Το πρώτο επιβεβαιωμένο υβρίδιο σκύλου – αλεπούς στον κόσμο βρέθηκε στην έρημο της Βραζιλίας. Το ζώο χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο στην περιοχή της Βακαρία το 2021 και μεταφέρθηκε σε κτηνιατρικό νοσοκομείο για θεραπεία, αλλά το προσωπικό δεν μπορούσε να συμπεράνει αν είχε υπό τη φροντίδα του αλεπού ή σκύλο.
Ασυνήθιστα φυσικά γνωρίσματα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χαρακτηριστικών που θυμίζουν σκύλους και άλλων που φέρνουν προς αλεπού, κέντρισαν το ενδιαφέρον επιστημόνων από τοπικά πανεπιστήμια, που στη συνέχεια ανέλυσαν τα γονίδιά της, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.
Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη αποκάλυψε ότι η μητέρα του ζώου ήταν μια αλεπού ράτσας πάμπα και ο πατέρας της ένας οικόσιτος σκύλος άγνωστης ράτσας. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αναπαραγωγής αλεπούς και σκύλου, πιστεύουν οι ειδικοί.
Το ζώο είχε τα ίδια σωματικά χαρακτηριστικά με έναν μεσαίου μεγέθους σκύλο, μεγάλα, μυτερά αυτιά, μακρύ ρύγχος με μαύρη μύτη και διογκωμένα καστανά μάτια. Το τρίχωμά του ήταν παχύ, συρματόχρωμο μαύρο-καφέ, με κηλίδες λευκού και γκρι.
Στο νεαρό άγριο κυνοειδές δόθηκαν από φροντιστές και ερευνητές τα σύνθετα ονόματα «graxorra» και «dogxim». Η πρώτη ονομασία είναι ένας συνδυασμός του «grax» –από το «graxaim-do-campo», το πορτογαλικό κοινό όνομα για την αλεπού πάμπας–, και του «orra» – από το «cachorra», που σημαίνει θηλυκό σκυλί στα πορτογαλικά. Οι ακαδημαϊκοί ονόμασαν επίσης το ζώο «dogxim», ως συγχώνευση του «dog» (σκύλος) και του «xim», από το «graxaim-do-campo».
Το dogxim έμοιαζε τόσο με σκύλο όσο και με αλεπού, ενώ συμπεριφερόταν με έναν περίεργο τρόπο, που συνδύαζε χαρακτηριστικά και των δύο, σημειώνει η ομάδα. Αρνήθηκε φαγητό και έτρωγε ζωντανά τρωκτικά, γάβγιζε σαν σκύλος αλλά είχε χοντρό, σκούρο τρίχωμα παρόμοιο με αλεπούς.
Παρά τον αρχικό φόβο του για τους ανθρώπους, το dogxim με την πάροδο του χρόνου επέτρεψε σε κάποιους να το πλησιάσουν, αν ήταν προσεκτικοί και ήρεμοι. Το ζώο στειρώθηκε, ως μέρος της θεραπείας του, έτσι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί – αλλά πιστεύουν ότι αυτό θα ήταν δυνατό.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τα γονίδια του dogxim και βρήκαν 76 χρωμοσώματα. Μόνο ένας κυνοειδής, ο «λύκος με χαίτη», έχει αυτή την ποσότητα χρωμοσωμάτων, και φαίνεται τόσο διαφορετικός από το ζώο της Βραζιλίας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ώστε οι επιστήμονες να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα συγγένειας.
Ο σκύλος έχει 78 χρωμοσώματα και η αλεπού πάμπας 74, ενώ ο υβριδισμός των δύο θα μπορούσε να παραγάγει 76 χρωμοσώματα. Κανένας άλλος συνδυασμός ειδών δεν θα μπορούσε να παραγάγει τον καρυότυπο (το σύνολο των χρωμοσωμάτων ενός οργανισμού) του dogxim, ισχυρίζεται η ομάδα.
Το μιτοχονδριακό DNA, το οποίο περνάει από τη μητέρα στις κάψουλες παραγωγής ενέργειας του κυττάρου του απογόνου, αποκάλυψε την κληρονομιά της αλεπούς. Ωστόσο, αλλού στο γονιδίωμα υπήρχαν σαφείς εκτάσεις DNA που ταιριάζουν με εκείνο του σκύλου.
Το σπάνιο ζώο έλαβε φροντίδα στο κτηνιατρικό νοσοκομείο του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, όπου ανέρρωσε πλήρως, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο προστασίας της πανίδας που ονομάζεται Mantenedouro São Braz, στην πόλη Σάντα Μαρία της Βραζιλίας. Η μετακίνησή του οργανώθηκε από την κυβέρνηση της περιοχής. Το dogxim πέθανε φέτος από άγνωστα αίτια.
Ιστορικά έχουν παρατηρηθεί υβρίδια κατοικίδιων σκύλων και άλλων άγριων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των κογιότ, των λύκων και των ντίνγκο της Αυστραλίας. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις αφορούσαν επιμειξιακή αναπαραγωγή ζώων του ίδιου γένους (κυνοειδή). Οι αλεπούδες της Νότιας Αμερικής, όμως, ανήκουν στο γένος Lycalopex.
Τα ζώα Lycalopex, που περιλαμβάνουν την αλεπού πάμπας, είναι γενετικά διαφορετικά, τόσο από τα σκυλιά όσο και από τις ευρωπαϊκές αλεπούδες. Το όνομα του γένους σημαίνει κυριολεκτικά «λυκώδης αλεπού». Το υβρίδιο dogxim πιστεύεται ότι συνιστά την πρώτη φορά που ένας σκύλος εκτρέφεται εκτός της ομάδας κυνοειδών.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ωθήσει την αλεπού πάμπας σε στενότερη επαφή με τους ανθρώπους, άρα και τους σκύλους, και έχει αυξήσει την πιθανότητα ζευγαρώματος μεταξύ των δύο ειδών. Παραμένει, πάντως, άγνωστο πόσο συχνά συμβαίνει μια τέτοια επιμειξία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News