716
Εκατοντάδες βαρέλια ουίσκι παρατάσσονται παραθαλάσσια στο νησί Ισλει στο οποίο γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή ουίσκι malt στη Σκωτία. Στο νησί θα δημιουργηθούν μεγάλες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την οποία θα λειτουργούν τα εργοστάσια παραγωγής ουίσκι. | Shutterstock

Το σκωτσέζικο ουίσκι θέλει να γίνει φιλικό στο περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 10:00
Εκατοντάδες βαρέλια ουίσκι παρατάσσονται παραθαλάσσια στο νησί Ισλει στο οποίο γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή ουίσκι malt στη Σκωτία. Στο νησί θα δημιουργηθούν μεγάλες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την οποία θα λειτουργούν τα εργοστάσια παραγωγής ουίσκι.
|Shutterstock

Το σκωτσέζικο ουίσκι θέλει να γίνει φιλικό στο περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 10:00

To Iσλεϊ είναι ένα νησί στη Σκωτία που έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των τοπικών παραγωγών ουίσκι. Στο νησί αυτό παράγονται διάσημες μάρκες ουίσκι τύπου malt.

Μια από τις πιο γνωστές εταιρείες παραγωγής ουίσκι του νησιού είναι η Bruichladdich η οποία όπως και οι συνολικά 134 εταιρείες ουίσκι της Σκωτίας βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για να λειτουργούν τα αποστακτήρια στα οποία δημιουργείται το δημοφιλές ποτό. Στο Iσλεϊ χρησιμοποιούνται ετησίως 15 εκατ. λίτρα πετρελαίου για την παραγωγή του ουίσκι γεγονός που το έχει φέρει στην πρώτη θέση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από οποιαδήποτε πόλη ή άλλη περιοχή της Σκωτίας.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian η Bruichladdich έλαβε την απόφαση να αποκτήσει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2025. Με απλά λόγια η εταιρεία θέλει μέσα στα επόμενα τέσσερα έτη να μετατρέψει σε 100% φιλική στο περιβάλλον τη διαδικασία της απόσταξης του ουίσκι που παράγει. Η εταιρεία επενδύει εκτός των άλλων και σε τεχνολογίες υδρογόνου για τη λειτουργία των αποστακτηρίων της. Οταν ολοκληρωθεί αυτή η μετατροπή η εταιρεία θα κάνει το ίδιο με το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής του ουίσκι της. Θα αναπτύξει φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους επεξεργασίας του κριθαριού και των άλλων υλικών από τα οποία προκύπτει το ποτό.

Η Bruichladdich θα χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι προγραμματισμένο να δημιουργηθούν στο Iσλεϊ. Πρόκειται κυρίως για συστήματα αιολικής ενέργειας αλλά είναι πιθανό να δημιουργηθούν και συστήματα παραγωγής ενέργειας από τις παλίρροιες. «Εχουμε την άποψη “να σκέφτεσαι κάτι μεγάλο, ξεκίνα με μικρά βήματα αλλά ξεκίνα σήμερα”. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται η βιομηχανία σήμερα. Να λαμβάνονται γενναίες αποφάσεις και να γίνονται αποφασιστικά βήματα που να σηματοδοτούν τις επερχόμενες αλλαγές. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ξεκινήσεις να υλοποιείς κάτι που μπορείς να το ελέγχεις» αναφέρει ο Ντάγκλας Τέιλορ, διευθύνων σύμβουλος της Bruichladdich. Τα νέα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Iσλεϊ δεν θα τροφοδοτούν με ενέργεια μόνο τις βιομηχανίες του νησιού αλλά τα καταστήματα και τα νοικοκυριά.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένας τεχνικός της εταιρείας Bruichladdich:που κάνει δοκιμές σε ένα σύστημα παραγωγής ουίσκι με χρήση υδρογόνου στην εταιρεία. Credit: Bruichladdich

Το ουίσκι είναι το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της Βρετανίας με το ύψος των εξαγωγών προ πανδημίας να αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Τόσο η βιομηχανία ουίσκι στη Βρετανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο εκτός από την ανάγκη να κάνουν πιο φιλική στο περιβάλλον τη διαδικασία παραγωγής έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα. «Η κλιματική αλλαγή με την αναταραχή στον κύκλο των εποχών και τις πολλές, έντονες ξηρασίες αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες κριθαριού αλλά και τις διαθέσιμες ποσότητες νερού που απαιτούνται στην παραγωγή του ουίσκι. Οι πλημμύρες θα προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στα αποστακτήρια αλλά και τη μεταφορά του ποτού» υποστηρίζει ο Μόραγκ Γκάρντεν, επικεφαλής του τομέα βιωσιμότητας της Σκωτσέζικης Ενωσης Ουίσκι.

Η οικολογική νέα γενιά παραγωγής

Η βιομηχανία παραγωγής ουίσκι στη Βρετανία έχει αποφασίσει να αποκτήσει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2040, δέκα χρόνια νωρίτερα από τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση της Βρετανίας συνολικά για την χώρα. Ηδη ορισμένες εταιρείες παραγωγής ουίσκι χρησιμοποιούν τη μέθοδο της αναερόβιας πέψης για να δημιουργήσουν υποπροϊόντα του ποτού που θα είναι επαναχρησιμοποιούμενα σε κάποιο τομέα. Αλλες εταιρείες χρησιμοποιούν αποστακτήρια που αντί για πετρέλαιο λειτουργούν με βιομάζα.

Η πολυεθνική εταιρεία μπίρας και άλλων ποτών Diageo είναι ανάμεσα στα άλλα η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σκωτσέζικου ουίσκι. H Diageo ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες τα σχέδια της να δημιουργήσει ένα ηλιακό πάρκο που θα παράγει 4MW ενέργειας η οποία θα χρησιμοποιείται σε ένα από τα εργοστάσια συσκευασίας ουίσκι της εταιρείας.

Δύο ποτήρια malt ουίσκι στην παραλία θέλουν να σηματοδοτήσουν την προσπάθεια της βιομηχανίας malt ουίσκι να γίνει φιλική στο περιβάλλον

Μια μικρή εταιρεία παραγωγής οργανικού ουίσκι η Nc’Nean πήρε πιστοποίηση ως η πρώτη εταιρεία παραγωγής ουίσκι στη Βρετανία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Η εταιρεία χρησιμοποιεί αποστακτήρια που λειτουργούν με βιομάζα και πιο συγκεκριμένα από πριονίδι που προέρχεται από ένα γειτονικό τεχνητό δάσος.

«Πιστεύω ότι όλες οι εταιρείες έχουν ευθύνη για να κάνουν ότι μπορούν ώστε να αντιμετωπίσουν από την δική τους πλευρά την κλιματική κρίση που όλοι βιώνουμε. Θεωρώ ότι αν θέλεις να φτιάξεις ένα νέο αποστακτήριο είναι ασυγχώρητο να κάνεις οτιδήποτε άλλο από το να χρησιμοποιήσεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δηλώνει η Ανάμπελ Τόμας, ιδρύτρια της Nc’Nean.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...