«Πετάω για την Τρίπολη με τη συνοδεία του ήχου της κιθάρας. Η ομάδα μας θα σώσει τη Ρώμη» – αυτοί είναι οι πρώτοι στίχοι ενός τραγουδιού που κυκλοφορεί στο web και το οποίο αλίευσε, δηλώνοντας ανυπόκριτα την έκπληξή της, η Repubblica. Γιατί εξεπλάγησαν οι Ιταλοί; Μα, επειδή την μπαλάντα αυτήν την έγραψαν οι ρώσοι μισθοφόροι της Wagner, οι σκληροτράχηλοι επαγγελματίες κομάντος που πολέμησαν (και) στον λιβυκό εμφύλιο εναντίον των τζιχαντιστών. Τα στιχάκια της μπαλάντας είναι ενδιαφέροντα, αφού αφηγούνται, εκτός των άλλων, και την πολιορκία της λιβυκής πρωτεύουσας (του «κράτους» του Σαράζ) από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Ως γνωστόν, η ομάδα των Wagner επισήμως είναι ιδιωτικός στρατός, ωστόσο διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Ο ιδρυτής της, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, υπήρξε μάγειρας του Πούτιν και τώρα παράγει ταινίες δράσης με θέματα λιβυκά και αφρικανικά, φιλμ που εξιστορούν τα κατορθώματα των Wagner μεν, παραλλήλως όμως προβάλλουν και τη «ρωσική απάντηση στην Αμερική», η οποία δεν είναι άλλη από τον «αγώνα για δικαιοσύνη»…
Η Repubblica, ως ιταλικό Μέσο, δεν απέφυγε τον πειρασμό να σχολιάσει τη μελωδία του τραγουδιού των Wagner: «Μουσική μελαγχολική, στο ρωσικό λαϊκό στυλ, στην οποία όμως δίνει τον ρυθμό ο κτύπος από ένα ηλεκτρονικό τύμπανο. Ετσι μοιάζει με ραπ».
Μετά την καλλιτεχνική παρένθεση υπάρχει το ψαχνό. Το βίντεο συνοδεύεται από εικόνες της επίθεσης στην Τρίπολη, όταν οι Wagner πολέμησαν δίπλα στους άνδρες του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. «Είναι σκηνές από τις μάχες των προαστίων, γυρισμένες από drones, οι οποίες εναλλάσσονται με αναμνηστικές φωτογραφίες των Ρώσων στην έρημο».
Οι στίχοι που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορούν την παραλίγο κατάληψη της Τρίπολης. Οι Ρώσοι δηλώνουν την απογοήτευσή τους που τους δόθηκε εντολή κατάπαυσης του πυρός και τραγουδούν με περιφρόνηση για κάποιους «ολιγάρχες του Λονδίνου». Οι ίδιοι οι κομάντος όμως πολεμούν, όπως λένε τα στιχάκια τους, για να πατήσουν «την Τρίπολη των γενειοφόρων», δηλαδή των τζιχαντιστών, «εκεί όπου η Τουρκία έριξε σκοτάδι».
Η αναφορά στην Τουρκία ερέθισε τους Ιταλούς, επειδή και τα ιστορικά γεγονότα το επιβάλλουν και οι στίχοι των Ρώσων μιλούν για τη Ρώμη. Μπερδεύτηκαν όμως. Μα, ποια είναι αυτή η Ρώμη που σώζουν οι Ρώσοι, αναρωτήθηκε η Repubblica. Είναι η δικιά μας, είναι η Κωνσταντινούπολη (Costantinopoli στο πρωτότυπο), ή μήπως είναι η τρίτη Ρώμη της χριστιανικής πίστης (terza Roma della fede), δηλαδή η Μόσχα; Και δίνεται η πληροφορία ότι οι τούρκοι στρατιωτικοί, ως… υπερασπιστές της Τρίπολης των τζιχαντιστών (του καθεστώτος Σαράζ), έφεραν στις στολές τους εμβλήματα με τα οποία υπόσχονταν… εκδίκηση για την ήττα τους στον ιστορικό Ιταλοτουρκικό Πόλεμο.
Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν χωνέψει την ήττα των Οθωμανών στα εδάφη της σημερινής Λιβύης, το 1912. Επειδή από εκεί ξεκίνησαν οι Ιταλοί και κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα, αλλά και επειδή από εκεί ενισχύθηκαν με μεγάλη αισιοδοξία οι πολεμικές επιχειρήσεις των χριστιανικών εθνών των Βαλκανίων τα οποία κατάφεραν και έδιωξαν τους Τούρκους από την Ευρώπη. Αλλος λόγος ντροπής για τους Τούρκους είναι η συμμετοχή του Μουσταφά Κεμάλ στην καθοριστική ήττα από τους Ιταλούς, αφού ο μετέπειτα ιδρυτής της νέας Τουρκίας εκεί φορούσε στολή αξιωματικού του οθωμανικού στρατού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News