρα από επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Darktrace, ήταν επίσης συγκατηγορούμενος του Λιντς σε μια υπόθεση για απάτη στις ΗΠΑ σχετικά με την εξαγορά της τεχνολογικής εταιρείας Autonomy (την οποία ίδρυσε ο Λιντς) από την Hewlett-Packard έναντι 11 δισ. δολαρίων. Τελικά απαλλάχτηκαν αμφότεροι από τις κατηγορίες τον περασμένο Ιούνιο (δικηγόρος του Λιντς ήταν ο Κρις Μορβίλο, εκ των θυμάτων του ναυαγίου), ενώ η κρουαζιέρα είχε οργανωθεί από τον βρετανό μεγιστάνα για να γιορτάσει το αίσιο τέλος της δικαστικής του περιπέτειας.

Επικαλούμενη τη μαρτυρία του καπετάνιου του σκάφους, πηγή της εισαγγελίας που ερευνά την υπόθεση είπε στο CNN ότι, αφού ο Μάικ Λιντς πληροφορήθηκε πως ο συνέταιρός του είχε τραυματιστεί βαριά και χαροπάλευε, σχεδίαζε να επισπεύσει την επιστροφή του στη Βρετανία, ώστε να προλάβει να τον επισκεφθεί.

Το «Bayesian» βυθίστηκε λίγες ώρες πριν ο Τσάμπερλεν πεθάνει στο νοσοκομείο. Ο Λιντς δεν θα μπορούσε να είχε πληροφορηθεί τον θάνατό του, καθώς ήταν ήδη νεκρός, ενώ ο Τσάμπερλεν είχε πέσει σε κώμα, οπότε ούτε εκείνος θα μπορούσε να είχε ενημερωθεί για το ναυάγιο.

Προς το παρόν, από το βυθισμένο σκάφος δεν έχουν ανακτηθεί προσωπικά αντικείμενα των επιβαινόντων, όπως κοσμήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή οι σκληροί δίσκοι του Λιντς. Στα χέρια των ιταλικών αρχών βρίσκονται όμως ήδη οι σκληροί δίσκοι του σκάφους και οι κάμερες επιτήρησης, καθώς ενδέχεται να εμπεριέχουν πολύτιμα στοιχεία για το πώς το αβύθιστο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, ιστιοφόρο βυθίστηκε μέσα σε μόλις 16 λεπτά.

Αφού οι δύτες ολοκληρώσουν τις έρευνές τους, θα καταθέσουν προτάσεις για τον καλύτερο τρόπο ανέλκυσης του σκάφους βάρους 473 τόνων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα χυθεί ούτε ένα από τα 18.000 λίτρα καυσίμων που εξακολουθεί να φέρει στο εσωτερικό του, αλλά και ότι τυχόν ευαίσθητα δεδομένα δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια.

Σύμφωνα με το ιταλικό ναυτικό δίκαιο, τα έξοδα ανέλκυσης του σκάφους θα κληθεί να τα καλύψει ο ιδιοκτήτης, στην προκειμένη περίπτωση η χήρα του Μάικ Λιντς (το «Bayesian» ανήκε στην εταιρεία της, Revtom Limited).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...