Σημαντική κρίνεται η απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έπειτα από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων με τους Γάλλους για την αγορά φρεγατών τύπου Belh@rra, προσανατολίζεται τελικά στην απόκτηση τεσσάρων αμερικανικών φρεγατών από τη Lockheed Martin.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ΔΕΘ είχε κάνει λόγο για την ένταξη στο στόλο της Ελλάδας 4 πλοίων πολλαπλού ρόλου και δύο μήνες μετά, το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει στις ΗΠΑ την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος LOR (Letter of request) για τη σύναψη ελληνοαμερικάνικης διακρατικής συμφωνίας (government to government) με σκοπό την αγορά τεσσάρων φρεγατών τύπου MMSC (Multi-Mission Surface Combatant), σημειώνει ο Βασίλης Νέδος στην «Καθημερινή».
Στην επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος που οριστικοποιήθηκε από το Π.Ν υπολογίζεται ότι θα πρέπει να δαπανηθούν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις τέσσερις καινούργιες φρεγάτες παράλληλα με την εκταμίευση περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (“Σαλαμίς”, Ύδρα”, “Σπέτσαι”, “Ψαρά”) και άλλου μισού δισ. για την απόκτηση ενός πολεμικού πλοίου ενδιάμεσης λύσης που θα καλύψει τις ανάγκες στο Αιγαίο μέχρι το 2028 οπότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των 4 νέων φρεγατών.
Ως προς το πλοίο ενδιάμεσης λύσης, πέρα από την υφιστάμενη παραφιλολογία, δεν υπάρχει κάποια οριστική πρόταση, αν και οι λύσεις είναι προφανείς, ανάμεσα σε αντιτορπιλικά Arleigh Burke, τα παλιά καταδρομικά Ticonderoga και τις πρώτες φρεγάτες τύπου LCS.
Ενα σύνολο 5 δισεκατομμύρια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα αφήσει μέρος της δαπάνης μέσα στη χώρα, καθώς η Ελλάδα ζητά η ναυπήγηση τριών από τις τέσσερις φρεγάτες να γίνει σε ελληνικά ναυπηγεία, κάτι που μπορεί να αυξήσει το κόστος αλλά θα αφήσει ελληνικό υποέργο.
Σημειώνεται ότι βασικό χαρακτηριστικό της εισήγησης του ΑΝΣ είναι η διάσωση των ελληνικών ναυπηγείων, καθώς υφίσταται αμερικανικό ενδιαφέρον γι’ αυτά.
Με τις 4 αμερικανικές φρεγάτες επιτυγχάνεται επίσης η ομοιοτυπία με τα υπάρχοντα και μελλοντικά πλοία να έχουν τα ίδια οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα.
Τόσο οι τέσσερις παλιές ΜΕΚΟ όσο και οι τέσσερις φρεγάτες που θα έρθουν μπορούν να έχουν κοινή υποδομή υποστήριξης.
Είναι δε σε φάση παραγωγής και όχι στα σχέδια, καθώς 24 τέτοια πλοία κατασκευάζονται ήδη για τη Σαουδική Αραβία αλλά και για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.
Το σχέδιο αυτό ουσιαστικά οδηγεί σε ένα νέο Π.Ν. με ορίζοντα το 2030, που αν συνδυαστεί με προμήθειες, όπως αυτή των ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου MH-60R, θα είναι κυρίως αμερικανικό, καταλήγει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News