932
Ο Τζο Μπάιντεν καταφθάνει στο αεροδρόμιο του Χάγκερσταουν στο Μέριλαντ, κατευθυνόμενος προς το Καμπ Ντέιβιντ | REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades

Το σχέδιο των Δημοκρατικών για να αποσυρθεί «αξιοπρεπώς» ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2024, 11:10
Ο Τζο Μπάιντεν καταφθάνει στο αεροδρόμιο του Χάγκερσταουν στο Μέριλαντ, κατευθυνόμενος προς το Καμπ Ντέιβιντ
|REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades

Το σχέδιο των Δημοκρατικών για να αποσυρθεί «αξιοπρεπώς» ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2024, 11:10

Μετά την καταστροφική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οικογένεια του αμερικανού προέδρου συγκεντρώθηκε στο Καμπ Ντέιβιντ, για να συζητήσουν το μέλλον του.

Σύμφωνα με την Telegraph, αυτό είναι μέρος του σχεδίου των Δημοκρατικών για να αποχωρήσει «αξιοπρεπώς» ο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, καθώς η εμφάνισή του στο debate «τρομοκράτησε» πολλούς υποστηρικτές του.

Στέλεχος των Δημοκρατικών δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος να αποσυρθεί από την κούρσα ο Μπάιντεν, είναι να πειστεί από τους συγγενείς του και από έμπιστους συμβούλους να αποχωρήσει με τους δικούς του όρους.

Η Telegraph ανέφερε ότι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί και φίλοι του Μπάιντεν πίεσαν να γίνει αυτή η συζήτηση το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η οικογένειά του φέρεται να τον παρότρυνε να παραμείνει στην κούρσα, όταν συναντήθηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με το CNN, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή της για την ομάδα που τον προετοίμασε για το debate. Τα αμερικανικά ΜΜΕ μάλιστα ανέφεραν ότι η οικογένεια συζήτησε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης υψηλόβαθμων στελεχών της προεκλογικής ομάδας του Μπάιντεν και αντικατάστασής τους. Ομως ο αμερικανός πρόεδρος προτιμά να προστατεύει τον στενό του κύκλο και δεν φαινόταν πρόθυμος να τους διώξει.

Ο Μπάιντεν αναμενόταν να περάσει την Κυριακή και τη Δευτέρα περιτριγυρισμένος από μέλη του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, Τζιλ και των εγγονών τους, Φίνεγκαν και Νάταλι.

Μεταξύ εκείνων που πιέζουν τον Μπάιντεν να συνεχίσει τον προεκλογικό του αγώνα, είναι και ο γιος του, Χάντερ, ο οποίος θέλει να ο πατέρας του να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να αποκαταστήσει τη φήμη του, ανέφεραν οι New York Times.

Πάντως, πηγή της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν υποβάθμισε τη σημασία της συγκέντρωσης, σημειώνοντας ότι η οικογενειακή συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί αρκετό καιρό πριν, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του για επανεκλογή θα ήταν «ανεπίσημες ή εκ των υστέρων».

Στο παρελθόν, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν θα διεξήγαγε πολιτική εκστρατεία χωρίς την υποστήριξη της οικογένειάς του και ότι λαμβάνουν τις αποφάσεις στις οικογενειακές συναντήσεις.

Εκτός από το debate, ο Μπάιντεν έκανε άλλο ένα λάθος το Σαββατοκύριακο, καθώς προσπαθούσε να καθησυχάσει χορηγούς του σε μια προεκλογική δεξίωση στη Νέα Υόρκη, όταν είπε ότι ένα στρατιωτικό νεκροταφείο αμερικανών βετεράνων πολέμου, που βρίσκεται κοντά στο Παρίσι, είναι στην Ιταλία. Αργότερα, το διόρθωσαν σto δελτίο Τύπου.

Ενας αξιωματούχος των Δημοκρατικών δήλωσε ότι η αδελφή του Μπάιντεν, Βάλερι Μπάιντεν Oουενς, η οποία διηύθυνε τις προεκλογικές του εκστρατείες επί 40 χρόνια, και ο παλιός και έμπιστος φίλος του, Τεντ Κάουφμαν, θα πρέπει να τον παροτρύνουν να «αποχωρήσει μόνος του με αξιοπρέπεια».

Το στέλεχος του κόμματος, που δεν ανήκει στην ομάδα του Μπάιντεν, είπε στο Axios ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να αποσυρθεί επειδή τον κατηγορούν ότι απέτυχε. «Ο Μπάιντεν είναι πολύ περήφανος για να αφήσει να τον διώξουν. Ο στόχος είναι να τον αφήσουμε να κατέβει μόνος του από τη σκηνή… Ξεφορτώθηκε τον Τραμπ, βοήθησε να προετοιμαστεί η Αμερική μέσω της νομοθεσίας του για το μέλλον και, στη διάρκεια της θητείας του, αναδείχθηκε μια γενιά νέων Δημοκρατικών».

Δημοκρατικοί χορηγοί, στρατηγικοί αναλυτές και πολιτικοί έχουν όλοι παροτρύνει τον  Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα για έναν νεότερο υποψήφιο που θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ.

Ο Μάικλ ΛαΡόσα, πρώην γραμματέας Τύπου της Πρώτης Κυρίας, δήλωσε ότι η οικογένεια Μπάιντεν θα επιδιώξει «να αψηφήσει τη βαρύτητα και να νικήσει τους αμφισβητίες» αντί να υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις.

«Βρίσκονται σχεδόν σε μια πανομοιότυπη κατάσταση με το 1987, όταν αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την προεδρική κούρσα μετά από πιέσεις από τα ΜΜΕ, τις δημοσκοπήσεις και τους ειδήμονες», δήλωσε στην Telegraph, αναφερόμενος στην πρώτη προεδρική υποψηφιότητα του Μπάιντεν.

«Και νομίζω ότι έμαθαν εδώ και πολύ καιρό μέσα από αυτή την εμπειρία ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τους “ξένους” να τους διώξουν από την προεκλογική εκστρατεία… το φυσικό τους ένστικτο είναι να μην αφήσουν να τους πιέσουν».

Σε ένα email προς τους υποστηρικτές του το Σαββατοκύριακο, η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν υποστήριξε ότι ήταν ο μόνος Δημοκρατικός ικανός να νικήσει τον Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν λαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό απέναντι στον Τραμπ από ό,τι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών. Όμως, εξακολουθεί να χάνει από τον πρώην πρόεδρο σε μεταξύ τους αντιπαράθεση, με ποσοστό 45% έναντι 48%.

Ο Γκάβιν Νιούσομ, ο προοδευτικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, έλαβε 44% έναντι 47% του Τραμπ και η Γκρέτσεν Γουίτμερ, κυβερνήτης του Μίσιγκαν, έλαβε 44% έναντι 46% του Τραμπ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Νέιτ Σίλβερ, ειδικός στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι οι άλλοι υποψήφιοι είχαν οριακά χειρότερες επιδόσεις παρά το γεγονός ότι δεν ήταν τόσο γνωστοί στους ψηφοφόρους όσο ο Μπάιντεν. Είναι ένα αδύναμο επιχείρημα, είπε.

Ο Τσάντλερ Γουέστ, που εργαζόταν μέχρι το 2022 στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι η κακή εμφάνιση του Μπάιντεν στο debate δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός.

«Γνωρίζω πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους και πώς λειτουργεί ο Λευκός Οίκος. Θα πουν ότι έχει “κρυώσει” ή ότι απλώς είχε ένα “κακό βράδυ”. Αλλά εδώ και εβδομάδες και μήνες, μεταξύ τους, όλοι λένε αυτό που είδαμε στο debate -ο Τζο δεν είναι τόσο δυνατός όσο ήταν πριν από λίγα χρόνια», τόνισε.

Ενα email που έστειλε στους χορηγούς του Μπάιντεν η προεκλογική του ομάδα, χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα για τους επικριτές του αμερικανού προέδρου, χαρακτηρίζοντάς τους ως «μία ταξιαρχία που βρέχει το κρεβάτι της», η οποία αποτελείται από «εγωπαθείς Podcasters» και «θείους» υποστηρικτές  του MAGA (το σύνθημα του Τραμπ, «Make America Great Again»).

«Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, τελεία και παύλα», ανέφερε το email.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Νάνσι Πελόζι στήριξαν δημοσίως τον Μπάιντεν μετά το debate, αλλά, σύμφωνα με την Telegraph, ίσως είναι μέρος της προσπάθειας να πείσουν τον αμερικανό πρόεδρο να αποσυρθεί από τον αγώνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...