561
Μουσικόφιλος κρατά ένα βινύλιο σε λονδρέζικο δισκοπωλείο | Chris J Ratcliffe/Getty Images

Τα πικάπ τραγουδάνε ακόμα

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 10:15
Μουσικόφιλος κρατά ένα βινύλιο σε λονδρέζικο δισκοπωλείο
|Chris J Ratcliffe/Getty Images

Τα πικάπ τραγουδάνε ακόμα

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 10:15

Ακάθεκτο συνεχίζει την ανοδική του πορεία το βινύλιο στη Βρετανία, όπου οι πωλήσεις του αυξήθηκαν για 14η συνεχή χρονιά.

Μάλιστα, το 2021, το βινύλιο σημείωσε τις μεγαλύτερες πωλήσεις του από το 1990, όταν άρχισαν να κυριαρχούν τα CD.

Πλέον, οι δίσκοι βινυλίου αποτελούν το 23% των πωλήσεων στη Βρετανία και φτάνουν τα 5,3 εκατομμύρια κομμάτια. Το 2020, είχαν πουληθεί 4,8 εκατομμύρια.

Οι μουσικόφιλοι τα προτιμούν για τον πλούσιο αναλογικό τους ήχο –μια απλή σύγκριση του ίδιου άλμπουμ σε CD και βινύλιο θα σας πείσει– την πολύ πιο ελκυστική συσκευασία και τις μεγάλες φωτογραφίες.

Επίσης, στην εποχή του ανελέητου streaming, η απόλαυση ενός ολόκληρου άλμπουμ θεωρείται πολυτέλεια και τείνει να εξαλειφθεί. Οι γνήσιοι μουσικόφιλοι θεωρούν ιεροσυλία να ακούν μόνο ένα τραγούδι από ένα άλμπουμ και προτιμούν να τιμήσουν τον καλλιτέχνη ακούγοντας ολοκληρωμένο το έργο του.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ακρόαση ενός βινυλίου είναι ένα είδος αντίστασης στα μουσικά ήθη των καιρών και φόρου τιμής στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Είναι επίσης και έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών, καθώς οι πλατφόρμες είναι αυτές που επωφελούνται κυρίως από το streaming, ενώ οι δημιουργοί από τις πωλήσεις άλμπουμ και CD, όπως σημειώνουν οι Times.

Το βινύλιο αποφέρει διπλάσια κέρδη στους μουσικούς και τις δισκογραφικές, από ό,τι το YouTube ή το Spotify.

Το άλμπουμ που πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα σε βινύλιο το 2021, στη Βρετανία, είναι το καινούργιο των ABBA, το πρώτο τους μετά από 40 χρόνια, με τίτλο «Voyage». Πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα τον 21ο αιώνα.

Η Αντέλ βρέθηκε στη δεύτερη θέση με το «30», ενώ «αθάνατο» αποδεικνύεται το «Rumours» των Fleetwood Mac, που κυκλοφόρησε το 1977 και πέρυσι είχε καταλάβει την πρώτη θέση σε πωλήσεις. Η νέα επιτυχία του άλμπουμ οφείλεται εν μέρει σε ένα βίντεο στο TikTok, που έγινε viral, όπου ακούγεται η επιτυχία τους «Dreams».

Στην τέταρτη θέση της λίστας βρίσκεται ο Εντ Σιράν με το τελευταίο του άλμπουμ, «=» και στην πέμπτη, το πάντα αγαπημένο «Back to Black» της Εϊμι Γουέινχαουζ.

Ομως, εκτός από το βινύλιο, συνέχισε την επιστροφή της και η ταπεινή και παραγκωνισμένη κασέτα, που πλέον έχει μεγαλύτερο «καλτ στάτους» από το βινύλιο.

Το 2012, οι Βρετανοί αγόρασαν 3.828 κασέτες, ενώ φέτος, 190.000 και πέρυσι, 156.542. Πρόκεται για το υψηλότερο νούμερο σε πωλήσεις κασετών από το 2003.

Η άνοδος της κασέτας οφείλεται στους νεότερους αγοραστές που τώρα την γνωρίζουν για πρώτη φορά και την θεωρούν γκάτζετ «της μόδας». Εδώ, προτίμησαν την 18χρονη Ολίβια Ροντρίγκο, που έχει την πρώτη θέση σε πωλήσεις. Δεύτερος είναι ο άγγλος ράπερ Dave.

Ανοδο σημείωσαν και οι πωλήσεις των CD, η πτώση των οποίων ξεκίνησε το 2004, με την έλευση του iTunes και του iPod και το ξεκίνημα της εποχής του downloading. Η πτώση τους μειώθηκε φέτος, καθώς πουλήθηκαν 14 εκατομμύρια CD.

Οι μουσικόφιλοι αγοραστές πάντως αξίζουν συγχαρητηρίων καθώς όποιος θέλει, ανά πάσα στιγμή,  μπορεί να ακούσει online, νόμιμα ή παράνομα, 70 εκατ. τραγούδια.

Τα δημοφιλέστερα του 2021 στη Βρετανία

Σε βινύλιο:

1 ABBA — Voyage

2 Αντέλ — 30

3 Fleetwood Mac — Rumours

4 Εντ Σιράν — =

5 Εϊμι Γουέινχαουζ — Back To Black

Σε κασέτες:

1 Ολίβια Ροντρίγκο — Sour

2 Dave — We’re All Alone In This Together

3 Λάνα Ντελ Ρέι — Chemtrails over the Country Club

4 Queen — Greatest Hits

5 Coldplay — Music of the Spheres

Σε CD:

1 Αντέλ — 30

2 ABBA — Voyage

3 Εντ Σιράν — =

4 Coldplay — Music of the Spheres

5 Rag ‘n’ Bone Man — Life by Misadventure

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...