Ένας οποιοσδήποτε κάτοικος του μικρού χωριου Binibeca στη Μινόρκα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει την πόρτα του και να βρει στην αυλή του κάποιον -ακόμη χειρότερα περισσότερους από έναν- τουρίστα να βγάζει σέλφι. Μπορεί να βρει κάποιον να ρεμβάζει στα σκαλιά του σπιτιού του ή να πατάει με τα σανδάλια του τον ασπρισμένο τοίχο για να δείξει καλύτερα η πόζα στο ινστα…
Σκαρφαλωμένο πάνω από έναν μικρό κόλπο, το γραφικό χωριό Binibeca αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες που θέλουν να περιπλανηθούν στα δαιδαλώδη, πλακόστρωτα σοκάκια του και να απαθανατίσουν όσο το δυνατό περισσότερα στιγμιότυπα στα ασβεστωμένα σπίτια του.
Όλα αυτά θα ήταν ΟΚ εάν το χωριό δεν ήταν όλο ιδιωτικό, που διοικείται από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών. Το Binibeca, όπως περιγράφεται και στην ιστοσελίδα του, είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα κατοικιών, που αναπτύχθηκε το 1964. Η αρχιτεκτονική των 165 κατοικιών -που εκτείνονται σε 8.000 τετραγωνικά μέτρα- είναι εμπνευσμένη από τα νησιά του Αιγαίου και προσφέρει απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Το χωριό χτίστηκε με την συνδρομή του τοπογράφου Αντόνιο Σίντες και του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Μπάρμπα Κορσίνι.
Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι, άλλωστε, που προσελκύουν τους τουρίστες οι οποίοι «καταπατούν» ιδιωτική περιουσία όταν βολτάρουν στα στενά και όταν φωτογραφίζονται στα γραφικά μπαλκόνια.
Για χρόνια οι κάτοικοι έκαναν υπομονή αλλά το τελευταίο διάστημα, με τους επισκέπτες να φτάνουν και τις 800.000 από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο (!) έχουν αγανακτήσει: Έχουν κουραστεί να ασπρίζουν τους τοίχους για να τους πατάνε οι τουρίστες, να ζητούν ησυχία και να τους ξεκουφαίνουν με τις φωνές και τις μουσικές τους, να βάζουν κάδους και να βρίσκουν τα σκουπίδια στον δρόμο και στις αυλές τους.
Ωράριο και, αν δεν συμμορφωθούν, λουκέτο
Πέρυσι, η διοικούσα επιτροπή του χωριού αποφάσισε πως δεν πάει άλλο με τις ανεξέλεγκτες επισκέψεις και επέβαλε ωράριο. Οι τουρίστες επιτρέπονται στο χωριό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. «Θέλουμε να τρώμε πρωινό ήρεμα και να κοιμόμαστε το βράδυ χωρίς φασαρία», λένε στον Guardian κάτοικοι του χωριού.
Η ιστοσελίδα του χωριού έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να καθιστά σαφές στους επισκέπτες ότι πρέπει να σέβονται την περιουσία και την ιδιωτικότητα των κατοίκων.
«Το Binibeca δεν είναι ένα μέρος περιπέτειας, αλλά ένα ιδιωτικό συγκρότημα κατοικιών και αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό. Δεν φταίνε οι τουρίστες, αλλά οι αρμόδιες Αρχές που δεν βάζουν κανόνες στον τουρισμό», λεέι στον Guardian ο Όσκαρ Μόνγκε, επικεφαλής της διοικούσας ομάδας του χωριού, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι Αρχές της Μινόρκα αδιαφορούν για τις επιπτώσεις της άμετρης τουριστικής κίνησης στις ζωές των ντόπιων αλλά και στη βιωσιμότητα του τοπίου.
Πέρυσι, γράφει ο Guardian, το χωριό επιδοτήθηκε με 15.000 ευρώ για την αποκομιδή των απορριμμάτων ενώ οι Αρχές δεσμεύθηκαν να «εκπαιδεύσουν» τους επισκέπτες ώστε να είναι πιο προσεκτικοί και πιο… διακριτικοί.
Φέτος μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί επιχορήγηση και δεν υπάρχουν νεότερα για τους κανόνες καλής συμπεριφοράς των τουριστών. «Αν συνεχιστεί η αδιαφορία των αρμοδιών, τον Αύγουστο θα ψηφίσουμε για την πλήρη απαγόρευση των επισκέψεων στο χωριό», λέει ο Μόνγκε.
Η απόφαση για λουκέτο δεν θα είναι εύκολη, αφού ανάμεσα στους κατοίκους είναι και κάποιοι που ζουν από τον τουρισμό (ξενοδοχεία, μικρά καταστήματα κλπ). Εξετάζεται και το σενάριο, η πρόσβαση να επιτρέπεται μόνο περιμετρικά του χωριού αλλά όχι στα στενά του.
Ο Guardian ζήτησε από τους αρμόδιους για τον τουρισμό στη Μινόρκα να σχολιάσουν τα παραπάνω αλλά δεν έλαβε απάντηση. Σε παλαιότερες δηλώσεις τους, πάντως, οι αρμόδιοι ανέφερεαν ότι το χωριό είναι ιδιωτικό και έχει κάθε δικαίωμα να βάλει λουκέτο για τους τουρίστες, εφόσον αυτό επιθυμούν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών.
Ο υπερ-τουρισμός αποτελεί μείζον πρόβλημα στις Βαλεαρίδες Νήσους, με φορείς ντόπιων να ζητούν να επιβληθούν περιορισμοί, υποστηρίζοντας ότι η ζωή έχει γίνει αφόρητη -και πολύ ακριβή- για τους μόνιμους κατοίκους ενώ υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι για το περιβάλλον.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News