362
| CreativeProtagon

Το πετρέλαιο πέφτει κάτω από τα 80 δολάρια καθώς ο ΟΠΕΚ+ ανοίγει ξανά τις βάνες

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2024, 12:33
|CreativeProtagon

Το πετρέλαιο πέφτει κάτω από τα 80 δολάρια καθώς ο ΟΠΕΚ+ ανοίγει ξανά τις βάνες

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2024, 12:33

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση. Σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του ΟΠΕΚ+, τη 2α Ιουνίου, το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών χάραξε έναν δρόμο άρσης των περιορισμών παραγωγής πετρελαίου που έχουν εφαρμόσει κάποια από τα μέλη του από τα τέλη του 2022.

Η διεθνής τιμή αναφοράς για το αργό πετρέλαιο Brent μειώθηκε κατά 1,19 δολάρια ή 1,5%, στα 77,17 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως γράφουν οι Times. Ο δείκτης West Texas intermediate, ένα άλλο βασικό σημείο αναφοράς των τιμών του πετρελαίου, έπεσε κατά 1,16 δολάρια ή 1,56% χαμηλότερα, στα 73,06 δολάρια. Τον Απρίλιο, το αργό πετρέλαιο Brent είχε διαμορφωθεί στα 90 δολάρια το βαρέλι, ωθούμενο σε υψηλότερες τιμές από τους φόβους ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει την προσφορά.

Οι μειώσεις επηρέασαν τις τιμές των μετοχών των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με την BP να υποχωρεί κατά 3,8% και τη Shell να υποχωρεί κατά 2,1%.

Ο ΟΠΕΚ+ περιλαμβάνει τα 12 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και μια άλλη ομάδα παραγωγών αργού πετρελαίου, με επικεφαλής τη Ρωσία. Συναντώνται δύο φορές τον χρόνο και η επόμενη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το καρτέλ συμφώνησε σε βαθιές περικοπές στην παραγωγή στα τέλη του 2022, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 5,86 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που ισοδυναμούν με περίπου 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τη ζήτηση. Αυτές περιλαμβάνουν περικοπές 3,66 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, οι οποίες επρόκειτο να λήξουν στο τέλος του τρέχοντος έτους, και οι οποίες παρατάθηκαν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ωστόσο, μια δέσμη περιορισμών, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 30 Ιουνίου και μείωνε την παραγωγή από οκτώ μέλη του ομίλου κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παρατάθηκε μόνο κατά τρεις μήνες και θα αρθεί από τον Οκτώβριο. Το καρτέλ διευκρίνισε ότι η μηνιαία αύξηση θα μπορούσε να διακοπεί ή να αντιστραφεί, αναλόγως με τις συνθήκες της αγοράς.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παρέτεινε τις περικοπές κατά μερικούς μήνες λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της υποτονικής ζήτησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...