381
O Γιώργος Γεωργαντάς στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη | ANT1/WebTV

Το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών δεν θα αφαιρείται από τη σύνταξη

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 11:40
O Γιώργος Γεωργαντάς στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη
|ANT1/WebTV

Το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών δεν θα αφαιρείται από τη σύνταξη

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 11:40

Στην επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ (50 ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο) για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, λέγοντας ότι «αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους στη χώρα και τα οποία δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι χθες 16 Ιανουαρίου, έστω την πρώτη δόση του εμβολιασμού».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι οι κατηγορίες που εξαιρούνται είναι «όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 90 ημερών από τη νόσησή τους», οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν αμέσως μετά ραντεβού, ώστε να μην τους επιβληθεί το πρόστιμο. Οσο για τους πολίτες που θα εμβολιαστούν εντός Ιανουαρίου, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 50 ευρώ.

«Για κάθε επόμενο μήνα, όποιος εμβολιαστεί μέχρι τις 16 του κάθε επόμενου μήνα θα πληρώνει μισό πρόστιμο, δηλαδή 50 ευρώ», προσέθεσε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία παρακράτηση από τον μισθό ή την σύνταξη.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαντάς, «εξαιρούνται όσοι έχουν κάνει αίτηση στην ειδική υγειονομική επιτροπή να εξαιρεθούν για λόγους υγείας. Η αίτηση γίνεται από τον γιατρό τους, ενώ η καταληκτική ημερομηνία ήταν μέχρι τις 14 Ιανουαρίου και θα εξεταστούν μέχρι την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου. Για όσους δεν γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους, πρέπει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν». Η τρίτη κατηγορία αφορά όσους πολίτες ζήτησαν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον. «Γύρω στους 15.000 εξ αυτών δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη λόγω μεγάλης αύξησης της ζήτησης του κατ’ οίκον εμβολιασμού, εξαιρούνται του προστίμου μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός του», ανέφερε.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι 220.000 πολίτες έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους και να εμβολιαστούν και «αυτήν τη στιγμή, το ποσοστό των εμβολιασθέντων στην ηλικία άνω των 60 ετών είναι πάνω από 90%» και συμπλήρωσε ότι τώρα «υπάρχει υποχρέωση για όσους έχουν γεννηθεί έως 30 Δεκεμβρίου 1961. Δίνεται, όμως, η δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να αποφασίσει το επόμενο διάστημα αν θα συμπεριλάβει κι άλλους που γεννήθηκαν το επόμενο διάστημα».

Για όσους εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό, στις χώρες της ΕΕ ή στις συνεργαζόμενες χώρες, όπου χρησιμοποιείται το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, «μπορούν να μπουν στη σχετική πλατφόρμα, anagnorisi. emvolio.gov.gr και εκεί να καταχωρίσουν τον εμβολιασμό». Για όσους θέλουν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στη χώρα μας, «θα πρέπει να κλείσουν το ραντεβού τους ή να πάνε σε κάποιο ΚΕΠ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...