329
Το κόστος του κάθε σπιτιού κυμαίνεται γύρω στα 100.000 ευρώ | Ten Fold Engineering

Το πτυσσόμενο σπίτι που έρχεται από το μέλλον

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2019, 09:10
Το κόστος του κάθε σπιτιού κυμαίνεται γύρω στα 100.000 ευρώ
|Ten Fold Engineering

Το πτυσσόμενο σπίτι που έρχεται από το μέλλον

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2019, 09:10

Σπίτια τα οποία μπορούν να μεταφερθούν παντού, δεν έχουν θεμέλια, ανοίγουν με το πάτημα ενός κουμπιού, διπλώνουν και ξεδιπλώνουν μόνα τους μέσα σε 10 λεπτά και είναι έτοιμα προς χρήση.

Αυτό είναι τα σπίτια-πραγματικά θαύματα της σύγχρονης μηχανικής: ένα πτυσσόμενο σπίτι με το όνομα uBox, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία Ten Fold Engineering.

Ο 60χρονος εμπνευστής του όλου εγχειρήματος, βρετανός μηχανικός Ντέιβιντ Μάρτιν, δηλώνει ότι τα πτυσσόμενα σπίτια δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν είτε ως οικίες, είτε ως εργασιακοί χώροι, είτε ως καταστήματα, είτε ως ό,τι επιθυμεί ο κάθε ενδιαφερόμενος – και μάλιστα σε όποιο σημείο το θέλει.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η όλη κατασκευή είναι τόσο ελαφριά, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί με φορτηγό, ενώ καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου 65 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με το BBC, η καινοτομία της κατασκευής βασίζεται σ’ ένα πατενταρισμένο σύστημα μοχλών που συγκρατεί τις πτυσσόμενες συνδέσεις.

Ο Ντέιβιντ Μάρτιν

Αυτό της επιτρέπει να ξεδιπλώνεται και ν’ αναδιπλώνεται μόνη της με το πάτημα ενός κουμπιού. Μόλις εγκατασταθεί το κτίριο ανοίγει όσο τρεις φορές το αρχικό του μέγεθος και διαθέτει τα πάντα προεγκατεστημένα, ενώ μπορεί να χωρέσει και κάποια επιπλέον έπιπλα -κατά το δοκούν του χρήστη, προφανώς.

Αφού ξεδιπλωθεί, το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι ν’ ασφαλίσει το κτίριο βιδώνοντας σε συγκεκριμένα σημεία. Αν τώρα φοβάστε μήπως σας διπλώσει ενώ βρίσκεστε μέσα, μην ανησυχείτε η εταιρία έχει προβλέψει να τοποθετήσει ένα ειδικό σύστημα με βαρούλκο που δεν απασφαλίζει παρά μόνο αν το θέσουμε σε λειτουργία.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι καινούριο και ταυτόχρονα να προκαλέσουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις κατασκευές», δήλωσε ο Μάρτιν, ο οποίος μαζί με τους τέσσερις μηχανικούς του χρειάστηκαν επτά χρόνια και ξόδεψαν τέσσερα εκατομμύρια λίρες προκειμένου να εξελίξουν και να πατεντάρουν τον σχεδιασμό.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτή η σχεδίαση αλλάζει πλέον δυναμικά την αγορά των ακινήτων στη Βρετανία.

Το κόστος του κάθε σπιτιού κυμαίνεται στα 100.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...