Η στάση των Σουηδών μπορεί να ερμηνευθεί και σαν ένδειξη της αποφασιστικότητάς τους να υπερασπιστούν τη γη τους σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Βορειοανατολική Ευρώπη εξαιτίας του Ουκρανικού και της ανοιχτής αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Στην Corriere della Sera, τουλάχιστον, ο Γκουίντο Ολίμπιο, συντάκτης γεωπολιτικών θεμάτων, έγραψε ότι η Στοκχόλμη μετέτρεψε ένα νησί της σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, αν και η Σουηδία δεν είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Πρόκειται για το νησί Γκότλαντ όπου εστάλη σουηδικός στρατός τις τελευταίες ημέρες – δεν είναι σπουδαίες δυνάμεις από πλευράς μεγέθους, μάλλον συμβολικές μπορεί να τις χαρακτηρίσει κάποιος, ωστόσο η κίνηση στέλνει ένα μήνυμα προς όλους: «Θα υπερασπιστούμε τη γη μας!» (Μία γεωγραφική «λεπτομέρεια»: το Γκότλαντ βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον αποκομμένο από τον υπόλοιπο ρωσικό εθνικό κορμό θύλακα του Καλίνινγκραντ, την «έξοδο» της Ρωσίας στην Βαλτική, ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία).
Ο Γκουίντο θύμισε στους αναγνώστες του ότι στην πιο πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα ένταξης και της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν τελικά συμβεί αυτό, η Ρωσία θα περικυκλωθεί απολύτως από εχθρικές προς αυτήν δυνάμεις.
Βέβαια οι Ρώσοι απάντησαν στον αμερικανό πρόεδρο ανακοινώνοντας μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στον Βορρά, από τον κύκλο της Αρκτικής μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό. Τότε έδρασαν και οι Σουηδοί, στέλνοντας στρατεύματα στο Γκότλαντ. Η κίνησή τους συγκίνησε και τη γαλλική Le Monde, η οποία έδωσε προβολή στο θέμα, όπως και τους βρετανικούς Financial Times.
Η μεταφορά μονάδων και υλικού πολέμου στο νησί έγινε και αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς. Η ανάπτυξή τους υπογραμμίζει την επιθυμία των Σουηδών να είναι σε επιφυλακή σε μία κρίσιμη φάση, έγραψαν οι Γάλλοι. Και κατά κάποιον συνιστά μία επιστροφή: το Γκότλαντ είχε τη δική του σημασία στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, θυμήθηκαν, αλλά κατόπιν η εικόνα του άλλαξε, αφού νέες προτεραιότητες οδήγησαν στην αποστρατιωτικοποίησή του.
Η νέα μιλιταριστική περίοδος, ας πούμε, του νησιού εγκαινιάστηκε το 2017, όταν το Γενικό Επιτελείο της Σουηδίας διατάχθηκε να στείλει και πάλι στρατό στα εγκαταλειμμένα από το 2007 πόστα. Το κράτος ανησύχησε από τις εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο, προφανώς και από τα γεγονότα της Κριμαίας. Για τους σουηδούς στρατηγούς η εκ νέου στρατιωτικοποίηση της νήσου δεν απαντά σε κάποια «άμεση απειλή», μάλλον συνιστά ανακατανομή δυνάμεων σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από τη δυναμική ρητορική των μεγάλων δυνάμεων.
Πάντως τρεις σουηδικοί πυρηνικοί σταθμοί «δέχθηκαν τις εξαιρετικά ανησυχητικές επιδρομές» αγνώστων drones, και πιθανολογείται κατασκοπευτική δράση καθ’ όσον η γεωγραφική σημασία του Γκότλαντ είναι μεγάλη για τη Βαλτική. Μάλιστα το βρετανικό Μέσο αναμετέδωσε με έμφαση όσα κατήγγειλαν οι σουηδικές εφημερίδες, ότι δηλαδή ένα από αυτά τα drones πέταξε το προηγούμενο Σάββατο και πάνω από τη Στοκχόλμη, ακόμη και πάνω από το παλάτι!
Στην πρωτεύουσά του Γκότλαντ, στην πόλη Βίσμπι, τις τελευταίες ημέρες η παρουσία του στρατού είναι πολύ έντονη. Και η Le Monde και οι Financial Times υπογράμμισαν ότι και το φρόνημα των κατοίκων του είναι υψηλό, καθώς «όλοι είναι πεπεισμένοι για την ανάγκη υπεράσπισης της πατρίδας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News