645
Ο Ινφαντίνο τα βρήκε δύσκολα με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και επιστρατεύει τον Λιονέλ Μέσι | Reuters/ Sam Navarro-Imagn Images

Το… πραξικόπημα του Ινφαντίνο για τα μάτια του Μέσι

Sportscaster Sportscaster 21 Οκτωβρίου 2024, 16:16
Ο Ινφαντίνο τα βρήκε δύσκολα με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και επιστρατεύει τον Λιονέλ Μέσι
|Reuters/ Sam Navarro-Imagn Images

Το… πραξικόπημα του Ινφαντίνο για τα μάτια του Μέσι

Sportscaster Sportscaster 21 Οκτωβρίου 2024, 16:16

Το ματς Ιντερ Μαϊάμι – Νιού Ινγκλαντ Ρεβολούσιον (6-2) δεν ήταν απ’ αυτά που θα ενδιέφεραν έναν πρόεδρο της FIFA να παρακολουθήσει από κοντά. Ακόμη κι αν είχε μαντέψει ότι ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος μπήκε στο παιχνίδι στο στο 58ο λεπτό και σκόραρε τρεις φορές μέσα σε 12 λεπτά, θα το μετέτρεπε σε προσωπικό σόου, δεν θα έμπαινε στον κόπο να ταξιδέψει μέχρι τη Φλόριντα. Αλλά ο Τζιάνι Ινφαντίνο είχε πολύ σοβαρό λόγο να βρίσκεται στο «Τσέις Στέιντιουμ» του Φορτ Λόντερντεϊλ τα ξημερώματα της Κυριακής: ήθελε να ανακοινώσει τη συμμετοχή των γηπεδούχων στο νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Η Ιντερ Μαϊάμι ανάμεσα στους 32 κορυφαίους συλλόγους του Κόσμου; Από πού κι ως πού; Με ποιο κριτήριο; Επειδή, σύμφωνα με τον 54χρονο ιταλο-ελβετό κυβερνήτη του ποδοσφαίρου, έχει αποδείξει ότι είναι «σταθερά ο καλύτερος σύλλογος στις Ηνωμένες Πολιτείες». Αλήθεια τώρα;

Ο Μέσι και η «παρέα» του συγκέντρωσαν 74 βαθμούς σε 34 αγώνες. Πρόκειται για συγκομιδή – ρεκόρ στην κανονική περίοδο του MLS, για την οποία κατέκτησαν το Supporters’ Shield, όμως αυτό αποδεικνύει μόνο ότι η Ιντερ Μαϊάμι είναι η καλύτερη ομάδα της Ανατολικής Περιφέρειας, δηλαδή της μισής αμερικανικής λίγκας του soccer. Οπως σχολιάζει το Athletic, η Σέλτικ πήρε τον τίτλο στο πρωτάθλημα της Σκωτίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η κορυφαία ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλωστε, η Ιντερ Μαϊάμι δεν κέρδισε, καν, τον τίτλο στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον, όχι ακόμη. Η πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί στα πλέι-οφ, τα οποία αρχίζουν την Τετάρτη (23/10) και ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου. Μα ακόμη κι αν τον κατακτήσει, θα είναι η μόνη από τις 32 ομάδες που θα έχει προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων χωρίς κάποια επιτυχία σε διεθνές επίπεδο.

Οι υπόλοιπες 30, που έχουν ήδη γίνει γνωστές, έχουν να επιδείξουν επιτεύγματα πέρα από τα σύνορα της χώρας τους. Διακρίθηκαν στο ευρωπαϊκό, αφρικανικό, ή ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ. Οι νοτιοαμερικάνικες, στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Η Σιάτλ Σάουντερς, η άλλη ομάδα του MLS που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, κέρδισε τη θέση της νικώντας τη μεξικανική Πούμας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής το 2022. Το παζλ των 32 συλλόγων του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου στο Μπουένος Αϊρες. Ο θριαμβευτής του Κόπα Λιμπερταδόρες θα ακολουθήσει τους νικητές των τριών προηγούμενων ετών και τις δυο ομάδες με το υψηλότερο ranking στην CONMEBOL (ποδοσφαιρική συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής).

Η επιλογή της Ιντερ Μαϊάμι είναι σκάνδαλο. Ενα πραξικόπημα του Ινφαντίνο. Αποτέλεσμα της απόγνωσης της FIFA, η οποία 258 μέρες πριν από την έναρξη της νέας της διοργάνωσης, που θα φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ το 2025, ακόμη δεν έχει βρει αγοραστές για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων, γεγονός που κάνει διστακτικούς και τους πιθανούς χορηγούς. Η παγκόσμια συνομοσπονδία βλέπει τις υπεραισιόδοξες προσδοκίες της για τα έσοδα να διαψεύδονται, ενώ έχει υποσχεθεί στις ομάδες μεγάλα κέρδη, και το κόστος του τουρνουά έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις.

Ποιος θα μπορούσε να τη βγάλει από αυτή τη δύσκολη θέση; Μόνο ένας Μέσι. Η παρουσία του θα τονώσει το ενδιαφέρον για τη νεοσύστατη διοργάνωση – θα κάνει τα media και τους χορηγούς να τη δουν με άλλο μάτι. Ετσι, ο Ινφαντίνο αποφάσισε να αντιγράψει το τένις, όπως σημειώνει το Athletic. Να τον βάλει στο παιχνίδι με… wildcard. Οπως ακριβώς συμβαίνει με τους κορυφαίους τενίστες, οι οποίοι για κάποιο λόγο έχουν πέσει χαμηλά στο ranking και δεν θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στα Γκραν Σλαμ.

Ακόμη και για τους θεατές των αγώνων θα είναι σπουδαία ατραξιόν. Θα απολαύσουν τις υπέροχες παραστάσεις του. Θα τον δουν να παίζει πάλι αντίπαλος της Ρεάλ Μαδρίτης, ή του μέντορά του στη Βαρκελώνη, Πεπ Γκουαρντιόλα, που θα είναι εκεί ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι.

Η Ιντερ Μαϊάμι μπήκε στους «32» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων «από το παράθυρο». Με τρόπο προσχηματικό, απαράδεκτο για μια νέα διοργάνωση που επιδιώκει να κερδίσει την εκτίμηση των φιλάθλων. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, που η FIFA αδιαφορεί για τη φήμη της χάριν του κέρδους. Αποφάσισε, μάλιστα, το εναρκτήριο ματς του τουρνουά να διεξαχθεί -πού λέτε;- στο Μαϊάμι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...